Jakub Konečný
9. července 2013 • 11:00

Dělbuch v Rakousku může Spartu přijít draho. Zavřou jí Letnou?!

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zlatá generace vozila tituly odjinud. Hrát v Praze, zvítězíme taky, věří Reichel
Fantastický Priskeho trojzubec, nové Bazaly, nastoupí Preciado do derby?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Páteční nedohrané utkání s Admirou Wacker může mít pro fotbalovou Spartu nemilou dohru. Za dělbuch, který vylétl ze sektoru jejích fanoušků a explodoval v bezprostřední blízkosti asistenta rozhodčího, jí teoreticky hrozí disciplinární trest.



Manuel Schüttengruber. To je člověk, který v pátek jako hlavní arbitr předčasně ukončil za stavu 1:1 přípravný duel letenského klubu s Admirou Wacker - a proto má osud Sparty ve svých rukou.

„V takových případech záleží na postupu rozhodčího, jak celou věc dál řeší. Na základě jeho zprávy pak může případně dojít k postihu jednotlivců či týmu,“ říká Rudolf Řepka, generální sekretář FAČR a člen Disciplinární komise UEFA.

„Rakouský fotbalový svaz zahájil disciplinární řízení s pořadatelem utkání, což je pro něj klub z Bad Leonfeldenu. A chce, abychom se tím zabývali i my. UEFA to řešit nebude,“ dodává vysoce postavený funkcionář.

Páteční incident je jedinou vážnou kaňkou na jinak vydařeném desetidenním herním kempu Sparty v Horním Rakousku. Do Bad Leonfeldenu, který leží jen pár kilometrů za českými hranicemi, dorazilo na utkání s Admirou kolem čtyř stovek sparťanských příznivců - a nechovali se zrovna jako v katolické škole.

Letící kelímky s pivem, banány jako projev rasismu, bengálské ohně, na takový kravál není rozhodně útulná tribunka místního klubu zvyklá. Natož zavedená.

Neplecha v podání českých diváků vyvrcholila v 60. minutě, kdy z jejich středu vylétl dělbuch, který explodoval v bezprostřední blízkosti asistenta rozhodčího Petera Oberlabera a kustoda pražského týmu Davida Matěky.

Rakouský Kurier přinesl šokující zprávu o banánech na hrací ploše
Rakouský Kurier přinesl šokující zprávu o banánech na hrací ploše

„Kolega si stěžoval na závratě a měl dvojité vidění,“ uvedl hlavní rozhodčí Schüttengruber na adresu pomezního, kterého záchranka pro jistotu odvezla na kontrolní vyšetření do nemocnice v nedalekém Linci.

Sparta hází vinu na agenturu

„Pro Spartu je zahanbující, co se tady stalo,“ komentoval skandální průběh obyčejného přípravného duelu legendární Toni Polster, trenér Admiry.

Sparta, která s problémovými fanoušky vytrvale - ale jako vidno ne zcela úspěšně - pracuje, vyjádřila nad pátečními událostmi lítost, zároveň však dala jasně najevo, že hlavní díl odpovědnosti podle ní nesou pořadatelé utkání s Admirou, tedy v první řadě agentura Global Sports.

„Celé soustředění v Rakousku nám organizuje agentura, která mimo jiné pořadatelsky zajišťuje přípravné zápasy. Organizátory jsme opakovaně informovali o tom, že na utkání s Admirou dorazí větší počet fanoušků z Čech a důrazně jsme apelovali na zajištění bezpečnosti,“ řekl k incidentu ředitel komunikace českého vicemistra Ondřej Kasík.

Počet policistů na stadionu v Bad Leonfeldenu byl nicméně minimální a proti řádícím fanouškům rakouští muži zákona nezasáhli. Zatím ani nezajistili viníka celého skandálu.

To však neznamená, že by byla Sparta z obliga - naopak. Z hlediska fotbalového práva je za chování svých fanoušků každý klub odpovědný a v případě maléru musí počítat s následky. Pokud kauzu skutečně začne řešit nová Disciplinární komise FAČR, Spartě reálně hrozí opětovné uzavření Generali Areny.

Od posledního provinění tohoto druhu z května loňského roku je totiž největší tuzemský klub stále v podmínce. 

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud