17. června 2012 • 22:52

Postupují Němci a Portugalci, Nizozemsko je bez bodu a končí

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Fotbalisté Německa zvítězili nad Dánskem 2:1 a vyhráli skupinu B mistrovství Evropy. Ve čtvrtfinále turnaje si zahrají v pátek v Gdaňsku s Řeckem. Stejným poměrem 2:1 zvítězili i Portugalci nad vicemistry světa z Holandska a vyzvou český výběr.



Němci dnes prodloužili svou sérii vítězných soutěžních zápasů na čtrnáct a jako jediný celek na turnaji postoupili ze skupiny s plným počtem bodů.

Německo od úvodu potvrzovalo roli favorita, hodně aktivní byl zejména Müller. Jenže nejprve pálil nad a krátce nato ztroskotal v jasné šanci na skvělém zákroku brankáře Andersena. V 19. minutě už ale Němci udeřili.

Müller si zpracoval autové vhazování, uvolnil se a zpětnou přihrávkou našel ve středu pokutového území Podolského. Pro druhého nejlepšího střelce z aktuálního německého kádru už nebyl problém napálit míč do sítě, i když brankář Andersen měl smůlu, když mu tvrdá rána prošla mezi rukama.

Pro posilu Arsenalu to byl teprve druhý zásah z posledních 17 reprezentačních zápasů. Navíc tak Podolski oslavil svůj 100. start za Německo.

Jenže Němci se z vedení radovali jen pět minut. Pak Dánsko rozehrálo rohový kop, přetažený míč vrátil do vápna Bendtner, a to přesně na hlavu Krohna-Dehliho, který svým druhým zásahem na turnaji srovnal.

Od té chvíle se hrál poměrně vyrovnaný fotbal. Tlak Německa už nebyl takový a do poločasu už zahrozil jen Khedira, který ale v těžké pozici mířil těsně vedle.

Po změně stran mělo lepší úvod Dánsko. Po brejku se dostal ke střele Jakob Poulsen, ale trefil jen vnější stranu tyče. Pak už ale jakoby Dánové spíše spoléhali na to, že v druhém utkání Nizozemsko vyhraje nad Portugalskem, a hlídali si remízu místo toho, aby se hnali za potřebným gólem.

Jenže Nizozemci jim nepomohli, a tak Dánové museli v závěrečné čtvrthodině vrhnout všechny síly do útoku. Ovšem Německo se nenechalo zatlačit a drželo soupeře na distanc.

Do vážnější šance se tak dostal jen Bendtner, který si nabíhal na přihrávku za obranu, ale stoper Hummels ho zatáhl za dres a dánský kanonýr se k míči nedostal. Rozhodčí však zákrok neviděl a penaltu neodpískal.

A dánské naděje zhasly v 80. minutě, kdy Německo předvedlo rychlý protiútok, Özil přihrávkou hledal Kloseho, který sice na míč nedosáhl, ale doběhl ho Bender a svým prvním reprezentačním gólem zařídil Němcům postup.

Vicemistry světa popravil Ronaldo

Vicemistři světa sice v Charkově vedli díky Rafaelu van der Vaartovi, ale nakonec prohráli i třetí zápas na turnaji. Svěřenci trenéra Paula Benta postupují z druhého místa za stoprocentně úspěšným Německem.

"Oranjes" potřebovali k postupu vyhrát minimálně o dvě branky a zároveň doufat, že Německo v souběžně hraném duelu porazí Dány. Na stadionu Metalistu Charkov se Nizozemcům povedl úvod a hned z první větší šance šli do vedení. Robben v 11. minutě předložil míč Van der Vaartovi, který technickou ranou obstřelil bezmocného Ruie Patrícia.

O pět minut později se na druhé straně dostal do šance Cristiano Ronaldo, ale přízemním pokusem trefil pouze tyč. Po chybě nizozemského beka Van der Wiela pak nezakončil přesně ani útočník Postiga a Ronaldovu hlavičku pro změnu zneškodnil brankář Stekelenburg.

Portugalský kapitán se však v 28. minutě dočkal a svým premiérovým zásahem na Euru vyrovnal. Po Pereirově pasu za obranu Ronaldo na rozdíl od zápasu s Dánskem sám před gólmanem nezaváhal a zakončil přesně k tyči. Hvězda Realu Madrid v reprezentaci skórovala poprvé po pěti zápasech.

Ronaldo a Nani se radují z první branky v síti NizozemskaFoto Reuters

Nizozemce vyrovnávací gól zaskočil a začali chybovat v defenzivě. Další příležitosti měl především aktivní Ronaldo, kterého znovunalezení střelecké formy očividně povzbudilo.

I přestávce mělo navrch mužstvo z Pyrenejského poloostrova. V 60. minutě po Ronaldově pasu dal sice zblízka branku Postiga, ale rozhodčí ji neuznali pro ofsajd. Střelu krajního beka Coentraa poté vyrazil pozorný Stekelenburg.

Po další rychlé portugalské akci Ronaldo přesným pasem z levé strany vybídl ke skórování Naniho, který však ke smůle Portugalců před opuštěnou brankou trefil jen gólmana "Tulipánů".

Záložník Manchesteru United své zaváhání napravil už za dvě minuty. Po dalším brejku našel před brankou Ronalda, jenž udělal kličku obránci a s jistotou přidal druhý gól.

Poslední naději pro Nizozemce mohl v 82. minutě vykřesat Van der Vaart, ale trefil pouze tyč. Branková konstrukce v poslední minutě také zabránila Ronaldovi v dovršení hattricku.

Portugalsko si těsný náskok pohlídalo a svého soupeře porazilo posedmé z posledních jedenácti vzájemných duelů. Po předchozích výhrách na Euru 2004 a světovém šampionátu 2006 uspělo i na letošním velkém turnaji.

Mistrovství Evropy ve fotbale - skupina B:

Portugalsko - Nizozemsko 2:1 (1:1)
Branky: 28. a 74. Ronaldo - 11. Van der Vaart. Rozhodčí: Rizzoli - Faverani, Stefani (všichni It.). ŽK: Pereira - Willems, Van Persie. Diváci: 37.445.

Dánsko - Německo 1:2 (1:1)
Branky: 24. Krohn-Dehli - 19. Podolski, 80. Bender. Rozhodčí: Velasco Carballo - Fernández, Jiménez (všichni Šp.). Bez ŽK. Diváci: 32.990.

Konečná tabulka:
1. Německo 3 3 0 0 5:2 9
2. Portugalsko 3 2 0 1 5:4 6
3. Dánsko 3 1 0 2 4:5 3
4. Nizozemsko 3 0 0 3 2:5 0

Přímý volný kop Německa
Přímý volný kop Německa

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud