13. listopadu 2012 • 10:52

Další rozhodčí promluvil! Peltovi potvrdil korupci asistent Býma

Autor: Fotbalnaplno.cz, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: West Ham - Liverpool 2:2. Další ztráta „Reds“, hráli oba Češi
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
VŠECHNA VIDEA ZDE

V kauze úplatkářské aféry kolem zápasu Jablonec - Plzeň a sudího Tomáše Adámka se objevil druhý svědek. Na fotbalovou asociaci dorazila v pátek další obálka s notářsky ověřeným dopisem. Poslal ji bývalý sudí Pavel Býma, který byl na zmíněném zápase v roli čtvrtého rozhodčího.



Tvrzení Tomáše Adámka o úplatku ve výši dvě stě tisíc korun od funkcionáře Martina Svobody v případě vítězství Plzně podle dvou důvěryhodných zdrojů portálu fotbalnaplno.cz sudí Býma ve svém dopisu potvrdil.

„V dopise Býma uvedl, že se rozhodčí se Svobodou před zápasem potkali. Je v něm zmíněná i konkrétní částka, místo, kde se potkali,“  popsal zdroj portálu fotbalnaplno.cz blízký fotbalové asociaci.

Pavel Býma se k vývoji v kauze odmítl vyjádřit. „Nezlobte se, nebudu k tomu pro média nic říkat,“ řekl pouze. Telefon rozhodčího Tomáše Adámka je od propuknutí korupční aféry stále nedostupný.

Sudí Pavel Býma si po jednom ze zápasů vyslechl své i od kouče Pavla Hoftycha. Teď se Býma rozhodl podat FAČR informace o korupci v českém fotbaleFoto Pavel Mazáč (Sport)

Rozhodčího Pavla Býmu provází pověst průšviháře. Na triku má celou řadu prohřešků, ať už na hřišti, nebo mimo něj. Na zeleném pažitu se „blýskl“ třeba před čtyřmi lety v zápase Zenitu Čáslav s Bohemians 1905. Tehdy Pražané vedli 1:0, ale Býma nastavil devět minut. Hrálo se do chvíle, než Čáslav vyrovnala.

I mimo fotbalové prostředí je kolem rozhodčího Býmy hodně živo. V jeho penzionu ve Valašském Meziříčí se měly hrát nelegální pokerové turnaje. Za to mu hrozil až šestiletý trest odnětí svobody. Při razii v jeho penzionu byl policií navíc odhalen nekolkovaný alkohol, což znamenalo další průšvih.

Zásadní komplikací je nový dopis pro Martina Svobodu. Ten už dříve popřel, že by sudím jakýkoliv úplatek nabídnul. Pokud nyní už druhý sudí tvrdí opak, bude mít Svoboda velký problém dokazovat opět.

Šéf fotbalové disciplinárky Jiří Golda na přímý dotaz, zda skutečně do sídla fotbalové asociace dopis Pavla Býmy dorazil, nejprve odkázal na polici a  na to, že konkrétní informace sdělí až ve čtvrtek při zahájení disciplinárního řízení. Posléze ale přece jen existenci potvrdil. „Potvrzuji, že dopis na asociaci přišel, okamžitě jsme ho předali policii,“ uvedl Golda.

Plzeňský klub, pro který měl za úplatek od Martina Svobody Adámek pískat, trvá na své nevině.  „Chceme, stejně jako celá fotbalová veřejnost, aby se daná kauza co nejdříve a nejdůkladněji prošetřila. Proto jsme připraveni poskytnout maximální součinnost a spolupráci Policii ČR či fotbalovým orgánům,“ stojí v oficiálním prohlášení Plzně k této kauze.

„Viktoria Plzeň nebyla nikým z oficiálních činitelů v této věci kontaktována a nemáme se tak k čemu vyjadřovat,“ dodal tiskový mluvčí FC Viktoria Plzeň Pavel Pillár.

Více o novém svědectví čtěte zde »

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud