Jonáš Bartoš
8. června 2012 • 16:52

Bolest Nedvěda, jásot Šmicra. Legendární bitvy s Řeckem a Ruskem

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:1p. Bruins slaví postup! Pastrňák rozhodl v prodloužení
Jarolím: Překlenovací kouč, to lišák Koubek nemyslel vážně. Šádek je pojistka
VŠECHNA VIDEA ZDE

VIDEO | Podívejme se šestnáct a osm let do minulosti, na dvě velké chvíle českého fotbalu. Jednou hráči národního týmu bouchali šampaňské, podruhé se utápěli v slzách smutku. Na Rusko i Řecko, soupeře národního týmu ve skupině na evropském šampionátu v Polsku, mají čeští fotbalisté bohaté vzpomínky. Remíza 3:3 s Ruskem znamenala postup ze skupiny a načala senzační cestu za stříbrem, prohra 0:1 v prodloužení semifinále s Řeckem vystavila stopku partě, které toužila po velkém zlatu.



Oba zápasy mají fanoušci jistě v živé paměti. Na  mistrovství Evropy v roce 1996 jel do Anglie český tým v pozici outsiderů, navíc schytal skupinu smrti v podobě Německa, Itálie a Ruska.

V závěrečné bitvě s Ruskem Uhrinův výběr k postupu potřeboval bodovat a zároveň doufat, že Německo neprohraje s Itálií. "Měli jsme to dobře rozehrané, vedli jsme 2:0. Věděli jsme, že nám musí pomoct Němci, aby neprohráli s Itálií, jinak by nám to nestačilo. O poločase všechno vypadalo úplně jasně," vzpomíná Vladimír Śmicer, který do utkání naskočil v roli náhradníka.

V infarktovém dramatu Češi o dvoubrankový náskok přišli, těsě před koncem prohrávali 2:3. V tu chvíli trenér Uhrin ukázal na mladíčka Šmicra, aby šel z lavičky oživit ofenzivu.

"Když to bylo 2:1, trenér poslal asi tři náhradníky rozcvičovat. Bavili jsme se, že už to není nic moc. Dostali jsme na 2:2 a všichni tři jsme na sebe koukali a říkali: Teď už tam nechci!," směje se Šmicer.

Jak to dopadlo, dobře víte. Šmicer na hřiště šel, v nastavení plácl do balonu, vyrovnal na 3:3 a poslal Česko do čtvrtfinále. "Strašně rád na ten gól vzpomínám, byl můj první reprezentační. V závěru jsme měli informace, že Italové nedali penaltu a hrají 0:0. Nakonec to tak dopadlo a mohli jsme se radovat přímo na hřišti," říká současný manažer českého národního týmu.

Senzační jízda podceňované party skončila až těsně pod vrcholem, katem národního týmu bylo až Německo v čele s Oliverem Bierhofem. Druhé místo na šampionátu bylo i tak senzačním úspěchem a hráčům řineslo milionové smlouvy ve špičkových evropských klubech.

Vladimír Šmicer byl na trávníku i o osm let později, na Euru 2004 v Portugalsku. Parta kolem Poborského, Nedvěda, Galáska, Kollera a dalších byla na vrcholu, pod taktovkou Karla Brücknera předváděla jeden z nejlepších fotbalů české historie. Ofenzivně naladěný tým válcoval jednoho soupeře za druhým, pomýšlel na zlaté medaile.

V semifinále turnaje český tým narazil na Řeky. Urputně bránící soupeř vydržel s čistým kontem, smrtelnou ránu zasadil Čechům v prodloužení zlatým gólem Dellas. Nedvěd skončil utkání v slzách bolesti už ve 40. minutě kvůli zraněnému kolenu, kdy ho střídal Šmicer.

Konec v bolestech. Pavel Nedvěd v semifinálovém utkání ME 2004 s Řeckem, kde musel kvůli zraněnému kolenu střídatFoto Pavel Lebeda

"Při tom osudovém rohu jsem stál na přední tyči, a kdybych centr zkusil líznout hlavou, možná bych si dal vlastní gól. Takhle mě balon přeletěl a objevil se tam hlavičkující Dellas," připomněl nešťastné semifinále bývalý reprezentant v rozhovoru pro iDnes.cz.



Jak proti Rusku a Řecku dopadne současný tým kolem Petra Čecha a Tomáše Rosického?

Vladimír Šmicer v utkání s Ruskem na mistrovství Evropy v roce 96, kde vystřídal Pavla Kuku a v závěru vyrovnal na 3:3
Vladimír Šmicer v utkání s Ruskem na mistrovství Evropy v roce 96, kde vystřídal Pavla Kuku a v závěru vyrovnal na 3:3

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud