14. listopadu 2019 • 22:37

Česko – Kosovo 2:1. Postup na EURO po obratu! Rozhodl Čelůstka

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Bravo! Česká fotbalová reprezentace otočila duel s Kosovem a po výhře 2:1 si zajistila postup na EURO 2020. Hosté vedli po přesné hlavičce Atdheho Nuhia, ale pak srovnal parádní ranou za tyč Alex Král. Ten sehrál důležitou roli i u druhé české trefy, když jeho hlavičku tečoval do sítě Ondřej Čelůstka.



Góly

Domácí: 71. Král, 80. Čelůstka

Hosté: 50. Nuhiu

Sestavy

Domácí: Vaclík – Coufal, Čelůstka, Brabec, Bořil – Král, T. Souček – Masopust (76. Ševčík), Darida (C), Jankto (90. Kadeřábek) – Krmenčík (61. Ondrášek).

Hosté: Muric – Vojvoda, Rrahmani (C), Aliti, Kololli – Raškaj (46. Halimi), Valon Beriša – Hadergjonaj (77. Žegrova), Celina (85. Rašani), Rašica – Nuhiu.

Náhradníci

Domácí: Kolář, Pavlenka, Kadeřábek, Kalas, Krejčí, Ondrášek, Hušbauer, Kúdela, Doležal, Kalvach, Novák, Ševčík

Hosté: Bekaj, Ujkani, Voca, Šala, Halimi, Muslija, Rašani, Hasani, Paqarada, Drešević, Žegrova, Xhemajli

Karty

Domácí: Bořil, T. Souček

Hosté: Raškaj, Aliti, Nuhiu

Rozhodčí

Rocchi – Meli, Carbone

Stadion

Návštěva

10 986 diváků

Český celek oplatil soupeři zářijovou úvodní porážku 1:2 z úvodního vzájemného duelu v Prištině. Reprezentace potvrdila, že se jí evropské kvalifikace daří, v samostatné historii postoupila i na sedmé kontinentální mistrovství. Los Eura v příštím roce, které se bude konat poprvé ve 12 zemích, se uskuteční 30. listopadu v Bukurešti.

Trenér Šilhavý udělal jedinou změnu oproti říjnovému vítěznému utkání s Anglií. Místo zraněného útočníka Schicka nastoupil Krmenčík, který dostal přednost před Ondráškem. Právě plzeňský kanonýr měl první velkou šanci, jeho hlavičku vytáhl gólman Muric s pomocí teče břevna na roh.

Domácí začali náporem a 20 minut prakticky nepouštěli soupeře za půlku. V desáté minutě upadl Coufal po souboji ve vápně, ale rozhodčí Rocchi rozpažil a penaltu nenařídil. O osm později později si slávistický obránce navedl těsně za vápnem míč na střelu a mířil jen těsně nad.

Šťastný kouč Šilhavý: Na Euru budeme konkurenceschopní. A ještě silnější
Video se připravuje ...

Kosovský gólman pak dvakrát raději zasáhl proti pokusům, které nejspíš mířily těsně nad. Vyrazil Janktův přímý kop i následnou Součkovu hlavičku. Balkánský tým, který hraje mezistátní zápasy teprve od roku 2014, pak trochu vyrovnal hru, ale k žádné šanci se v úvodním dějství nedostal.

V průběhu první půle několik domácích fanoušků v "kotli" spustilo pokřik na podporu Srbska, které stále považuje Kosovo za své území a jeho nezávislost z roku 2008 jako řada dalších zemí neuznává. Zbytek stadionu se ale ke skandování nepřidal.

Do druhé půle nevstoupili domácí dobře. Rrahmani ještě minul, ale v 50. minutě už Kosované udeřili. Na Hadergjonajův centr si naběhl Nuhiu a hlavou k tyči překonal Vaclíka. Hostující útočník, jenž v sestavě nahradil zraněného nejlepšího střelce Muriqiho, se v reprezentaci trefil potřetí.

Šilhavý po hodině hry poslal místo Krmenčíka na trávník Ondráška, který při reprezentační premiéře zařídil gólem výhru nad Anglií. Chvíli nato Janktova tečovaná střela skončila těsně mimo, v 67. minutě pak dotlačil míč do sítě Darida, ale rozhodčí odpískal Součkův faul na gólmana.

Na tohle jsme dřeli celou kvalifikaci, rozplýval se hrdina Alex Král
Video se připravuje ...

V 71. minutě už český celek srovnal. Za vápnem se do odraženého míče opřel Král a přesnou střelou k tyči překonal Murice. Domácí mohli rychle otočit stav, ale dvakrát jim zkazilo radost břevno. Nejprve ho napálil v 74. minutě z voleje po centru Jankto a poté z dorážky Ondrášek.

V 79. minutě už Češi velký tlak zužitkovali. Po rohu se dostal míč ke Královi a jeho hlavičku ještě lehce tečoval Čelůstka, jenž dal druhý reprezentační gól.

Český tým uzavře kvalifikaci v neděli na hřišti Bulharska.

Z V R P Skóre B
1. Anglie 8 7 0 1 37:6 21
2. Česko 8 5 0 3 13:11 15
3. Kosovo 8 3 2 3 13:16 11
4. Bulharsko 8 1 3 4 6:17 6
5. Černá Hora 8 0 3 5 3:22 3

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Los EURO 2024 Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 proběhne od 14. června do 14. července v Německu. Česká fotbalová reprezentace si zahraje skupiny F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Play off
Články odjinud


Články odjinud