Jakub Konečný
9. listopadu 2010 • 12:00

Slavia šetří špatně. Proč nevychová Suchého 2?

Vstoupit do diskuse
3
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

KOMENTÁŘ - V rozhovoru pro pondělní vydání deníku Sport slávistický generální ředitel Miroslav Platil veřejně potvrdil to, co bylo každému už dlouhou dobu jasné. Management Slavie pod vedením jeho předchůdce Petra Doležala vedl klub ve stylu tureckého hospodářství. Bohužel se však zdá, že Platil řeší následky tohoto neuváženého počínání opačným extrémem. Šetří za každou cenu i tam, kde by asi neměl. Ať to stojí, co to stojí.



Miroslav Platil projevil ve zmiňovaném interview sympatickou otevřenost a upřímnost. Málokdy se schoval za obecnou odpověď, mluvil o konkrétních cifrách, jménech i opatřeních.

V záplavě zajímavých údajů tak zanikl jeden, který zazněl hned na začátku.

Roční rozpočet na mládež se ve Slavii sníží z dosavadních patnácti milionů korun na pět, přiznal Platil s neskrývaným uspokojením.

Těžko říct, co je smutnější.

Rozpočet celého klubu na sezonu činil prý 185 milionů korun. I pokud bychom vzali v potaz jeho úspornou variantu ve výši 100 milionů, znamená to, že Slavia, která se pyšní třeba počtem svých odchovanců v úspěšné reprezentační jedenadvacítce, z něj vydá na výchovu nových talentů mizivých pět procent.

Pět procent!

Dvě generace Slavie, Šmicer s Necidem
Dvě generace Slavie, Šmicer s Necidem

Vše ostatní spolyká ligové áčko a lidé z administrativy. O přínosu obou skupin lze přitom v současnosti s úspěchem pochybovat.

Generální ředitel Platil vzpomíná, že jedním z důvodů rozmařilého rozhazování peněz byla ve Slavii snaha najít druhého Mickaëla Tavarese.

Michael TavaresFoto Michal Beránek


Elegantní Francouz přišel kdysi do klubu jako dokonalý nobody zadarmo a Hamburk ho pak vykoupil z Edenu za částku kolem padesáti milionů korun. Kdo by takové terno nechtěl zopakovat.

Zaráží však, že nikdo ze Slavie v té době nechtěl jít mnohem snazší a především výhodnější cestou. Jistě, Tavares se náramně vyplatil, ale skutečnými poklady pro Slavii přece byli především Tomáš Necid a Marek Suchý.

Odchovanci, jejichž prodej do Ruska přinesl klubové pokladně v obou případech víc než sto milionů korun, tedy čtyřnásobek.

Když se hledal Tavares číslo 2, proč se nepracovalo i na dalších verzích Necida a Suchého?

A hlavně - proč stejnou chybu Slavia opakuje i teď, kdy by to mělo být pro ni ideální východisko ze svízelné situace?

Zvlášť, když její dorost po dlouhých letech vede extraligovou tabulku...

Vstoupit do diskuse
3

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud