Michal Petrák
16. července 2010 • 02:04

Je tu Gambrinus liga! Bude plná novinek

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ten fotbal snad nezná pauzu. Ještě ani nedozněly dozvuky z mistrovství světa a je tu Gambrinus liga. Už dnes začíná nový ročník české nejvyšší soutěže a přináší spoustu novinek. Znamená to, že bude tahle sezona lepší než ta předchozí?



Čtyři zápasy týdně v televizi, návraty hvězd, navýšení prémií pro vítěze... To všechno by mohlo znamenat, že česká liga, tolik kritizovaná, jde nahoru. Že zvyšuje svou prestiž a s ní se bude zlepšovat i kvalita. „Myslím, že liga bude lepší než v minulé sezoně. Sledoval jsem posilování týmů z horní poloviny tabulky a podle mého názoru si fanoušci určitě přijdou na své,“ je přesvědčený manažer reprezentace Vladimír Šmicer.


Má pravdu? Bude liga pro diváky lepší? Přinejmenším pro ty televizní je unikátní, že se dočkají hned poloviny ligových zápasů u sebe v obýváku. Dvě utkání bude vysílat Česká televize, jedno Nova Sport a jedno Sport 2. Poslední jmenovaná stanice dokonce plánuje zavést do přenosů „létající kameru“, což bude v českém fotbalovém prostředí úplná novinka.

Na druhou stranu může tak vysoký počet přenosů znamenat, že se v televizi objeví i duely, které by při menším vysílání neměly svou atraktivitou šanci. „K tomu samozřejmě může dojít, ale podle mě je podstatné, že budou mít diváci na výběr. Můžou si zvolit, na který zápas se budou dívat,“ tvrdí internacionál Jiří Novotný.

„Pro mě bude sezona srovnatelná s tou minulou. Přál bych si, abych se pletl, aby byla lepší, ale bude hodně záležet na divácké kulise. A ta se podle mě nijak razantně nezmění,“ myslí si útočník „v důchodu“ Luděk Zelenka. „Ani ty čtyři přenosy podle mě nepomůžou, u nás je hodně líných diváků, kteří se radši budou dívat právě v televizi. Ale Ivana Haška chápu, proč je chce.“

Kolik zaplatí svaz?
mistrovi: 15 milionů Kč
druhému: 9 milionů Kč
třetímu: 4 miliony Kč
čtvrtému: 2 miliony Kč
pátému: 0,6 milionu Kč

Liga však potáhne i díky staronovým tvářím. Pomůže Slavii zapomenout na nepovedenou sezonu Lukáš Jarolím, který se do jejích řad přesunul zpět ze Sieny? V jaké formě se vrátí z australské ligy exsparťan Karol Kisel? Kolik gólových šancí připraví na Letné kreativec z Readingu Marek Matějovský? Ukáže v Liberci Jiří Štajner, proč se v Hannoveru stal kultovní postavou?

„Já se těším hlavně na Marka Matějovského. Sparta díky němu ještě zlepšila zálohu. Na mistrovství světa ukázal výbornou formu Juraj Kucka, Výborní jsou Libor Sionko i Igor Žofčák,“ neskrývá svou dlouholetou klubovou příslušnost Novotný.


„Taky se těším na Matějáka. Už když jsem proti němu hrál, říkal jsem si: To je hlava. Má fotbalovost, která lize chybí. Soupeři udělají všechno pro to, aby ho eliminovali, ale já doufám, že se prosadí,“ souhlasí s někdejším sparťanským stoperem Zelenka.

Právě Sparta i s Matějovským je největším favoritem na zisk titulu, její kádr od poslední mistrovské sezony nikdo důležitý neopustil, měla by tak papírově být ještě silnější. Bude to potřebovat, čeká ji totiž dlouhá cesta do Ligy mistrů, přičemž ve čtyřech předkolech bude pokaždé nasazená. „Věřím, že ty léta neúspěchů prolomí a do Ligy mistrů se dostane,“ přeje si Novotný. „Na zápasy Ligy mistrů bych se na Letné zase hrozně rád podíval.“

O poháry se však budou v předkolech rvát i Jablonec, Plzeň a Ostrava. A právě tyhle týmy by měly být největšími konkurenty Sparty v boji o titul. I když u posledně jmenovaného klubu se v kabině změnila pěkná řádka jmenovek na skříňkách. „Myslím, že liga bude zase vyrovnaná. Ale věřím Spartě,“ tvrdí Novotný.

A co Slavia? Také v jejím kádru došlo k velkým změnám, vrátil se trenér Karel Jarolím. Povedou tyhle změny k tomu, aby fanoušci zapomněly na tragickou sezonu, první bez pohárů po devatenácti letech? „Myslím, že ano. Podle mě bude Slavia zase zlobit. Trenér Jarolím jí pomůže, udělal tam největší úspěchy. Sice měl v minulé sezoně problémy s hráči, ale ti si už určitě uvědomili, že to byl on, pod nímž Slavia dvakrát vyhrála ligu a hrála Ligu mistrů,“ věří Novotný.

Jenže právě v Synot Tip Areně, domově Slavie, dřímá i problém, který fanoušky od ligy odhání. Dnes se v Edenu nedají čekat plné tribuny kvůli protestu, k němuž se spojili fanoušci červenobílých a Bohemians 1905. Ty nové předpisy připravily o domov v Ďolíčku, a nejvyšší soutěž tak přišla o ikonický stadion. Přijde i o ikonický klub? „Klokani“ už delší dobu přiznávají ekonomické potíže, kauza Bohemians se vleče jako ztuhlý med a stěhování na cizí stadion tradičnímu mužstvu také nemůže prospět.
Převáží v lize atraktivní novinky, nebo negativa? Už dnes se začne odkrývat odpověď...




Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud