11. října 2013 • 16:39

Tak se dočkali! Kauza Olomouce a Střížkova po čtyřech letech končí

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: West Ham - Liverpool 2:2. Další ztráta „Reds“, hráli oba Češi
SESTŘIH: Toronto - Boston 1:3. Pastrňák gólem uklidnil Bruins, Maple Leafs na pokraji vyřazení
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tahanice kolem korupční kauzy me fotbalovými kluby Sigmy Olomouc a Bohemians Praha jsou u konce. Nejvyšší státní zástupce odmítl návrh žalobce z krajského státního zastupitelství podat v kauze dovolání. V případu, kterým se soudy zabývaly přes dva roky figurovaly olomoucký brankář Petr Drobisz, někdejší hráči střížkovského týmu Miroslav Obermajer, David Zoubek a prezident Bohemians Praha Karel Kapr.



Všichni aktéři byli nakonec zproštěni obžaloby. Aféru rozpoutal Kapr. Prohlásil, že v květnu 2009 před prvoligovým zápasem Bohemians Praha s Olomoucí nabídl Drobisz jeho hráčům úplatek 300.000 korun. Kapr prý fotbalistům poradil, aby úplatek převzali s tím, že pak pokus o uplácení oznámí policii. To však udělal až po několika měsících. Olomouc si díky výhře 3:0 zajistila účast v Evropské lize.

Kvůli údajné korupci potrestala oba kluby fotbalová disciplinární komise. Bohemians Praha dostali pokutu šest milionů korun a přišli o 15 bodů, Olomouc ztratila v ligové tabulce devět bodů a musela zaplatit čtyři miliony.

Brankář Drobisz dostal pokutu 200.000 korun a zákaz činnosti na 18 měsíců. Soudy se kauzou od konce května 2011, v červnu letošního roku krajský soud potvrdil zproštění. Drobiszův obhájce Petr Konečný rozhodnutí NSZ přivítal. "Kauza tím končí, dnes už není nástroj, jak zprošťující verdikt změnit. Potvrdilo se to, co jsem říkal od začátku, a to, že když budou věci řešeny správně, bude pan Drobisz zproštěn," řekl dnes Konečný.

Drobisz, jenž se po více než dvouleté přestávce vrátil na ligový trávník v týmu nováčka nejvyšší soutěže Znojma, se nyní chce proti tomu bránit. "Je podána žaloba na zrušení rozhodnutí odvolací a disciplinární komise, bylo to pro něj likvidační," doplnil jeho obhájce s tím, že předvolání dostali na listopad.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud