Pavel Kalouš
2. srpna 2010 • 05:00

Vítězství Slavie sledovala "rekordní" návštěva

Vstoupit do diskuse
2
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Čtvrtina prodaných permanentek oproti minulé sezoně a poloprázdné tribuny Edenu. Tak vypadal bojkot fanoušků Slavie při prvním domácím utkání v nové sezoně (v prvním kole tam vystupovala v derby proti Bohemians 1905 v roli hostujícího celku). Podle některých hlasů by se příznivci mohli vrátit už na příští duel s Libercem. Třeba je navnadí i sobotní výhra 1:0 nad Mladou Boleslaví.



Měl to být ostrý test, kolik fanoušků Slavie se reálně dodnes nesmířilo s přítomností Bohemians 1905 v Edenu tak, že jsou ochotni zápasy „sešívaných“ bojkotovat. Výsledek? Vítězství 1:0 nad Mladou Boleslaví v sobotu sledovalo pouhých 4259 diváků. Méně jich na domácí ligový zápas červenobílých v novém Edenu ještě nikdy nepřišlo.

Na tristní návštěvě se zřejmě podepsal sobotní termín, televizní přenos i pěkné počasí, přesto se potvrdilo, že Slavia s rebelujícími fanoušky společnou řeč stále nenašla.

„Říkal jsem už před sezonou, že to od fanoušků nepovažuji za šťastné řešení, a teď to jen zopakuji. Věřím, že když se nám bude dařit, zase do Edenu začnou chodit,“ krčí rameny trenér Karel Jarolím.

Milan Černý při průniku boleslavskou obranouFoto Michal Beránek (Sport)


Tak jednoduché to však zřejmě nebude. Vedení Slavie v pátek jednalo s příznivci přes tři hodiny, jenže k odvolání bojkotu stejně nedošlo. „To fanoušci deklarovali už před jednáním,“ vysvětluje mluvčí Slavie Ondřej Zlámal. „Prošli jsme si všechny požadavky a u každého jsme našli nějaké
řešení. Analyzujeme si, co je vede k bojkotu, a snažíme se je přivést zpět.“


Klubu dělají největší problémy fanoušci z kotle, kteří se sdružují pod názvem „Tribuna Sever“. Odbor přátel Slavie a Fanklub Slavie, dvě největší fanouškovské organizace, které mají zhruba čtyři tisíce členů, naopak bojkot odmítají.

„Je to svým způsobem tragédie. Když z privátních zdrojů postavíte takovou arénu, a pak vám tam přijdou čtyři tisíce lidí, je to smutné,“ tvrdí Jiří Havlíček z Odboru přátel Slavie.

Ragued v souboji s ChramostouFoto Michal Beránek (Sport)

I proto teď v zákulisí sílí tlak na rebelující fanoušky, aby bojkot co nejrychleji ukončili. „Na té schůzce jsem říkal, že se můj táta musí v hrobě obracet. Nejde mi to do hlavy, ti kluci dělají bojkot kvůli věcem, které nejsou tak podstatné,“ kroutí hlavou Havlíček.

Seznam požadavků, které musí Slavia splnit, aby byl bojkot odvolán, obsahuje zhruba osm bodů. Od umístění velkého loga klubu na fasádu Edenu až po odkrytí majetkové struktury Slavie.


Část požadavků už začal klub realizovat. Buduje Síň slávy, shání půl milionu korun na logo a o zbytku je ochotný alespoň diskutovat. „Víme, že všechno nejde ze dne na den, ale chceme mít i písemné záruky. Pořád věřím, že najdeme společnou řeč,“ říká Lukáš Vala, který pod přezdívkou Strašák šéfuje slávistickému kotli.

Ten o sobě sice při utkání s Mladou Boleslaví dával vědět, přesto bylo znát, že mu chybí někdejší organizace a vedení. Tradiční chorály se například rozezněly jen sporadicky. „Doufám, že už brzy se zase v Edenu sejdeme všichni. Ten tým si podporu zaslouží,“ míní Zlámal.

Za jak dlouho? Odpověď na klíčovou otázku stále chybí. „Přišlo mi, že Strašák argumenty Slavie chápe, jen se to těm klukům bojí říct, aby nevypadal jako hlupák,“ tvrdí Havlíček.

Hora se snaží uniknout BrunclíkoviFoto Michal Beránek (Sport)


Podle něj dokonce existuje neoficiální dohoda, že bojkot skončí za dva týdny. Tedy do příštího domácího utkání s Libercem. Vala to však popírá. „Nic takového na tom jednání nezaznělo. Rozhodne se během týdne, musíme se nejdříve poradit. Nemůžu to rozhodnout sám,“ zdůrazňuje.

Slavii tak zatím nezbývá nic jiného než čekat. „Je to na nich. Jsou to dospělí lidé, musí se rozhodnout sami, jestli jim ten bojkot stojí za to,“ dodává Zlámal.

NEJNIŽŠÍ NÁVŠTĚVY V EDENU (liga)
4259 Slavia–Mladá Boleslav 1:0
(2010/2011, 3. kolo)

4605 Slavia–Jablonec 0:3
(2009/2010, 29. kolo)

4799 Slavia–Příbram 3:0
(2009/2010, 27. kolo)

7243 Slavia–Jablonec 2:0
(2008/2009, 6. kolo)

7334 Slavia–Č. Budějovice 3:2
(2009/2010, 18. kolo)

Vlčkova vítězná hlavička
Vlčkova vítězná hlavička

Vstoupit do diskuse
2

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud