1. června 2008 • 10:21

Fotbalovou unii posedla "kontrolní mánie"

Autor: ČTK
TOP VIDEA
Fantastický Priskeho trojzubec, nové Bazaly, nastoupí Preciado do derby?
Nahlédněte do kabiny Třince: kdo sbírá auta a kdo by mohl být ekonom. Kacetl je...
VŠECHNA VIDEA ZDE

V Basileji se rozhořel spor o pivo, obyvatele Salcburku rozčilují puntičkáři z Evropské fotbalové unie UEFA a v Curychu se rozhodli do budovy místní opery instalovat zvukotěsná okna.



Přípravy na mistrovství Evropy ve fotbale, které se odehraje ve Švýcarsku a Rakousku, prostě neběží tak docela bez zádrhelů. Mnohá absurdní nařízení, nad kterými místní kroutí hlavou, má přitom na svědomí UEFA a její přísná pravidla, píše agentura DPA.

Švýcarský bulvár už proto píše, že fotbalovou unii posedla "kontrolní mánie" a chce dohlížet snad úplně na všechno.

Například v Basileji, která je fotbalovou mekkou Švýcarska s největším fotbalovým stadionem a která bude 7. června hostit úvodní utkání mezi Čechy a Švýcary, se UEFA postarala o zvláštní povyražení. Jelikož tři z tradičních restaurací, které stojí v zóně pro fanoušky na břehu Rýna, odmítly točit oficiální pivo mistrovství, Carlsberg, staví každý den zřízenci mobilní zábrany, aby hospody od zóny oddělili. V poledne postaví dva metry vysoké bariéry na místo, o půlnoci je zase rozeberou.

Na podporu těch, kteří se bouří proti všezahrnujícímu dohledu UEFA, se ozvalo množství solidárních hlasů. Například starosta Curychu Elmar Ledergerber v televizním vysílání prohlásil, že už si doma připravil "neutrální lahev", kterou naplní oblíbeným pivem, aby ho nemohla ochranka ve fanouškovské zóně v Basileji obtěžovat. Přesto ale mají Švýcaři radost, že čtyřdecilitrová lahev oficiálního piva je přijde jen na pět franků (asi 80 korun), zatímco v Rakousku bude citelně dražší. Pivo dánského výrobce se totiž vaří v dceřiném pivovaru ve Švýcarsku.

Ani v rakouském Salcburku se o UEFA nemluví zrovna v dobrém. Třeba snahy o fotbalovou výzdobu výloh obchodů ztroskotaly na tom, že unie trvá na tom, aby obchodníci a prodavači měli na sobě oficiální trička. Nechápavé kroucení hlavou způsobila i akce jednoho ze spolupracovníků UEFA, kterému se nelíbila fotografie v turistické brožuře. Byl na ní totiž cestovatel, na jehož tričku bylo logo jedné potravinářské firmy. A protože je to v rozporu s pravidly, dal fotbalový funkcionář fotografii vyretušovat.

Naopak uvolněná nálada panuje v Curychu. Opatření místní opery, která nechala před začátkem mistrovství do budovy namontovat zvukotěsná okna, radní vítají. Mají tak totiž jistotu, že velká shromáždění slavících fanoušků nedaleko opery nebudou milovníky hudby rušit. Tribuny u obřích obrazovek, kde budou moci lidé sledovat zápasy v přímém přenosu, tak budou mít ještě větší kapacitu - uspokojí nejméně 45.000 fanoušků.

Starosti ale úředníkům působí to, že v Basileji i Curychu stojí fotbalové areály poblíž řeky. Musí se totiž počítat s nebezpečím, že rozpálení fanoušci skočí do vody a bude jim hrozit utonutí.

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga * Program MS v hokeji

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud