30. června 2008 • 11:38

Nejlepší hráč EURO? Xavi!

Autor: ČTK, pj
TOP VIDEA
Tomášek o fiasku s Färjestadem: Byli jsme jako Boston. Jak zvládá tlak?
SESTŘIH: Arsenal - Chelsea 5:0. Kanonáda v derby, dvakrát se trefil Havertz
VŠECHNA VIDEA ZDE

AKTUALIZOVÁNO - Španělský záložník Xavi Hernández získal ocenění pro nejlepšího hráče evropského šampionátu 2008 v Rakousku a Švýcarsku.



Španělský záložník Xavi byl vyhlášen nejlepším hráčem mistrovství Evropy v Rakousku a Švýcarsku. Osmadvacetiletému fotbalistovi Barcelony přisoudila ocenění technická komise UEFA, která vzala v potaz i hlasování fanoušků na internetových stránkách turnaje a vlastní oficiální statistiky.

Den po finále bylo zveřejněno také složení nejlepšího týmu šampionátu. Ve třiadvacetičlenném výběru je hned devět španělských mistrů Evropy, z českých fotbalistů se do mezi největší hvězdy turnaje v Rakousku a Švýcarsku nikdo nevešel.

Xavi, jehož celé jméno zní Xavi Hernandex Creus, potvrdil na turnaji pověst jednoho z dlouhodobě nejlepších záložníků v Evropě. Na turnaji odehrál pět zápasů a vstřelil jeden gól, když otevřel skóre semifinálového utkání s Ruskem a nasměroval Španělsko k cestě do finále. Finále s Německem, v němž pomohl Španělům ukončit 44 let dlouhé čekání na velký triumf, bylo pro Xaviho 63. zápasem v národním týmu.

Zároveň byl zvolen nejlepší kádr turnaje.

Mužstvo šampionátu:

Brankáři: Gianluigi Buffon (Itálie), Iker Casillas (Španělsko), Edwin van der Sar (Nizozemsko).

Obránci: Bosingwa (Portugalsko), Philipp Lahm (Německo), Carlos Marchena (Španělsko), Pepe (Portugalsko), Carles Puyol (Španělsko), Juri Žirkov (Rusko).

Záložníci:
Hamit Altıntop (Turecko), Luka Modrić (Chorvatsko), Marcos Senna (Španělsko), Xavi Hernández (Španělsko), Konstantin Zyryanov (Rusko), Michael Ballack (Německo), Cesc Fabregas (Španělsko), Andrés Iniesta (Španělsko), Lukas Podolski (Německo), Wesley Sneijder (Nizozemsko).

Útočníci: Andrej Aršavin (Rusko), Roman Pavljučenko (Rusko), Fernando Torres (Španělsko), David Villa (Španělsko).

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud