2. července 2014 • 00:30

Belgie v prodloužení vydřela výhru nad USA 2:1 a vyzve Argentinu

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: West Ham - Liverpool 2:2. Další ztráta „Reds“, hráli oba Češi
SESTŘIH: Toronto - Boston 1:3. Pastrňák gólem uklidnil Bruins, Maple Leafs na pokraji vyřazení
VŠECHNA VIDEA ZDE

V normální hrací době gól nepadl, v prodloužení to ale oba týmy napravily. Belgie nakonec v nervydrásajícím závěru porazila v prodloužení USA 2:1 a zahraje si čtvrtfinále mistrovství světa, ve kterém se utká s Argentinou. Černého koně turnaje spasily góly záložníka De Bruyneho a útočníka Lukakua. Američanům krásná branka Greena stačila jen na zdramatizování zápasu, i přes několik šancí už vyrovnat nedokázali. Svěřenci německého trenéra Klinsmanna tak na MS končí.



Belgie - USA 2:1

MATCH OVERVIEW LEGACY
1. 7. • 22:00
Belgie
Belgie
2:1
ONLINE
1. července
22:00
USA
USA
Góly

Domácí: 93. de Bruyne, 105. Lukaku

Hosté: 107. Green

Sestavy

Domácí: Courtois – Alderweireld, van Buyten, Kompany (C), Vertonghen – Witsel, Fellaini – Mertens (60. Mirallas), de Bruyne, E. Hazard (111. Chadli) – Origi (91. Lukaku).

Hosté: Howard – Cameron, Gonzalez, Besler, Beasley – Zusi (72. Wondolowski), Jones, Bradley – Johnson (32. Yedlin), Dempsey (C), Bedoya (105+2. Green).

Náhradníci

Domácí: Bossut, Mignolet, Ciman, Vermaelen, Lombaerts, Dembélé, Chadli, Januzaj, Lukaku, Mirallas

Hosté: Guzan, Rimando, Yedlin, Brooks, Chandler, Diskerud, Davis, Beckerman, Green, Jóhannsson, Altidore, Wondolowski

Karty

Domácí: Kompany

Hosté: Cameron

Rozhodčí

Djamel Haïmoudi (ALG) – Redouane Achik (MOR), Abdelhak Etchiali (ALG)

Stadion

Itaipava Arena Fonte Nova, Salvador

Návštěva

51 227 diváků

Belgie dala všechny čtyři góly ve skupině až v posledních dvaceti minutách, tentokrát ale mohla otevřít skóre už po 40 sekundách. Origi se natlačil před obránce, gólman Howard však střelu vyrazil. Belgičané soupeře za úvodních 45 minut přestříleli 9:2, pokusy ale postrádaly přesnost jako ve 23. minutě, kdy po přečíslení pálil De Bruyne vedle.

Po změně stran pokračoval belgický tým v aktivitě, Howard ale Mertensovu hlavičku vytáhl na roh. "Černý kůň" turnaje stupňoval tlak a po Origiho hlavičce zachránilo Američany břevno. Vzápětí Howard zlikvidoval střelu aktivního Vertonghena a pak si oddychl, když Mertens minul.

VIDEO | První gól Belgie proti USA v podání De Bruyneho

Američanům se nedařilo udržet déle míč a mohli děkovat brankáři Howardovi, který je držel ve hře. Nejprve po chybě v obraně vyrazil Origiho střelu, v 76. minutě zlikvidoval únik spoluhráče z Evertonu Mirallase a poradil i s Hazardovou ranou.

Belgie v předešlých čtyřech vzájemných zápasech pokaždé vyhrála a v posledním duelu před rokem porazila USA 4:2, dnes se ale proti Howardovi dlouho nemohla prosadit. Zkušený gólman si nakonec připsal šestnáct zákroků a vytvořil tím historický rekord za jedno utkání MS.

Těsně před vypršením nastavení mohl šokovat Belgičany Wondolowski. Sám před brankou ale mířil nad a gól by stejně neplatil, protože asistent chybně odmával ofsajd. Ve třetím duelu brazilského turnaje po sobě se po základní hrací době zrodila bezbranková remíza a poprvé po 80 letech se muselo hned v pěti zápasech jednoho vyřazovací kola hrát prodloužení.

VIDEO | Gól útočníka Belgie Lukakua na 2:0

V něm vydrželo nerozhodné skóre jen necelé tři minuty. Střídající Lukaku prošel po straně, míč se odrazil k De Bruynemu a ten křížnou střelou odčaroval Howardovo kouzlo. Nasazení Lukakua se kouči Wilmotsovi povedlo, ve 105. minutě se dostal až před spoluhráče z Evertonu Howarda a zvýšil na 2:0. Čtyři z šesti gólů Belgie v Brazílii dali střídající hráči.

Také trenérovi USA Klinsmannovi vyšlo střídání. Teprve devatenáctiletý Green byl na hřišti jen necelé dvě minuty, než premiérovým reprezentačním gólem snížil. Američané najednou ožili a dvakrát byli blízko vyrovnání. Jones ale minul a po zajímavém signálu vychytal Dempseyho Courtois. Belgie už náskok udržela a poprvé v historii do čtvrtfinále postoupilo všech osm vítězů skupin.

VIDEO | Krásný gól USA už stačil jen zdramatizování zápasu

Mistrovství světa ve fotbale - osmifinále

Belgie - USA 2:1 po prodloužení (0:0, 0:0)

Branky: 93. De Bruyne, 105. Lukaku - 107. Green. Rozhodčí: Haimúdí - Etchialí (oba Alž.), Achik (Mar.). ŽK: Kompany - Cameron. Diváci: 51.227.

Sestavy

Belgie: Courtois - Alderweireld, Van Buyten, Kompany, Vertonghen - Fellaini, Witsel - Mertens (60. Mirallas), De Bruyne, Hazard (111. Chadli) - Origi (91. Lukaku). Trenér: Wilmots.

USA: Howard - F. Johnson (32. Yedlin), Gonzalez, Besler, Beasley - J. Jones, Cameron - Zusi (72. Wondolowski), Bradley, Bedoya (105. Green) - Dempsey. Trenér: Klinsmann.

Útočník Belgie Romelu Lukaku hrál po svém nástupu na hřiště skvěle - na jeden gól přihrál, druhý dal
Útočník Belgie Romelu Lukaku hrál po svém nástupu na hřiště skvěle - na jeden gól přihrál, druhý dal

Vstoupit do diskuse
0
Skupina 4
Články odjinud


Články odjinud