Michal Petrák
7. června 2012 • 19:54

Advocaat: V roce 2004 jste byli na vrcholu, teď přestavujete

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z WROCLAWI | Ta zkušenost ho trápí dodnes. Když dostane otázku na rok 2004, kdy jeho Nizozemsko ve skupině mistrovství Evropy prohrálo s Českem, i když vedlo 2:0, zatváří se Dick Advocaat kysele. V pátek má příležitost k odvetě, tentokrát na lavičce ruského týmu – a věří, že jeho hráči jsou dobře připravení.



„Tehdy byli Češi na vrcholu, měli spoustu skvělých hráčů světové úrovně. Teď přestavují tým, stále však mají dobré fotbalisty,“ vzpomíná nizozemský trenér neochotně na EURO 2004 a srovnává tehdejší přemožitele Nizozemska s dnešním mužstvem Michala Bílka. „Samozřejmě víme, co máme čekat, ale je to jiný tým než v roce 2004,“ je přesvědčený.

Největší zbraní pátečního soupeře je podle Advocaata soudržnost. „Je těžké říct to před zápasem...“ zamýšlí se. „Češi jsou opravdu tým, hrají jeden pro druhého, mají silné osobnosti v záloze. Uvidíme zítra, ale tohle je jejich největší zbraň,“ odhaduje, odkud může přijít nebezpečí.

On sám už je na velkém turnaji popáté a rovněž jeho fotbalisté jsou zkušenější než jejich čeští protivníci. Na druhou stranu, většina z nich má v nohách dlouhou sezonu, která se v ruské lize kvůli přechodu na systém podzim–jaro protáhla na jeden a půl roku.

„Proto jsme také trénovali jen jednou denně. Musíme si být vědomí toho, že tihle hráči mají za sebou spoustu zápasů. Nejen v ruské lize, ale i na mezistátní úrovni. Měli jsme jeden trénink denně a dobrou rehabilitaci, budeme v pořádku,“ je přesvědčený Advocaat.

Kouč nizozemské reprezentace Dick Advocaat na předzápasovém tréninku před duelem s Českem Kouč nizozemské reprezentace Dick Advocaat na předzápasovém tréninku před duelem s ČeskemFoto ČTK

Ten už teď ví, že na ruské lavičce po šampionátu skončí a půjde trénovat PSV Eindhoven. A chce se rozloučit úspěchem.

„Je to můj pátý turnaj a až po něm budu moct říct, jestli jsem si ho užil, nebo ne. To bude záležet na výsledku,“ krčí rameny. „Stejně tak nedokážu dopředu říct, co pro nás bude úspěch, a co ne.“

Výsledkům chce podřídit i styl, jakým se Rusko bude na turnaji prezentovat. Sice to nezní příliš holandsky, na druhou stranu, Advocaat si dobře uvědomuje, že jeho tým je nejsilnější v ofenzivě – i když v posledních pěti zápasech dostal jen dva góly.

„Když budeme opravdu upřímní, výsledky jsou nejdůležitější,“ přiznává. „Na druhou stranu, nemůžeme úplně změnit způsob, jakým hrajeme.“

Jak se Rusko v pátek večer postaví Česku? Ofenzivní smrští, nebo pečlivou defenzivou?

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud