Karel Häring
24. července 2011 • 12:39

Vrba: V Norsku spácháme atentát my? Omlouvám se!

Vstoupit do diskuse
12
TOP VIDEA
SESTŘIH: Chelsea - West Ham 5:0. Souček s Coufalem u dalšího debaklu
Otázky a odpovědi: Nominace na MS! Pohřební tiskovka, nároďák jako Třinec. Je tým starý? A proč nejedou…
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nepříjemného faux pas se dopustil trenér Viktorie Plzeň Pavel Vrba po pátečním utkání Superpoháru, když na otázku, co říká atentátu v norském Oslu, mimo jiné odpověděl, že v blížícím se utkání 3. předkola Ligy mistrů v Trondheimu bude chtít „provést“ atentát na soupeře. „Omlouvám se, v té době jsem vůbec neměl informace o tom, co se stalo,“ řekl Nedělnímu Sportu.



Byla to chyba, přiznává Pavel Vrba, kouč Plzně, o svém výroku směrem ke středečnímu duelu kvalifikace Ligy mistrů proti norskému Rosenborgu Trondheim.

Ten kvůli tragédii v Norsku neodehraje o víkendu svůj ligový duel s Fredrikstadem. V Oslu v pátek při bombovém útoku zemřelo sedm lidí, dalších nejméně 92 osob přišlo o život při šílené střelbě Anderse Behringa Breivika na nedalekém ostrově na mládežnickém táboře.

Během tiskové konference, která probíhala po zápasu Superpoháru, okolo 20. hodiny, dostal trenér Pavel Vrba otázku, co říká událostem z Osla. V tu chvíli ještě nevěděl, jaký masakr se odehrál na ostrově Utöya.

„Nevím, co na to říct, je to situace, která je zvláštní. Trondheim je přece jen jinde než Oslo, doufám, že tam nikdo dělat atentát nebude. Ten budeme chtít udělat my, na soupeře.“

Sám rychle poznal, že „přestřelil“, ale ještě víc si to uvědomil, když doma poslouchal čerstvé zprávy o hrůzných událostech.

„Velmi mě to vyjádření mrzí. Vím, že slova nemůžu vzít zpět, byla to chyba. Po zápase jsem ještě nic o té střelbě nevěděl, jen to, že v Oslu něco vybuchlo – žádné informace o počtu mrtvých jsem neměl, ty jsem se dozvěděl až potom. Když jsem ale viděl zprávy, uvědomil jsem si, že to asi bude průšvih,“ přiznal.

V klubu prý zatím situaci nijak neřešili a Vrba momentálně nechce komentovat, jestli svým výrokem nevytvoří pro Plzeň v norském Trondheimu nepřátelské prostředí.

Viktoria Plzeň v utkání Superpoháru zdolala Mladou Boleslav 4:2 na penalty (1:1 po 90 minutách)
Viktoria Plzeň v utkání Superpoháru zdolala Mladou Boleslav 4:2 na penalty (1:1 po 90 minutách)

„Nevím, co na to říct. Byla to hloupost. Omlouvám se, je mi velmi líto, co se v Norsku stalo,“ doplnil. Pokud nedojde vinou tragédie ke změně termínu, představí se Viktoria, která získala Superpohár, v Trondheimu ve středu.

Rosenborg přišel o víkendovou generálku, protože po pátečních událostech byly v Norsku zrušeny ligové zápasy. Obhájce titulu měl dnes hostit Fredrikstad.

„Z úcty ke všem, které toto neštěstí zasáhlo, se norská fotbalová asociace rozhodla všechny plánované zápasy odložit,“ uvedl svaz v prohlášení.

Plzeňský trenér Vrba ani nikdo z jeho spolupracovníků se na nedělní duel Rosenborgu s Fredrikstadem nechystal. „Neměli jsme v plánu jet ten zápas sledovat,“ řekl ČTK generální manažer Viktorie Adolf Šádek, který prý byl podle agenturních informací v pátek shodou okolností v Norsku, ale vrátil se ještě před událostmi v Oslu.

Západočeši zatím monitorují, zda útoky neovlivní i první utkání 3. předkola Ligy mistrů. „Přes svazového sekretáře Rudolfa Řepku jsme v kontaktu s UEFA. Zatím nemáme informace, že by zápas měl být ohrožen. Počítáme ale s tím, že se věci můžou vyvinout všelijak,“ uvedl Šádek.

Vstoupit do diskuse
12

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud