Jakub Konečný
6. ledna 2012 • 05:12

5 důvodů, proč Jaroslav Hřebík patří na lavičku Sparty

Vstoupit do diskuse
8
TOP VIDEA
Plzeň - Mladá Boleslav: Viktoria přidává třetí zásah, na přední tyči uklidil míč do sítě Chorý
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:1p. Bruins slaví postup! Pastrňák rozhodl v prodloužení
VŠECHNA VIDEA ZDE

Všichni kolem toho chodí jako okolo horké kaše, nikdo to ve Spartě neřekne naplno, nicméně je téměř jisté, že její nový generální sportovní manažer Jaroslav Hřebík při zápasech na lavičce nebude. Podle deníku Sport je to špatné rozhodnutí – a to minimálně z pěti důvodů.



1. PŘÍKLAD SIRA ALEXE
Udivuje někoho přítomnost Sira Alexe Fergusona na lavičce Manchesteru United? Nikoli, všichni ji naopak berou jako naprosto přirozenou věc. Sedmdesátiletý Skot sice není na každém tréninku, na jejich vedení má své lidi, ale určuje sestavu a odpovědnost za výsledky nese taky on.

A to samé platí i pro Jaroslava Hřebíka, proto by i jeho místo měl být při zápasech hned u hřiště a ne někde na tribuně. Přijal velkou výzvu, a tak musí s kůží na trh.

Vzhledem k poslední špatné zkušenosti má pochopitelné obavy z negativní reakce sparťanských fanoušků, ale ty jsou z velké části zbytečné. A kdo mu bude chtít spílat, toho Hřebíkova absence v centru dění beztak neodradí.

2. KOUČOVÁNÍ
Pozice někde v čestné lóži či dokonce zaskleném sky boxu neodpovídá naturelu nového sparťanského GSM. Jaroslav Hřebík je perfekcionista, který plnění pokynů vyžaduje po hráčích až s nepříjemnou naléhavostí.

A okamžitě. Během zápasu je neustále na nohách, vzduch co chvíli prořízne jeho proslulá fistule. Snazší je představit si Maria Balotelliho v katolické škole než Hřebíka, jak během zápasu sedí na tribuně s rukama v klíně – a koučování nechává s klidným srdcem na Martinu Haškovi.

Když musel do ochozů za trest Jozef Chovanec, Sparta proti tomu na všech frontách usilovně protestovala. A teď k tomuto řešení přistoupí dobrovolně sama od sebe?

Jaroslav Hřebík si ve Spartě vydělá 300 tisíc měsíčně.Foto Michal Beránek SPORT

3. KOČKOPES
U éry Jozefa Chovance ještě chvíli zůstaňme. Model, jenž ve Spartě zavedl, tedy s generálním sportovním manažerem a trenérským štábem, se kritizoval jako nefunkční patvar.

Nebylo údajně vzácností, že Hašek tým celý týden na něco připravoval, pak přišel Chovanec a na předzápasové poradě obrátil vše vzhůru nohama. Teď však reálně hrozí, že v tomto nesmyslu bude Sparta i nadále pokračovat.

Pouze v převráceném gardu. Šéf připraví se svým realizačním týmem tréninkovou náplň celého týdne – a jeho vyvrcholení bude jen nečinně přihlížet bez možnosti zásahu. Vysílačky nebo zabíhání do šatny během poločasové přestávky by byly jen k smíchu.

4. NENÍ CESTA ZPĚT
Což o to, ambicióznímu Haškovi se ta představa zamlouvá. Konečně by se mohl na zápas nastrojit do obleku. A připadat si jako skutečný trenér. Má však na to? Měřeno zkušenostmi ještě určitě ne.

Sezona v druholigovém Sokolově a tři roky v roli Chovancova podřízeného jsou sice dobrá škola, ale rozhodně ne dostačující. Vystudovaného medika taky hned nepouštějí k transplantacím srdce.

Operace Sparta přitom nebude žádná banální záležitost. Pokud ji Hřebík svému žákovi přesto svěří, musí počítat s tím, že v případě neúspěchů už svým návratem na lavičku nic neuhasí. Naopak tím Haška u hráčů i veřejnosti znemožní a definitivně odepíše.

Sparta představila nového GSM Jaroslava Hřebíka.Foto ČTK

5. OSOBNÍ HLEDISKO
Vynikající teoretik, ale mizerný trenér. Tak Hřebíka označují jeho zavilí odpůrci. Pokud bude sledovat zápasy z tribuny, pověst výřečného, leč nepraktického metodika si jen upevní.

A to by byla zejména pro něj škoda, protože je především trenér – a výtečný. Po loňském mistrovství Evropy devatenáctek to uznal dokonce i Ladislav Vízek, jeden z těch, co inženýra z Benešova zrovna nemusejí.

„U mládežnické reprezentace Jarda národu ukázal, že jeho místo je na střídačce,“ uvedl. Při prvním letošním tréninku Sparty napochodoval Hřebík v teplákové soupravě na hřiště, stejně jako to dělával jeho předchůdce. Proto po něm zdědil i označení GSM. A proto taky patří na lavičku.

Jaroslav Hřebík bude dnes uveden do funkce GSM Sparty
Jaroslav Hřebík bude dnes uveden do funkce GSM Sparty

Vstoupit do diskuse
8

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud