Pavel Hartman
26. listopadu 2009 • 17:06

Teplice hlásí další čtyři nakažené prasečí chřipkou

Autor: Pavel Hartman, spo
Vstoupit do diskuse
3
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

AKTUALIZOVÁNO - Fotbalové Teplice hlásí další čtyři případy prasečí chřipky a fotbalový svaz vyhoví jejich žádosti o odložení nedělního zápasu s Plzní.



Výsledky středečního testování oznámili tepličtí funkcionáři na tiskové konferenci a zároveň uvedli, že požádají o odložení nedělního ligového duelu s Plzní.

Nákaza virem H1N1 byla po Michalu Smejkalovi potvrzena u Vlastimila Vidličky, Tomáše Grigara, Davida Kalivody a Martina Slavíka.

Čtěte více:
Chřipkový skandál! Deset minut vítězil odklad »
Lubas se brání: Chřipka? Neměl jsem nic písemně »

Podle ředitele krajské hygienické stanice Josefa Trmala musí nemocní zůstat v domácím léčení.

Doktor Štěrba ukládá vzorky z výtěrů pro testování na prasečí chřipkuFoto Pavel Mazáč (Sport)

"Hráče, kteří onemocněli akutním respiračním onemocněním, je potřeba ponechat v domácí izolaci a zajistit vyšetření biologického materiálu," citoval odůvodnění MUDr. Trmala tiskový mluvčí Petr Heidenreich.

"V současné době bychom byli schopni postavit deset možná jedenáct naprosto zdravých hráčů z našeho A mužstva a juniorky," má jasno šéf Teplic František Hrdlička.

"Pokud ČMFS schválí naši žádost, okamžitě bude ukončena podzimní sezóna pro celý tým a i zdraví hráči se již nebudou dále připavovat. Program týmu znovu začne se začátkem zimní přípravy v lednu příštího roku," dodal s tím, že už ve středu absolvoval na svazu vstřícná jednání.

A odložení zápasu potvrdil i ředitel ligy Ivo Lubas. "Máme v ruce konkrétní vyjádření hygienika. Teplice byly dány do karantény a tím pádem není co řešit. Proto se utkání s Plzní odkládá," řekl deníku Sport.

Proč ale musely Teplice nastoupit v pondělí v Olomouci? "Protože v tu chvíli jsme neměli žádnou zprávu od lékařů nebo od hygienika o zdravotním stavu. Navíc teď testy prokázaly, že virus prasečí chřipky napadl už víc hráčů. Předtím se mluvilo pouze o jednom případu. Tentokrát se už jedná o potvrzenou epidemii, čili nastala podstatně jiná situace, než jaká byla v pondělí," vysvětlil Lubas.

Hygienik: Svaz nemá rozum!

Ještě v případě odložení pondělního zápasu v Olomouci totiž byl Lubas neoblomný. Přitom mu šéf krajské hygienické stanice do telefonu řekl: „Nedoporučuji, aby se utkání hrálo."

A Josef Trmal pak žil v domnění, že jeho rada bude vyslyšena. „Ale moje doporučení nebylo respektováno," pravil včera v poledne ve své kanceláři.

„Myslel jsem si, že zvítězí zdravý rozum. Že se hrálo, to bylo z pohledu epidemiologa v době, kdy se v zemi rozjíždí epidemie chřipky, krajně nerozumné," dodal.

„Nechci se v tom už pitvat. Ale i dnes bych to rozhodl stejně. Odkladem bych vytvořil strašně nebezpečný precedens," reagoval Ivo Lubas ještě před oznámením o potvrzení rozšíření infekce v Teplicích.

Kauza kolem pondělní ligové dohrávky nabrala včera nový směr.

Verdikt svazu zpochybnila vyšší státní autorita. Přitom právě Lubas absencí jejího stanoviska objasňoval to, proč nakonec utkání nemohl odložit. Od Krajské hygienické stanice v Ústí nad Labem požadoval vyjádření v písemné podobě, ale dočkal se ho jen v ústním podání od ředitele. To mu nestačilo.

Brankář Teplic Tomáš Grigar se netváří nadšeně. Není divu, právě podstupuje výtěr nosu kvůli testům na prasečí chřipku Brankář Teplic Tomáš Grigar se netváří nadšeně. Není divu, právě podstupuje výtěr nosu kvůli testům na prasečí chřipkuFoto Pavel Mazáč (Sport)

„Ale já žádné papíry v době chřipky nevydávám. Kdybych to dělal, tak nedělám nic jiného," konstatoval Trmal.

„Nemůžu ani vyhlašovat karanténu, protože ta se u respiračních chorob nevyhlašuje, a veřejnou masovou akci sám o sobě zakázat nemůžu. Opakuji: dávám jen doporučení. S tím, že nedoporučuji to utkání odehrát jsem vystoupil i dvakrát nebo třikrát v televizi. Tak nevím, proč to ještě někdo požaduje písemně," nechápal.

„Jsem z toho všeho nepříjemně překvapený, protože fotbalový svaz mě za celou dobu nekontaktoval," připojil.

K navázání spojení mezi oběma stranami došlo podle jeho verze až v pondělí odpoledne. A prý z jeho iniciativy. „Reagoval jsem na vzkaz od mluvčího svazu a zavolal jsem pana Lubase," uvedl Trmal.

To už od teplického klubového lékaře věděl, že byl s podezřením na prasečí chřipku hospitalizován v nemocnici obránce Vlastimil Vidlička. Předtím už test potvrdil výskyt viru H1N1 v těle obránce Michala Smejkala. Hlavně proto se Trmal rozhodl doporučit odvolání utkání. Tenhle názor však Lubasovi tlumočil pouze ústně, což je podle něj obvyklá praxe.

„To je pro mě neuvěřitelná informace. Neumím ji komentovat," kontroval Lubas. „Když jdu někam na úřad, tak ode mě minimálně chtějí občanku. A tady mám odložit zápas kvůli tomu, že mi někdo zavolá? Co kdyby se někdo představil jako ředitel hygienické stanice jen naoko? Ne, žádnou chybu jsem neudělal," dodal.

Řediteli hygienické stanice však vadilo i to, že jeho doporučení nerespektovala lékařská komise svazu. Nikdo z jejích členů si nepřijel teplickou marodku osobně proklepnout. Byť žádost o odložení utkání dorazila na svaz už minulý pátek. „Zítra je velmi pravděpodobné, že tam někdo pojede," řekl Lubas.

Teplické torzo - ve středu trénovalo jen pět hráčů z A týmu
Teplické torzo - ve středu trénovalo jen pět hráčů z A týmu

To už měl za sebou schůzku, kterou kvůli „kauze Teplice" svolal na Strahov svazový předseda Ivan Hašek. Její závěr? Brzké vytvoření manuálu, který by specifi koval podmínky, za jakých může být zápas v podobných případech odložen. „Musí být hodně, hodně přísný, aby to nebylo zneužitelné," pravil Lubas.

Teplický tábor se dočkal na setkání políčku. „Nevhodné výstupy některých teplických hráčů a představitelů v ,celonárodní diskuzi‘ o tom, zda měl nebo neměl být zápas kvůli chřipkovému onemocnění odložen, poškozují image českého fotbalu a jeho nejvyšší soutěže," napsal svaz v prohlášení.

Vstoupit do diskuse
3

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud