Pavel Janega
5. ledna 2011 • 22:00

Olomoucké syrečky: Fotbal chutná – něco smrdí

Autor: Pavel Janega
TOP VIDEA
SESTŘIH: Olomouc - Sparta 1:4. Kanonáda hostů, rozhodl skvělý Krejčí
SESTŘIH: Hradec Králové - Slavia 1:2. Zemětřesení v sestavě a drama v závěru
VŠECHNA VIDEA ZDE

PRVOLIGOVÝ SERIÁL – Úspěch v podobě třetího místa po podzimní části zastínila v Olomouci korupční aféra. Představitelé a trenéři Sigmy byli obviněni z toho, že se v květnu 2009 podíleli na předání úplatku pro Bohemians Praha, kterou posléze porazili 3:0 a kvalifikovali se do fotbalové Evropy.



Bojují o evropské poháry. Mají nejlepšího střelce podzimu (Michala Hubníka s 12 zásahy). A právem jsou označovány za tým, který spolu s Plzní hraje nejatraktivnější fotbal.

Zdeněk Psotka, trenér Olomouc, a bývalý šéf střížkovské Bohemky Karel Kapr.Foto spo

Sigma Olomouc fotbalově chutná. Jejím i neutrálním fanouškům.

Přesto chuť – stejně jako u syrečků – zastiňuje zápach. V tomto případě zápach korupce, propírané a vyšetřované kauzy, ve které podle Lidových novin jsou namočeni i představitel olomouckého klubu Jaromír Gajda a trenéři Zdeněk Psotka, Martin Kotůlek.

Poslední jmenovaný měl údajně převzít hotovost, aby ji následně předal brankáři Petru Drobiszovi. Ten pak měl peníze doručit hráčům Bohemians Praha za to, že vypustí zápas.

NÁZOR EXPERTA

„Sigma je ekonomicky a sportovně nejlépe řízený klub v lize. Hodně sází na své odchovance a de facto z jejich prodeje přebudovala svůj stadion na moderní stánek. Zajímavým byl odchod pana Kubíčka, který tvořil dlouhá léta nerozlučnou dvojici s panem Gajdou a mělo se za to, že skončí oba současně. Jediným problémem Olomouce je aféra Střížkov, která by pro ni mohla mít fatální následky.“
Martin Pulpit, trenér Viktorie Žižkov

Bývalý šéf střížkovské Bohemky Karel Kapr policii řekl, že svým fotbalistům nařídil, aby peníze převzali s tím, že vše oznámí právě příslušným složkám. To však udělal až po několika měsících.

A navíc úplatek ze strany Olomouce byl podle materiálů policejních vyšetřovatelů o 50 tisíc vyšší (celkem 350 tisíc), než Kapr policii nahlásil.

LN také napsaly, že bývalý hráč Olomouce tehdy působící v Bohemians Praha Martin Horáček naznačil ochotu hráčů pražského klubu převzít úplatek Michalu Hubníkovi. Přes něj se informace dostala k Psotkovi a olomouckému vedení.

„Je to lež, jsem šokován,“ kroutil hlavou Psotka po zveřejnění těchto informací. „Chci očistit své jméno všemi dostupnými prostředky.“

Zda obvinění padne i na něj, v současné době není jasné. Ani to, jakým směrem se kauza začne ubírat.

„Aféra by ale pro Olomouc mohla mít fatální následky,“ myslí si expert Martin Pulpit. Třeba odpočet bodů, jestliže by se informace potvrdily.

Pro olomoucké fotbalisty je nesmírně důležité, aby se na jaře od celé záležitosti oprostili. Teprve pak mohou ustát dotírání Jablonce a Mladé Boleslavi. Týmů, které na Sigmu ztrácejí jediný bod.

Olomoucký Hořava je překvapen rozhodnutím sudího
Olomoucký Hořava je překvapen rozhodnutím  sudího

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud