Pavel Janega
20. června 2013 • 15:41

Kdy odejde Matějovský? Ve Spartě může zůstat, ale jeho postavení oslabí

Autor: Pavel Janega
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Budoucnost Marka Matějovského ve Spartě je hodně nejistá. S týmem zatím trénuje, nicméně jeho postavení oslabilo a s největší pravděpodobností přijde o kapitánskou pásku. Vedení klubu nevylučuje, že v průběhu letní přípravy 31letý záložník Letnou opustí. Ke všemu oznámilo, že o prodloužení smlouvy zatím neuvažuje.



Jaká je momentální situace kolem Marka Matějovského? Jedním slovem: složitá. S prvním týmem Sparty se zapojil do přípravy na nadcházející sezonu. A byť nedotrénoval kvůli střevním problémům, které si přivezl z dovolené, v kádru zůstává.

„Marek se připravujeme nadále s týmem. Vnímáme, že se na něj v určité fázi sezony snesla kritika. Ale pořád je to platný fotbalista se zkušenostmi. To je všechno, co k tomu můžu v tuto chvíli říct,“ uvedl nejistě trenér Vítězslav Lavička.

O něco sdílnější byl člen představenstva klubu Jakub Otava, jenž má na starosti přestupy. „Marek má platnou smlouvu ještě na jeden rok. Proto je právoplatným členem mužstva. Jediná věc, která se děje, je taková, že jsme Markovi nenabídli prodloužení smlouvy. Ale tu stávající respektujeme,“ oznámil novinářům.

Marek MatějovskýFoto Barbora Reichová SPORT
Co to znamená? Pokud Matějovský nebude o přestup do jiného klubu usilovat, patrně jako Jiří Jarošík, tak ve Spartě minimálně rok ještě zůstane. Ovšem leccos se změní.

Matějovský ztratí postavení klíčového hráče a dost možná přijde o kapitánskou pásku. V této souvislosti se spekuluje o tom, že ji Lavička předá Lukáši Váchovi. „Takhle bych to nechtěl specifikovat. Bude to jedna z otázek, kterou budeme řešit. Ale až v průběhu přípravy. Máme několik možností,“ uvedl letenský kouč.

Hledá se nový vůdce

Matějovského zároveň označil za hráče, který v roli vůdce týmu selhává, pokud je jeho forma slabá. „To se pak jeho vůdcovské schopnosti neprojevují. Ale jsou i typologicky jiní vůdci. Někdo dokáže správným způsobem ovlivňovat spoluhráče, i když se mu nedaří,“ vysvětlil Lavička.

S kolísavou výkonností Matějovského v minulé sezoně tedy nastal určitý problém. Kabina neměla správného lídra.

„Marek byl v určité fázi loňské sezony hodně platný pro náš tým, ale pak byly zápasy, ve kterých jsme od něj očekávali větší efektivitu a lepší výkonnost. Mluvil jsem s ním a je si toho vědom,“ poznamenal Lavička s tím, že sezona nebyla pro Matějovského jednoduchá i z toho důvodu, že si prošel nepříjemnými zraněními. „Ty ho samozřejmě v jeho výkonnosti srazily.“

Půjde do Mladé Boleslavi?

S případným přestupem Matějovského byla prozatím spojována pouze Mladá Boleslav, která naznačila, že by bývalého záložníka brala. Nejprve ale musí dostat od Sparty zelenou.

„A to zatím udělat nemůžeme ve chvíli, kdy za Marka nemáme žádnou náhradu. Na pozici středních záložníků zkrátka není těch hráčů tolik. Ale na posílení zálohy pracujeme. Takže se situace může ještě v průběhu přípravy a transferového období změnit,“ podotkl Otava.

Sparta se domluvila na ročním hostování s Kamilem Vackem. Prý ale nepřichází vyloženě jako náhrada za Matějovského.

Fotbalová Sparta zahájila ve čtvrtek přípravu na novou sezonu.
Fotbalová Sparta zahájila ve čtvrtek přípravu na novou sezonu.

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud