27. října 2011 • 12:30

Spasitelé řekli NE! Bílek pro baráž přemlouval Jarošíka s Ujfalušim

Vstoupit do diskuse
16
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tomáš Ujfaluši a Jiří Jarošík. To jsou dvě největší jména, o kterých trenér Michal Bílek uvažoval jako o posilách pro barážové duely s Černou Horou v boji o postup na EURO 2012. Velké návraty se však konat nebudou.



Potíže se složením obrany pro zápasy baráže s Černou Horou (11. a 15. listopadu) zaviněné karetními tresty pro Romana Hubníka a Tomáše Hübschmana bude muset trenér Michal Bílek vyřešit ze zdrojů stávajícího kádru.

Kvůli suspendaci za červené karty nemohou v duelech, které rozhodnou o postupu na EURO 2012 v Polsku a Ukrajině, nastoupit stoper Roman Hubník a Tomáš Hübschman. Proto se vedení týmu pokusilo oslovit zkušené zadáky, mimo jiné sparťana Jiřího Jarošíka a obránce Galatasaraye Tomáše Ujfalušiho.

„Víme, jak válí Ujfaluši v Istanbulu, víme, jak Jarošík zvedl Spartu. Vědí, že o ně máme zájem. Ale oni také mají v mobilu čísla na nás...“ citoval před pár dny reprezentačního manažera Vladimíra Šmicra deník Aha!

Že o těchto jménech trenér Michal Bílek uvažoval, přiznal jeho asistent František Komňacký. „Mluvili jsme o tom, kdo by připadal v úvahu. Jméno Jarošík zaznělo několikrát. Vím, ale že se k tomu sám postavil docela negativně. A padala i jména jako Rozehnal, Grygera a určitě také Ujfaluši.“

Podle zdrojů Sportu obránce letenského mužstva svůj postoj nezměnil a návrat do reprezentace nechystá (Rozehnal je jiný případ, ten se národního dresu nevzdal, jen nebyl povoláván). Ujfaluši se podle svého agenta Dalibora Laciny chtěl rozhodnout v nejbližších dnech.

„Dosud platí, že se Tomáš reprezentace vzdal, ale je tady nový podnět a žádost o návrat. Situaci okolo národního týmu jsme spolu rozebrali. Přemýšlí o tom, je to na něm. Každopádně jeho rozhodnutí musí všichni respektovat,“ uvedl Lacina. O pár hodin později však informaci aktualizoval s tím, že hráč, kterého zastupuje, svůj názor nezměnil.

Tomáš Ujfaluši návrat do reprezentace odmítl
Tomáš Ujfaluši návrat do reprezentace odmítl

Tím potvrdil informace zdroje dobře obeznámeného se situací, který tvrdil, že vedení reprezentace v posledních dnech s kladnou odpovědí už nepočítalo.

Manažer týmu Vladimír Šmicer se zatím nechtěl k celé záležitosti vyjadřovat. „Pro baráž počítáme s hráči, kteří jsou k dispozici. U těch, kteří nejsou, respektujeme jejich rozhodnutí.“

Vedení reprezentace se snažilo pokusy o posílení obranných řad udržet co nejdéle mimo zájem médií. Podle informací Sportu i proto, že nechtělo na hráče vyvíjet nátlak a zároveň je vystavit případné kritice za odmítnutý návrat.

Slavný comeback jako před poslední českou baráží v roce 2005 se tedy nezopakuje. Tehdy se k týmu vrátil Pavel Nedvěd a pomohl přejít přes Norsko na mistrovství světa v Německu.

Pro trenéra Michala Bílka to znamená, že místo vykartovaného Hubníka může nasadit Jana Rajnocha, jenž byl až do duelu ve Skotsku, kde chyboval, považován za reprezentačního stopera číslo 3. Druhou variantou je přesun Michala Kadlece z levé strany do středu. To už si vyzkoušel v zářijové přípravě proti Ukrajině (4:0).

Vstoupit do diskuse
16

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud