30. června 2008 • 10:50

Straka: Španělé si titul zasloužili

Autor: Zdeněk Pospíšil
TOP VIDEA
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
Svědík: Baník, nebo Polsko? Pozor, horká je ale pořád i plzeňská stopa!
VŠECHNA VIDEA ZDE

Evropský fotbalový šampionát skončil vítězstvím Španělska. Do hodnocení EURO se pustil František Straka, Přemysl Bičovský, Miroslav Kadlec a Antonín Panenka.



1) Zvítězili podle Vás Španělé zaslouženě?

2) Viděli jste na ME zářit nějakou novou hvězdu? Vyčníval někdo?

3) Co by se mělo změnit, aby český fotbal hrál opět o medaile?


František Straka, účastník MS 1990, nyní trenér celku OFI Kréta

1) Ano. Určitě. Jednoznačně. Po celý turnaj podávali nejvyrovnanější výkony a pohár je tím pádem ve správných rukou.

2) Každopádně ruské duo Aršavin a Pavljučenko. Nemohu zapomenout ani na Torrese, který rozhodl finále. Mě osobně potěšili i výkony Bastiho (Schweinsteigera) a Podolskiho. Nicméně v každém týmu byli hráči, kteří nějakým způsobem vyčnívali a měli skvělé momenty.

3) Hodně. Reprezentant si především musí uvědomit, že už jen ten národní dres znamená hodně. Musí ho nosit s hrdostí a bít se za vlast. To je základ. Změnit by se měla i disciplína, což je všeobecně známá věc.

Přemysl Bičovský, účastník MS 1982, nyní trenér

1) Určitě. Španělé dokázali podávat velmi dobré výkony po celý turnaj, zvládli i finále, takže určitě.

2) Bylo jich více. Nejvíce asi Aršavin, Pavljučenko. Líbil se mi i Senna.

3) O medaile by rád hrál každý, ale jsme malý stát a navíc vidím problém v brzkém odchodu mladých hráčů do zahraničí. Myslím, že by se měli vyhrát doma po boku zkušenějších hráčů.

Miroslav Kadlec, účastník MS 1990, nyní manažer

1) Rozhodně. Udrželi si výkonnost už od základní skupiny a nezapomeňte, že ve všech třech zápasech ve vyřazovacích bojích nedostali ani gól. To mluví za vše.

2) Je těžké říci jedno jméno, bylo jich víc. Každopádně ruský fotbal si určitě zvýšil kredit, tamní liga bude určitě nyní více sledovaná. Mám-li říct jedno jméno, řeknu Aršavin.

3) Disciplína a řád. Musí přijít nový trenér, který tyto věci nastolí. Kromě toho musí dostat příležitost mladí hráči, kteří mají často větší motivaci než hráč hrající na několikátém šampionátu za sebou. Příkladem jsou pro nás Španělé.

Antonín Panenka, účastník ME 1976, nyní člen komise DFB

1) Ano, určitě. Kromě toho, že ani v jednom zápase na turnaji nepoznali chuť porážky, hráli pohledný, technický fotbal. Byli velice silní na míči. Jejich titul je naprosto zasloužený.

2) Tak určitě všichni viděli skvělé výkony ruských útočníků Aršavina a Pavljučenka, kteří v tomto směru dominovali. Líbil se mi ovšem také španělský záložník Silva.

3) Chtělo by to hlavně zlepšit klima kolem reprezentace a českého fotbalu vůbec. Rozhodně je to úkol do budoucna. Napomoci tomu může i to, že se nebudou donekonečna přetřásat stále stejné problémy.

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud