24. června 2009 • 16:35

Kalouda: Rusko? Zkušenost k nezaplacení

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Po roce a půl, kdy v CSKA Moskva strádal a marně se pokoušel dostat do nabité sestavy, fotbalista Luboš Kalouda přichází do pražské Sparty s touhou ukázat, že není jen dalším z řady promarněných talentů.



Kalouda prý na angažmá v Rusku ukázal, co je všechno potřeba obětovat pro velký fotbal, jehož součástí jednou chce být. A právě Sparta má oživit jeho kariéru.

"Rusko sice pro mě bylo zkušeností k nezaplacení, ale jsem ve věku, kdy už zase musím začít pravidelně hrát. Určitě lepší je pro mě teď jít do Sparty, než žít dál v nejistotě v CSKA.

A hlavně Sparta se neodmítá," řekl Kalouda při dnešním setkání s novináři ve Františkových Lázních, kde je se svým novým týmem na soustředění.

Dvaadvacetiletý krajní záložník míří do Sparty jako její největší letní posila, od vicemistra světa do dvaceti let z předloňského roku si na Letné hodně slibují.

"Ale vím, že i ve Spartě to budu mít těžké. Chci se tady ale prosadit, jinak bych sem nešel. A líbilo se mi, že Sparta se mnou jednala rychle a konkrétně. Musím tady odvést co nejlepší služby," uvedl Kalouda, kterého Sparta získala na roční hostování.

Zároveň ale v CSKA o další rok prodloužil smlouvu, což je v Rusku zvykem, když je hráč zapůjčený jinam. "Teď jsem rád, že jsem ve Spartě. Dobré je, že jsem tady hned od začátku přípravy. Poznal jsem to po příchodu do Ruska, kdy jsem přišel těsně před ligou a nebylo to pak ono," vzpomínal Kalouda, za kterého CSKA loni zaplatil kolem 130 milionů korun.

Když Kalouda loni v zimě odcházel z Brna, byl postrachem celé ligy. Dvakrát v jednom zápase stačil před štací v Rusku pokořit právě i sparťanskou obranu, pak o něj usiloval i věhlasný Juventus Turín, kam ho lákal Pavel Nedvěd.

Kalouda však zvolil lukrativní nabídku z Moskvy, kde se ale také vinou vleklého zranění třísel vůbec neprosadil. V ligovém duelu nastoupil v základní sestavě jen jednou, v červnu těsně před tím, než se dohodl se Spartou.

"Ale ani zpětně nelituju toho, že jsem tam šel. Naopak mi to otevřelo oči. Poznal jsem, že se musím zlepšit po všech stránkách - být silnější v osobních soubojích, rychlejší v práci s míčem, prostě ve všem," vypočítal Kalouda.Štace v Moskvě jej prý změnila k lepšímu.

"Uvědomil jsem si, že na sobě musím pracovat mnohem víc. Myslel jsem, že všechno půjde samo, ale nestačí jen odtrénovat a jít domů. Musel jsem změnit přístup, třeba si přidávat po každém tréninku.

V ruské lize jsem poznal, že musím být mnohem silnější v osobních soubojích nebo rychlejší při práci s míčem," líčil Kalouda.S odstupem přiznává, že štace v Brně a pozdější v CSKA pro něj byla příliš velkým soustem.

"Byl to obrovský skok. Ale také jsem si myslel, že všechno najednou půjde samo, a ono to tak samozřejmě není. Když fotbalu nedáváte všechno, pak se vám to nějak vrátí, což byl u mě třeba případ toho zranění," připomněl Kalouda loňské patálie s třísly, kvůli kterým promarodil celý podzim a zmeškal téměř pět měsíců.

"To byla smůla. Přišlo to zrovna v době, kdy v CSKA dostávali šanci mladí, a dva z nich se hned chytili. Pak bylo složité se do toho zase dostávat," uvedl Kalouda.

Trápení v Moskvě jej ale už nesouží a myslí jen na to, jak se uchytit ve Spartě. Do nového prostředí prý zapadl bez potíží, navíc v úterý krátce po svém příchodu prošel tradičním rituálem v letenské šatně.

Spoluhráči si jej vzali do parády a holicím strojkem výrazně zkrátili jeho bujnou kštici na "vojenského" ježka. I s novou vizáží hodlá prorazit. Třeba až k branám národního týmu, do kterého už loni v únoru stačil krátce nahlédnout na Kypru v neoficiálním utkání pod hlavičkou A2 proti Řecku.

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud