Jakub Konečný
12. srpna 2013 • 21:15

Bednář chce do sestavy, ale má smůlu. Ve Spartě zůstane plánem B

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
VŠECHNA VIDEA ZDE

Je hlavním kandidátem na titul nejlepší náhradník v lize. Gólově se prosadil už minulý víkend v Brně a teď Spartu spasil v malém derby s Bohemians 1905, kdy svou trefou nastartoval obrat. Roman Bednář patří do základní sestavy, myslí si experti, fanoušci a hlavně sám hráč. Letenský kouč Vítězslav Lavička má však zatím opačný názor.



Sparta zatím soupeře nedrtí, jak by se na nejbohatší český klub slušelo, naopak jim dlouho dává naději na úspěšný výsledek. Platí to však pouze do chvíle, než se z letenské lavičky náhradníků zvedne holohlavý obr. Jakmile na hřiště vstoupí Roman Bednář, je s outsiderem amen. Naposledy se o tom přesvědčili Bohemians 1905, kteří v sobotu v Generali Areně padli 1:2.

„Roman Bednář zase předvedl svůj styl hry, svou velkou aktivitu a nakonec samozřejmě to nejdůležitější - branku. Je to už druhý zápas, kdy nám hodně pomohl,“ uvedl spokojeně kouč vítězů Vítězslav Lavička.

To z hrdiny derby nečišela radost, nýbrž vztek a zloba. Bednář se totiž ocitl ve schizofrenní situaci. Roli náhradníka bytostně nesnáší, nicméně každým dalším takovým vystoupením si ji ještě upevňuje.

„Už když mě minulý týden jedna novinářka nazvala žolíkem, říkal jsem, že to nemám rád. Nepřišel jsem do Sparty, abych seděl na lavičce. Ale určitě nepůjdu na hřiště a neodchodím to. Chtěl bych do základu, ale je to na trenérovi. Já se nikam necpu, on má nějakou vizi a je to jen na něm,“ povzdechl si otráveně.

Cesta do sestavy? Jedině přes Lafatu

Sparta nastupuje pod Lavičkou v rozestavení 4-3-3, v němž Lafatu na hrotu útoku podporují rychlá křídla Václav Kadlec a Ladislav Krejčí. Z toho plyne, že Bednářova cesta do základní sestavy vede pouze přes Lafatu, poněvadž změna herního schématu je krajně nepravděpodobná.

Proti implantování Bednáře do ideální jedenáctky mluví ještě jedna zásadní věc - on sám, respektive jeho osobní statistiky. Do Sparty přišel na začátku tohoto roku a za tu dobu nastoupil v lize od začátku pouze jednou - ve 29. kole minulého ročníku v Teplicích, kdy nahradil distancované Lafatu a Leonarda Kweukeho. A nebyl to z jeho strany žádný šlágr, při jasné výhře 3:0 si ani neškrtl.

Roman Bednář na lavičce. Typický pohled na střídačku Sparty, robustní útočník do zápasů naskakuje většinou až v průběhuFoto Michal Beránek Sport

Jako střídající hráč je zatím pro Spartu mnohem platnější. Na jaře to prokázal například proti Slovácku, Jablonci i Jihlavě, v nové sezoně na to zatím navázal v Brně a proti Bohemians 1905. I proto se na jeho postavení zatím nic měnit nebude, byť ho to štve - a nijak se tím netají.

„Každý hráč, který má v sobě ambici prokázat to nejlepší, je zklamaný, že není v základní sestavě,“ projevil pro to Lavička pochopení. „Na druhou stranu Roman mé rozhodnutí respektuje a je připravený na svou šanci,“ dodal.

V sobotu v Plzni bude mít zase na lavičce spolehlivého žolíka. Nebo snad trumfové eso?

Lukáš Vácha oslavuje gól Romana Bednáře v jeho náruči.
Lukáš Vácha oslavuje gól Romana Bednáře v jeho náruči.

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud