7. dubna 2012 • 16:00

I Liberec má noční můru. Když titul proklouzne mezi prsty...

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

LIBEREC - SPARTA 19:00 | Fanoušci Liberce se zaradovali po připomínce, že Sparta už před deseti lety „dokázala“ promarnit slušný náskok na Slovan a ztratila titul. Jenže nejsou to jen Letenští, u kterých ožívá noční můra. I Severočeši mají tu svou – a je čerstvější... U kterého z klubů se dnes po vzájemném utkání ve šlágru 24. kola výrazně probere k životu? Zápas sledujte od 19:00 v naší podrobné ONLINE reportáži.



Dostat se v průběhu ligového finiše na první místo, to ještě není záruka úspěchu. Slovan Liberec to zažil v ročníku 2006/2007. Vedení v tabulce neudržel a nakonec z toho bylo až čtvrté místo.

Když Sparta ve 22. kole probíhajícího ročníku remizovala na Slavii 1:1, přiblížil se jí Slovan na rozdíl jediného bodu. Deník Sport tehdy připomněl mimořádnou podobnost s ročníkem 2001/2002. V něm získal liberecký klub svůj historicky první titul, i když do jarní části vstupoval se sedmibodovou ztrátou na Letenské.

Do čela se tehdy Liberečtí poprvé vyhoupli ve 24. kole. A shodou okolností stejná fáze probíhající sezony nabízí souboj prvních dvou celků U Nisy! Jenže střídání stráží proběhlo v tomto ročníku už o kolo dřív, když Severočeši minulý víkend využili senzační porážky týmu trenéra Martina Haška s Příbramí (0:2).
A z lovce se stává kořist.

Je to velká změna, kterou není snadné ustát. V Liberci s tím mají své zkušenosti. Ve zmíněné sezoně 2001/2002 si po vyhoupnutí do čela připsali z následujících šesti duelů jen tři výhry, jednu remízu a hned dvě porážky: tedy lehce nadpoloviční úspěšnost, zatímco v předchozích jarních osmi kolech – v roli lovce – vyhrál Slovan sedm z osmi duelů a jednou hrál nerozhodně. Nakonec k titulu doklopýtal s pomocí pražské Slavie a kolapsu Žižkova.



V ročníku 2006/2007 už to však nevyšlo. Liberci se tenkrát pod vedením trenéra Vítězslava Lavičky v sezoně, kdy obhajoval druhý titul, dlouho dařilo a ve 25. kole se prosadil na špici o bod před Spartu.

Vedení ještě následující týden udržel, jenže remíza ve 27. kole jej shodila na druhou příčku. Na ní zůstal do 29. kola, v tom posledním prohrál na půdě Mladé Boleslavi 0:4 a klesl až na konečné čtvrté místo.

Motanice o ligového šampiona. Nejtěžší šichta čeká Spartu a PlzeňFoto Barbora Reichová (Sport)

Ti, kteří to zažili, a stále nosí dres Slovanu, na to dodnes nezapomněli. „To bylo asi největší zklamání v Liberci, protože jsme to měli rozjeté fantasticky. Záleželo jen na pár utkáních, jenže jsme je nezvládli. A hlavně ten poslední zápas v Mladé Boleslavi nám vzal celou sezonu,“ vybavuje si Tomáš Janů, osmatřicetiletý defenzivní univerzál.

Podle něj to přebilo i ostudné vyřazení s Dinamem Bukurešť v předkole Evropské ligy, kdy Liberec promarnil tříbrankový náskok z úvodního duelu a v domácí odvetě prohrál v penaltovém rozstřelu.

„Sice jsme mohli postoupit do Evropské ligy, ovšem tehdy tady byla zpackaná celá sezona tím, že jsme prohráli jeden zápas. Rok práce přišel vniveč a přišli jsme o možnost zahrát si poháry.

Celý rok jsme se snažili něco udělat a všechno padlo jedním utkáním,“ uvedl Janů, který za Slovan hraje s jednou krátkou přestávkou od roku 1998.

Ve dvou sezonách, v nichž na jaře Liberec skočil na první místo (do toho nespadá ročník 2005/2006, kdy zvítězil stylem start-cíl), odehrál celkem osm zápasů, vyhrál jen polovinu z nich…

Jak je vidět, i Slovan má svou noční můru…

Gebre Selassie se postaral o vyrovnání na 1:1, Bosančič pak přidal gól vítězný
Gebre Selassie se postaral o vyrovnání na 1:1, Bosančič pak přidal gól vítězný

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud