Pavel Hartman
12. června 2012 • 04:00

ANALÝZA: Chce to na ně zprava! Český recept na řeckou obranu

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z WROCLAWI | Přenesme se ve vzpomínkách do Varšavy na zahajovací zápas EURO 2012. Ještě neuběhla ani čtvrthodina a domácí se z levého křídla třikrát zatopili Řekům. Vždycky to bylo jako přes kopírák: Blaszczykowski dostal balon za beka Cholevase, ten nezachytil jeho pohyb, následoval centr před bránu na Lewandowského a gól byl na spadnutí.



Jenže řecký tým na to nereagoval, a tak se při čtvrté stejné akci, ucho utrhlo. Poláci vedli 1:0. A poslali Čechům recept na vyhlášenou defenzivu.

Jak to okno vzniklo? Ze dvou důvodů. Za prvé: Iosif Cholevas má v krvi ofenzivu, což znamená, že ho to žene vzhůru. Jenže problém je v tom, že často vystoupí ze čtyřčlenné linie mnohem výše, než jeho spoluhráči. Vzájemné zajištěné pak nemůže fungovat dobře.

Tohle všechno ještě násobilo zařazení klasického hrotového hráče Samarase na levý okraj útočné formace. Jeho pomoc dozadu nebyla stoprocentní. Tím se vytvořil průchozí dům k nebezpečným akcím.

Čeští fotbalisté by v utkání s Řeckem měli využít díry na levé straně řecké obrany Čeští fotbalisté by v utkání s Řeckem měli využít díry na levé straně řecké obranyFoto Koláž iSport.cz

Poláci na to byli očividně připravení. Každý míč zkraje zápasu putoval do tohoto prostoru. Nahrálo jim i to, že právě tady mají svoji nejúdernější zbraň – tandem z Borussie Dortmund Blaszczykowski a Piszcek. Tihle dva se starali o přečíslení Holebase, který pozdě přepínal a nechával náběhy Blasczykowského bez povšimnutí.

Recept na Řeky

- využít okénka na levé straně obrany

- rozpohybovat hru v ofenzivě

- rychle se vracet do obrany, včetně Rosického

- zúžit hřiště

Jenže po přestávce byla tahle díra částečně zalepila. Pomohl k tomu přesun Samarase na špici řeckého útoku a příchod Salpingidise a hlavně Fortounise. Ten převzal Samarosovu pozici levého ofenzivního hráče, ale s mnohem zodpovědnějším přístupem k bránění.

Přesto by tudy mohla vést jedna z cest k výhře, kterou český tým nutně potřebuje. Jenže bude toho Bílkovou mužstvo schopno? Potřebuje k tomu dravce u pravé lajny. Ovšem trenér si vážně pohrává s myšlenkou, že k postranní čáře přesune Jiráčka. Ten je sice univerzálem, ovšem pro střed hřiště či kraj obrany. „Lajnaře“ ze zálohy nikdy pořádně nehrál.

Logicky by se spíš nabízel přesun šikovného a tahového Pilaře zleva doprava, ale kdo by to pak za něj vzal vlevo? Když sparťana Krejčího, typově ideálního hráče pro tuhle úlohu, nechal Bílek doma. Teď by se náramně hodil.

Co jinak musí český celek pro úspěch udělat? Rozhýbat hru směrem dopředu, větším pohybem ofenzivních hráčů i krajních obránců. Mnohem lépe stlačovat hru a hlavně totálně zrychlit návrat po ztrátě míče do výchozího postavení, z čehož nesmí být vyjmutý ani Rosický. Výhodou je, že Řecko útočí mnohdy jen ve třech lidech, zatímco Rusové v šesti.

Řekové jsou prostě k poražení.

Čeští fotbalisté na tréninku během mistrovství Evropy v Polsku
Čeští fotbalisté na tréninku během mistrovství Evropy v Polsku

 

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud