Jonáš Bartoš
1. června 2012 • 21:15

ANALÝZA: Motor Jiráček i chybějící Rosický. Co ukázala česká generálka

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Čeští fotbalisté se před odjezdem na mistrovství Evropy loučí prohrou 1:2 s Maďarskem. Bílkův soubor měl většinu utkání pod kontrolou, dvě zaváhání ho však připravila o dobrý výsledek. Co generálka na EURO ukázala?



Národní tým přehrál soupeře ve všech statistikách, jasnou převahu měl i na trávníku. Ale ani to mu nakonec nebylo nic platné. Které prvky českého týmu se dají chválit a kde byly hlavní nedostatky?

BEZ ROSICKÉHO CHYBÍ LÍDR

S Rosickým, nebo bez je velký rozdíl, to ví trenér Bílek moc dobře. Daniel Kolář,  který nastoupil místo odpočívajícího kapitána, nedokázal nahradit českého špílmachra.  Prohrál celou řadu soubojů, kazil hodně přihrávek.

Klíčovou postavu národního týmu i přes největší snahu nemůže nahradit. Český tým musí  doufat, že Rosický bude na úvodní duel s Ruskem stoprocentně nachystaný a neprojeví  se na něm herní pauza zaviněná zraněným lýtkem.

BAROŠ BEZ PŘIHRÁVEK

Jediný hrot v základní jedenáctce vybojoval v úvodu penaltu (povedlo se mu to ve druhém utkání po sobě), jinak na hřišti příliš  vidět nebyl. Právě jemu scházela podpora v podobě přihrávek od Rosického. Nedostával  pasy, které potřebuje, hodně míčů na něj létalo vzduchem.

Barošovi též neseděl herní styl Maďarů, kteří hráli zataženě a nedali českému  forvardovi prostor pro rychlé úniky. Pro zápasy do plných se víc hodí typ Pekharta,  tedy vysoké věže sklepávající míče na spoluhráče.

NEÚNAVNÝ JIRÁČEK

Asi nejlepší muž české jedenáctky. Jiráček běhal na obrovském prostoru, neustále  pomáhal spoluhráčům a hlásil se o balon. Jeho fyzický fond je téměř nevyčerpatelný, na evropském šampionátu se typ takového hráče bude obrovsky hodit.

V hlavičkovém souboji Václav Pilař
V hlavičkovém souboji Václav Pilař

Sice pod Magathem v závěru sezony ve Wolfsburgu příliš nenastupoval, herní pauza se ale na explzeňském záložníkovi vůbec neprojevila. Střed hřiště patřil hráči s devatenáctkou na zádech.

KADLEC NA STOPERU ANO, HUBNÍK NE

Zvládne Michal Kadlec nezvyklou roli stopera? Podle utkání s Maďarskem ano. Hostující  útočníci kvality české obrany mnoha šancemi neprověřili, hráč Leverkusenu si ale ve dvojici  se Sivokem i v druhém poločase s Hubníkem počínal jistě.

Nadstavbou byla proměněná penalta po faulu na Baroše, Kadlec potvrdil roli nejlepšího  střelce kvalifikace. Kouč Bílek nemusí mít obavy, že by běžně levý krajní bek přesun do středové dvojice nezvládl.

Obavy ale musí mít u Romana Hubníka. Stoper Herthy nahradil ve druhé půlce Sivoka. Dopředu sice několikrát zahrozil, byl blízko vstřelení branky. Chyboval ale u vítězného gólu Maďarů, což se mu nesmí stávat. Hrát by měla dvojice Sivok, Kadlec, kteří si počínali lépe.

 

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud