27. července 2010 • 04:00

Nejdřív Lech, pak soud! Řepka může stát čtyři zápasy

Autor: Aleš Roll, Robert Neumann
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nepříjemná situace. Sparta má důležitý zápas před sebou a její kapitán lítá v průšvihu. Tomáši Řepkovi hrozí za plivnutí na protihráče Ladislava Volešáka ze sobotního duelu se Slováckem zastavení činnosti na jedno až čtyři utkání. To vše před klíčovou bitvou o Ligu mistrů s Lechem Poznaň!



Byla to pořádná klukovina a Tomáš Řepka za ni bude pykat. Videozáznam, jež dokazuje, že kapitán Sparty na záložníka Slovácka plivl, existuje.

Letenskému zadákovi nyní hrozí pro ligové zápasy trest. Špatné načasování…
Klíčová bitva 3. předkola Ligy mistrů s polským mistrem z Poznaně totiž čeká Spartu již dnes. „Náladu v týmu to ale určitě neovlivní,“ ujišťuje Jozef Chovanec, letenský trenér. Víc se však ke kauze nevyjádří.



„Spartu i Tomáše Řepku čeká velmi těžký a důležitý úkol, což je zápas s Lechem, a to je jediná věc, na kterou se v tuto chvíli maximálně a stoprocentně koncentrujeme,“ doplňuje jej tiskový mluvčí Ondřej Kasík.

Jasný důkaz! Takhle Řepka plivnul na Volešáka

Jednoznačný důkaz: Řepka plivnul na Ladislava Volešáka
Video se připravuje ...


Otázky na Řepkův plivanec jsou v pondělí vpodvečer tabu. Ani samotný hráč nejeví známky, že by jej kauza nějak tížila. V doprovodu dalších matadorů nakráčí na trávník letenského stadionu na předzápasový trénink a zapojí se do cvičení. Když mu míč upadne na zem, neváhá a ihned se potrestá kotoulem. Provede ho bez odmlouvání.

Za pár dní už ovšem letenský stoper bude řešit jiné starosti. Poté, co musel zápas v Hradci Králové kvůli vyloučení v Superpoháru protrpět jen v civilu, mu totiž hrozí další distanc. Tentokrát klidně i na čtyři zápasy.

Důkazy proti Řepkovi totiž existují. Incident zaznamenaly kamery České televize i Novy. Na záběrech je jasně vidět, kterak Volešák v 85. minutě přišlápl letenského zadáka, ten chvilku poskakoval bolestí na jedné noze a pak vyrazil za pomstou. Když doběhl záložníka Slovácka, plivl mu zřetelně na záda.

Tento šot postačuje disciplinární komisi, aby se začala případem zabývat. „Viděl jsem záběry České televize. V tomto případě budeme postupovat naprosto stejně jako v jiných podobných,“ sděluje předseda komise Jiří Golda.

Tomáš Řepka po remízovém utkání v LiberciFoto Jaroslav Legner (Sport)


Ve čtvrtek tedy zasedne fotbalový soud a rozhodne, zda s Řepkou zahájí řízení. „Prostuduje zápisy rozhodčího a delegáta, shlédne videozáznamy a podle toho rozhodne o dalším postupu,“ říká Golda.

„Pokud by bylo rozhodnuto o zahájení disciplinárního řízení, pak by byl hráč pozván na další zasedání komise,“ doplňuje jej tiskový mluvčí komise Jaroslav Kolář. Řepkovi tedy reálně hrozí trest, který však nikdo nechtěl předjímat.

Disciplinární sazebník však hovoří jasně. V bodě 2a) je napsáno, že nesportovní chování jako „nadávky, posuňky, odplivnutí či jiné jednání, které má napadeného ponížit nebo zesměšnit“ se trestá „zastavením závodní činnosti nebo zákazem výkonu funkce na jeden až čtyři týdny“, tedy na jedno až čtyři utkání.



Je dokonce možné, že letenský stoper si nezakope již v neděli v Českých Budějovicích. Pokud se totiž disciplinární komise shodne, že Řepkův plivanec si trest zasluhuje, může mu činnost zastavit automaticky. „Ano, k okamžitému zastavení závodní činnosti může rovněž dojít,“ připouští mluvčí komise Kolář.

Zda se bude jednat o zastavení činnosti na jeden zápas, nebo víc, bude záležet na okolnostech. Proti letenskému zadákovi by hovořila jeho minulost, nejedná se o první prohřešek. Polehčující by však mohlo být, že před disciplinární komisí stanul naposledy na jaře 2008 a před současným tribunálem vůbec.

O to překvapivější je možná tento Řepkův zkrat. V posledních letech se „blikancům“ vyhýbal, byl klidnější, v médiích dokonce poskytl několik obsáhlejších rozhovorů, ač se jim v dřívějších dobách bránil.

Tentokrát si však nevybral vhodnou chvíli…

Jednoznačný důkaz: Řepka plivnul na Ladislava Volešáka
Jednoznačný důkaz: Řepka plivnul na Ladislava Volešáka

Vstoupit do diskuse
1

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud