Pavel Janega
4. června 2012 • 04:00

ANALÝZA: S jakou sestavou vyrukuje česká reprezentace na EURO?

Autor: Pavel Janega
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Základní jedenáctka fotbalové reprezentace se rýsuje. Nebo spíš vyrýsovala. De facto v ní trenér Michal Bílek musí vyřešit jen dva otazníky: 1) Uzdraví se včas Rosický? 2) Nastoupí na stoperu Kadlec?



Rozestavení je po úspěšném závěru kvalifikace jasně dané: 4–2–3–1. Kouč Michal Bílek do něj zasahovat během šampionátu nebude. A když – tak v případě velké nouze za nepříznivého stavu.

Čech – Gebre Selassie, Sivok, Kadlec, Limberský – Plašil, Jiráček – Rezek, Rosický, Pilař – Baroš.

Pravděpodobná základní sestava české reprezentace pro první utkání na EURO 2012 s Ruskem. (pro zvětšení obrázku klikněte)Foto iSport.cz

Tak by měla podle všeho vypadat základní sestava Čechů pro první duel s Ruskem. Tedy za předpokladu, že stoprocentně fit bude Tomáš Rosický a že se Kadlec neposune zpět na pozici levého beka. Pak by měl Tomáš Sivok ve stoperské dvojici jiného parťáka – Romana Hubníka. "Je to jediný otazník v sestavě," říkal ještě v pátek kouč Bílek.

Změna v obraně (Hubník za Limberského):
Gebre Selassie, Sivok, Hubník, Kadlec.

V obranné řadě je poslední otazník kouče Bílka. Váhá nad tím, zda postavit stoperskou dvojici Sivok-Kadlec, nebo Sivok-Hubník. Zde je znázorněna druhá varianta, podle všeho ale vsadí na Kadlece. (pro zvětšení obrázku klikněte)Foto iSport.cz

Zatím je velice nepravděpodobné, že by kapitán Tomáš Rosický o první duel s Ruskem přišel. Pro jistotu ale mají reprezentační trenéři na jeho post připraveno několik alternativ. O první nelze polemizovat, druhým mužem na post středního ofenzivního záložníka je po Rosickém plzeňský fotbalista Daniel Kolář. Bílek o tom informoval už na své první nominační tiskovce před soustředěním v Rakousku.

První alternativou za Tomáše Rosického v případě jeho absence je plzeňský záložník Daniel Kolář (v grafice), až po něm Vladimír Darida. (pro zvětšení obrázku klikněte)Foto iSport.cz

Tam ho však uchvátil i jiný muž z Plzně – Vladimír Darida. Ten může nastoupit jak na postu ofenzivního záložníka, tak i na pozici zataženějšího středopolaře, kde jinak budou operovat Plašil s Jiráčkem. Na Rosického pozici se může vysunout právě i Plašil, pokud by se Bílek rozhodl pro defenzivnějšího Tomáše Hübschmana.

Potom by záložní řada vypadala nejspíš takto:
Hübschman, Jiráček – Rezek, Plašil, Pilař.

Jedna z variant, pokud by trenér Bílek neměl k dispozici Tomáše Rosického. Na jeho místo se může vysunout Plašil a post defenzivního záložníka zaujmout Hübschman. Možná změna je znázorněna i v obraně: Kadlec nalevo, Hubník uprostřed. (pro zvětšení obrázku klikněte)Foto iSport.cz

Pokud ale nedojde k žádným vynuceným změnám v záloze, zastane Plašil úlohu klasického defenzivního záložníka. Proti Maďarsku měl mnohem více defenzivních úkolů než Jiráček a ze své pozice moc neodbíhal. Naopak Jiráček se pohyboval takřka všude – ve středu pole, na levém křídle, pomáhal i Limberskému při bránění.

Asi nejlépe zdvojeným postem je pravá strana obrany. Zde dostane přednost kometa uplynulého ligového ročníku Theodor Gebre Selassie, jenž svými fyzickými dispozicemi neúnavně podporuje ofenzivu a včas se stahuje zpět na svoje místo. Jezdit po lajně by mu měla umožňovat i zvolená taktika, která nutí Jana Rezka více se stahovat do středu. Alespoň to bylo patrné z generálky s Maďarskem. Druhou volbou je František Rajtoral, k němuž sedí tentýž popis jako ke Gebre Selassiemu.

Gebre Selassie bude mít vedle branění za úkol také podporovat ofenzivu. Tomu by měla být přizpůsobena taktika tím, že Rezek se bude přesouvat do středu, aby Gebre Selassiemu uvolnil prostor u pravé lajny. (pro zvětšení obrázku klikněte)Foto iSport.cz

Ve stoperské dvojici je jedna jistota: Tomáš Sivok. Jak bylo výše popsáno, jeho parťákem bude Kadlec, nebo Hubník. Až další variantou je nasazení Suchého.

Na krajích zálohy bude operovat dvojice Rezek–Pilař. Prvního, který je zároveň oblíbencem trenéra Bílka, může nahradit další rychlík Milan Petržela. Anebo Rajtoral, který na pravém křídle nastoupil na několik minut v generálce s Maďarskem.

Stoprocentní jistotu základní sestavy má Milan Baroš na hrotu útoku. Na něj Bílek nedá dopustit. Dlouhodobě ho považuje za nejlepšího útočníka v Česku. Druhou variantou je Tomáš Pekhart. Na šanci budou čekat i Tomáš Necid a David Lafata.

Na dva útočníky?

Kouč Bílek rozestavení 4–2–3–1 bude měnit jen výjimečně. Za nepříznivého stavu a s přibývajícími minutami ovšem může nastat situace, kdy vyšle podpořit ofenzivu druhým útočníkem. V utkání s Maďarskem na posledních deset minut poslal na trávník Lafatu, jenž zaujal pozici podhrotového hráče za Tomášem Pekhartem a rozestavení se proměnilo na 4–4–1–1.

Na EURO by mohla útočná formace vypadat třeba takhle:
Rezek (Plašil), Jiráček, Rosický, Pilař – Baroš – Pekhart.

V generálce s Maďarskem si trenér Bílek vyzkoušel rozestavení 4-4-1-1 v posledních deseti minutách, s Pekhartem na hrotu a Lafatou na podhrotové pozici. Třeba svolí k menší změně rozestavení se dvěma útočníky i na EURO. (pro zvětšení obrázku klikněte)Foto iSport.cz

Češi vstoupí do šampionátu pátečním duelem s Ruskem, který začne ve 20:45. Utkání budeme sledovat v podrobné online reportáži s postřehy expertů a redaktorů deníku Sport a iSport.cz přímo v Polsku.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud