22. května 2009 • 09:26

Kdo půjde do Evropy? Může se rozhodnout už zítra

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Situace v čele i v závěru tabulky fotbalové ligy může být v sobotním 29. kole definitivně rozluštěna. Stejně tak je ale možné, že o druhém postupujícím do kvalifikace Ligy mistrů, účastnících nově vzniklé Evropské ligy i obou sestupujících týmech rozhodne až závěrečné kolo.



Jasno je pouze o mistrovi, jímž se opět stala pražská Slavia.

Zvýší-li Sparta před závěrečným kolem náskok na druhém místě nejméně na čtyři body, odskočí-li Mladá Boleslav svým pronásledovatelům aspoň na tři body a zároveň Liberec udrží čtyřbodový náskok před Olomoucí, bude o všem podstatném v čele tabulky rozhodnuto už v sobotu. Sparta si v takovém případě zahraje Ligu mistrů a Liberec s Mladou Boleslaví Evropskou ligu.

Za týden by se hrálo jen o to, kdo vstoupí do nově vzniklé soutěže ve třetím a kdo již ve druhém předkole.

Tajenku okolo druhého místa vyřeší v sobotu jen případná sparťanská výhra nad Jabloncem podpořená klopýtnutím Liberce s Českými Budějovicemi. Ostatní varianty odloží rozluštění situace až na poslední kolo.

Nejblíže druhé příčce je Sparta, které dají stoprocentní jistotu dvě výhry. Letenští každopádně nesmějí získat o dva a více bodů méně než třetí Liberec. Ten musí doufat, že Pražané aspoň jednou klopýtnou, v případě bodové rovnosti rozhodne ve prospěch Slovanu lepší vzájemná bilance.

Nejhorší výchozí pozici má Mladá Boleslav. Středočeši potřebují v závěrečném kole doma porazit Spartu a nahrát jim musejí i ostatní výsledky. Pokud však Letenští v sobotu zvítězí, Mladoboleslavští už druzí neskončí.

Teoreticky může Ligu mistrů vybojovat i pátá Olomouc. Sigma by však musela dvakrát vyhrát a zároveň spoléhat na divokou kombinaci ostatních výsledků, která by vyústila v minitabulku společně se Spartou a Libercem.
Na třetí a čtvrté místo, zaručující start v Evropské lize, může stále dosáhnout ještě šest týmů.

Olomouc, Teplice a Jablonec už nemají situaci ve svých rukou a potřebují příznivou kombinaci zbylých výsledků. Pokud Teplice zvítězí ve finále Poháru ČMFS a zároveň poskočí aspoň na čtvrtou příčku, postoupí do předkola Evropské ligy pátý tým z ligy.

Když Sparta porazí Jablonec, skončí aspoň třetí, remíza jí s předstihem zajistí nejhůř čtvrtou pozici. Také Liberec posune sobotní výhra bez ohledu na zbývající výsledky do pohárů. Mladoboleslavští budou mít jistotu Evropské ligy jen s přispěním případného zaváhání soupeřů pod nimi.

Rovněž na opačném konci tabulky může být v sobotu vpodvečer jasno. Když Žižkov nevyhraje v Příbrami, definitivně sestoupí do druhé ligy. Tam ho však pošle i zlínská výhra nad Brnem.

Doprovodit Viktorii o soutěž níž může i Zlín, když získá v 29. kole méně bodů než Příbram. Zvítězí-li však Tescoma nad Brnem, bude živit naději na záchranu až do posledního kola. V případě bodové shody má lepší vzájemnou bilanci Příbram.

Vedle Příbrami mohou v sobotu slavit záchranu i zbývající ohrožené týmy - Bohemians Praha a Kladno. Jestliže se oba celky nechtějí spoléhat na ostatní výsledky, potřebují vyhrát. Definitivu udržení jim ale dají i dvě remízy z 29. a 30. kola.

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud