Pavel Janega
5. ledna 2011 • 04:00

Úkol Jablonce zní: Hlavně udržet Pekharta!

Autor: Pavel Janega
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
SESTŘIH: Olomouc - Sparta 1:4. Kanonáda hostů, rozhodl skvělý Krejčí
SESTŘIH: Hradec Králové - Slavia 1:2. Zemětřesení v sestavě a drama v závěru
VŠECHNA VIDEA ZDE

PRVOLIGOVÝ SERIÁL – Jablonec na podzim našel tahouna, který střílí góly. Hodně gólů. Tomáš Pekhart v podzimní části nasázel úctyhodných jedenáct branek, čímž pomohl Severočechům na čtvrtou příčku. Není náhodou, že kolem dvoumetrového mladíka začaly kroužit zahraniční kluby. Jablonec jim ale musí odolat, pokud se chce znovu probojovat do Evropy.



„V průběhu několika měsíců se změnil z dorostence v opravdového chlapa, který chodí do soubojů, nepláče, nepadá, snaží se ustát i těžké střety. Můžeme říct, že je teď naším Kollerem,“ prohlásil trenér František Komňacký.

Špatný úvod, skvělý závěr

Jablonec prožil výtečný závěr podzimu. V posledních sedmi kolech vydřel šest výher a sedmou remízu. Právem mu v ligové tabulce patří čtvrté místo, odkud může na jaře zaútočit na evropské poháry.

František KomňackýFoto Barbora Reichová SPORT

Přitom nebýt zpackaného úvodu, mohl být ještě výš. „Po deseti kolech jsme měli jedenáct bodů, což neodpovídalo našim možnostem a síle kádru,“ přiznává Komňacký.

Jablonci se nevydařily ani evropské poháry. „Tam jsme udělali trochu ostudu,“ přikyvuje trenér. Severočeši poněkud rychle vypadli s Apoelem Nikósie po výsledcích 0:1 a 1:3.

Takové označení si Tomáš Pekhart zaslouží. A není to „jen“ díky jedenácti brankám.

Stal se důležitou postavou mužstva, který na hřišti odvede i spoustu další práce.

„Padá mu to úžasně, ale dokáže také podržet míč, vyhrát souboje. Nakopnuté balony směrem k němu nejsou odevzdané,“ chválí ho Komňacký.

Není náhoda, že po Pekhartovi začaly pošilhávat různé kluby v čele s bundesligovým Hamburkem.

Jenže spolu s výkony šla nahoru i jeho cena, kterou nikdo ze zájemců nebyl ochoten zaplatit.

Vše, co přišlo, smetl Jablonec ze stolu.

„Jestliže se nabídky zahraničních celků nezmění, Tomáš zůstane a normálně s námi nastoupí do začátku přípravy,“ řekl Deníku asistent trenéra Jozef Weber.

Jablonecký boss Miroslav Pelta si podle zákulisních spekulací řekl o částku přibližující se 100 milionů korun. Pokud by taková nabídka dorazila, těžko by se dala odmítnout.

Na druhé straně by měl mít zájem na tom, aby udržel Pekharta minimálně do léta.

Nejenže by Jablonec neztratil na útočné síle a neohrozil tím boj o evropské poháry, ale taky je možné, že jeho cena po mistrovství Evropy „jednadvacítek“ ještě vzroste…

NÁZOR EXPERTA
„Jablonec měl velmi špatný vstup do sezony zvýrazněný neúspěchem v předkole Evropské ligy. Majitel klubu pan Pelta s postupem přitom napevno počítal. Došlo tedy k určitému vystřízlivění a pokoře, od které se tým znovu rozjel k úspěchům.

Jedinou kaňkou byla vysoká prohra na hřišti třetiligového HFK v domácím poháru, ale odvetu pak Jablonec zvládl. Pan Pelta je navíc určitě šťastný, že se mu střelecky probudil Pekhart. Mám v něm tak zajímavý obchodní artikl.“

Martin Pulpit, trenér Viktorie Žižkov

Vstoupit do diskuse
1

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud