Pavel Hartman
3. listopadu 2010 • 12:00

Čistka ve Slavii: Teď přijdou na řadu hráči

Vstoupit do diskuse
3
TOP VIDEA
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
Svědík: Baník, nebo Polsko? Pozor, horká je ale pořád i plzeňská stopa!
VŠECHNA VIDEA ZDE

Propouštění ve Slavii jako předzvěst změny majitele. I tak si lze vykládat snižování personálního stavu v Edenu. V kuloárech se spekuluje o možném návratu společnosti PPF miliardáře Petra Kellnera do klubu. Ale také o zájmu dalších subjektů.



Nejprve důsledná očišťovací kúra, pak prodej klubu do rukou nového vlastníka? Zdá se, že tajuplný příběh Slavie může nabrat co nevidět tenhle kurz.

„Situace podle všeho spěje k výměně majitele,“ shodly se zdroje deníku Sport. „Několik subjektů už si vyžádalo podklady pro zjištění reálného stavu ve Slavii. Nikdo však nevstoupí do nevyčištěného produktu,“ dodávají.

Nový generální ředitel Miroslav Platil byl včera časově zaneprázdněn, a tak se nemohl k tomuto tématu vyjádřit. Na dnešek nebo zítřek však slíbil deníku Sport obsáhlý rozhovor.

V kuloárech se však už na adresu možné změny majitele Slavie čile debatuje. Nejinak je tomu mezi příznivci „sešívaných“. Vzduchem již dokonce létá jméno údajného favorita na převzetí „sešívaného impéria“.

Má jím být nejbohatší Čech Petr Kellner a jeho společnost PPF. Ta již jednou majoritním vlastníkem Slavie byla – od května 1994 do září 1997, tedy předtím, než v klubu získala majoritu britská investiční společnost ENIC.

Smutek Slavie po remíze s Ústím
Smutek Slavie po remíze s Ústím

Podle informací deníku Sport jsou však tyhle námluvy zatím jen ve fázi „mapování terénu“. Totéž platí i o dalších zájemcích. Všichni teď hlavně budou bedlivě sledovat, jak se zadlužená Slavia začne sama léčit.

Ozdravná kúra už vypukla. Odstartovala ji první vlna propouštění, která postihla mládežnický úsek, oddělení marketingu a skautingu. Jejím výsledkem má být redukce aparátu o třicet osob.

Dohoda o ukončení jejich práce v klubu však nejspíš nebude úplně jednoduchá. Komplikovat ji mohou finanční resty.

V zákulisí se přetřásá, že v současné Slavii neexistuje nikdo, komu by klub nedlužil peníze. A je jasné, že se nikdo nerozloučí s firmou, aniž by s ní měl vyrovnané záležitosti ohledně financí.

Velkou vlnu diskusí vyvolalo i snížení počtu placených členů realizačních týmů u mládežnických mužstev. Z pěti na dva. Slávistická mládež totiž vykazuje v jinak bídných červenobílých časech dobré výsledky.


Navíc generální ředitel Miroslav Platil deklaroval, že budoucnost Slavie leží v odchovancích. Nešetří klub na nepravém místě? Vždyť nefunguje hlavně A–tým v první lize a juniorka ve třetí nejvyšší soutěži.

K revoltě zdola však tyhle skutečnosti nepovedou. „Všichni mládežničtí trenéři jsme se v pondělí sešli s generálním ředitelem Miroslavem Platilem, ten nám všechny kroky vysvětlil a my je chápeme,“ pravil Miroslav Jíra, šéftrenér žákovských celků.

Adam Hloušek nastoupil proti Lille v útokuFoto Michal Beránek (Sport)

I na dva nejsledovanější slávistické týmy však dojde. Druhé kolo „čistky“ má být věnované právě jim. V jakém smyslu? Výrazně se bude redukovat počet hráčů, kteří jsou v Edenu pod smlouvami. Těch je opravdu nadbytek. Některé odhady hovoří o tom, že kontrakt se Slavií vlastní na 70 lidí.

Z prvního mužstva podle všeho zmizí fotbalisté s vysokými platy. Záložník Hocine Ragued, jehož roční mzda se odhaduje na šest milionů korun, vše načne.

Kdo ho bude následovat? Spekuluje se například o přesunu Stanislava Vlčka do Bohemians 1905. Ale nejen o téhle rošádě. Průvan má být značný.

„Slávisté se budou snažit udat nákladné hráče klidně i za tabulkové ceny. Jejich platy prostě klub dál neutáhne,“ říkají lidé blízcí klubu.

Navrch se očekává, že už tento týden by měl do Slavie doputovat soudní příkaz z Anglie k uhrazení dluhu ve výši 111 milionů korun vůči někdejšímu majiteli společnosti ENIC.

I na tohle jsou případní zájemci o klub z Edenu určitě zvědaví.

Vstoupit do diskuse
3

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud