17. června 2012 • 18:47

Poslední akce, překonaný Čech. České vyřazení odmítl Kadlec

Autor: jon, kap
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

VIDEO | Petr Jiráček zařídil české vedení, k postupu do čtvrtfinále už odtikávaly  závěrečné vteřiny. Pro český tým mohlo být zle, při posledním zoufalém útoku Poláků totiž míč letěl za záda Petra Čecha! V kritickém momentu se na brankové čáře naštěstí zjevil Michal Kadlec a odhlavičkoval  balon do bezpečí. Ufff, Češi se zachránili. Nebýt pohotového zákroku sedmadvacetiletého stopera, Bílkův soubor už balil kufry na cestu do Prahy...



Díky Jiráčkovi vedl národní tým 1:0, Bílkova družina v té chvíli postupovala ze základní skupiny mezi osm nejlepších celků evropského šampionátu. Poláci měli nejblíž k vyrovnání při úplně poslední akci utkání.


Kapitán Jakub Blaszczykowski se zmocnil balonu na hranici pokutového území, bez dlouhého váhání poslal lehký oblouček směrem na českou bránu. Vyběhnutý Čech neměl šanci, míč letěl směrem do sítě. "Tohle je konec," napadlo české fanoušky v kritické desetince vteřiny.

Českého gólmana v ožehavý moment naštěstí nahradil Michal Kadlec. Vyskočil do vzduchu  a na lajně hlavičkou odvrátil míč do bezpečí. Nebýt jeho zásahu, Poláci mohli srovnat na 1:1 a poslat Čechy domů. Do čtvrtfinále by ze skupiny A postupovalo Řecko a Rusko.

"Snažil jsem se balon vyhlavičkovat. Nevím, jestli šel do brány nebo vedle ní. Chtěl  jsem ho prostě jen odehrát pryč, tedy to, co má obránce dělat," popsal kritickou  situaci Kadlec den po utkání.

"Pokoušel jsem se chránit bránu. Jen jsem se pak zapletl kopačkou do sítě, byl jsem  tam chycený jako ryba. Musel jsem rychle zpátky, abychom si hlídali ofsajd," dopnil  obránce Bayeru Leverkusen.

VIDEO: Sestřih utkání Česko - Polsko



Z televizních záběrů není prokazatelné, zda míč skutečně do brány šel. "Gól by to  nebyl, jinak bych střelu chytil," tvrdil po zápase Petr Čech.

"Neviděl jsem to. A možná to doteď přesvědčivě neví nikdo. Kdybych to býval nechal,  možná se to dozvíme. A jelikož jsem to vyhlavičkoval, asi to nezjistíme. Zpětně už  to stejně není důležité," mávnul rukou Kadlec.

Za pohotový zákrok se dočkal pochvaly od spoluhráčů. "Byla to hrůza, nakonec se tam  objevila zlatá hlava Michala Kadlece," zhluboka si oddechl kapitán Tomáš Rosický,  který do zápasu nezasáhl kvůli zranění.

"Kluci mě pochválili – ale stejně jsme chválili za gól Jirase i celý tým, jak ten  zápas zvládl. Není to o jednotlivcích," odmítl větší poklony Kadlec.

Za svůj jistý a spolehlivý výkon ve stoperské dvojici se Sivokem obdržel od Sportu  osmičku, druhou nejvyšší možnou známku. Výkon sedmadvacetiletého hráče patřil ke klíčovým  prvkům českého úspěchu proti Polsku.

Na jedné straně radost, na té druhé zklamání
Na jedné straně radost, na té druhé zklamání

Vstoupit do diskuse
1

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud