23. května 2013 • 11:09

Bílek na Italy povolal plzeňského Procházku, nechybí opory

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ve středu seděl na tribuně olomouckého stadionu, na konci sezony se dočká příjemného bonbónku. Plzeňský obránce Václav Procházka se vešel do nominace reprezentačního trenéra Michala Bílka pro kvalifikační duel s Itálií (7. června). V kádru nechybí žádné opory, v útoku dostal důvěru Václav Kadlec.



Češi se s Itálií, úřadujícími vicemistry Evropy a lídrem kvalifikační skupiny B, utkají 7. června v Praze na Letné. O pět dní dříve má reprezentace oficiální sraz, ale někteří krajánci se sejdou k dobrovolnému tréninku už příští pondělí.

Oproti březnovému dvojzápasu s Dánskem a Arménií ve výběru chybí zraněný obránce Martin Latka, na jehož úkor dostal šanci právě Procházka. "V Plzni dlouhodobě podává stabilní a kvalitní výkony," vysvětlil Bílek, proč na plzeňského zadáka ukázal.

Do nominace se tentokrát nedostali ani záložníci Bořek Dočkal s Františkem Rajtoralem a útočník Tomáš Pekhart.

Trenér české fotbalové reprezentace Michal Bílek oznamuje nominaci na kvalifikační zápas Česka s Itálií
Video se připravuje ...

Bílek ví, že národní tým, který v předchozích pěti kvalifikačních zápasech už třikrát ztratil body, je stále v kritické situaci. Další klopýtnutí by Čechům ještě víc vzdálilo vysněnou cestu na šampionát do Brazílie.

Trenéra na druhou stranu těší kompletní kádr, s nímž nyní může počítat. "Je to samozřejmě pozitivní, ale kompletní jsme byli i před zápasem s Dánskem, který nám nevyšel. Není rozhodující, jak jsme na tom teď, hraje se až za dva týdny," konstatoval Bílek.

Aby se reprezentanti udrželi v kondici, souhlasili s návrhem vedení reprezentace, aby se už v pondělí sešli na neoficiálním tréninkovém kempu šest dní před srazem. Dřív se začnou připravovat krajánci, kterým o minulém víkendu skončily zahraniční soutěže. V pondělí se do tréninku pustí čtveřice Rosický, Petr Jiráček, Theodor Gebre Selassie a Michal Kadlec, v dalších dnech se připojí další hráči.

Itálie? Nejtěžší zápas Bílka za čtyři roky

"Že někteří hráči začnou s tréninkem dřív, jsme domluvili už na posledním srazu. Sejdeme se sice v menším počtu, protože některým hráčům ještě poběží soutěže, ale i tak by nebylo dobré, aby ti další šli do tak důležitého utkání, aniž by dva týdny netrénovali," vysvětlil Bílek. "Půjde o to, aby se hráči udrželi v kondici," dodal.

Itálie si zase zpestří přípravu na duel v Praze přípravným zápasem se San Marinem, kam vyrazí český pozorovatel Daniel Drahokoupil. I tak Bílek dobře ví, že povede mužstvo do jedné z nejtěžších bitev za necelé čtyři roky, kdy je na reprezentační lavičce.

"Itálie, to už není jen ta vyhlášená obrana, která navíc týmu zůstala. Mají teď i vynikající ofenzivu a hráči jako Osvaldo, Balotelli, Giovinco nebo De Rossi jsou obrovsky kvalitní," vypočítal Bílek.

Česká reprezentace je po pěti odehraných zápasech na třetím místě a ztrácí pět bodů právě na vedoucí Itálii, jež má po pěti zápasech na kontě čtyři výhry a jednu remízu. Druhé Bulharsko má o dva body víc než český tým, ale také zápas odehraný navíc.

Na světový šampionát postoupí přímo vítěz skupiny, osm týmů z druhých míst si zajistí účast v baráži. Vstupenky na zápas jsou stále k dispozici na webu vstupenky.fotbal.cz.

 

Nominace české reprezentace na utkání s Itálií (7. června)

Brankáři
Petr Čech (Chelsea, 100/0), Jaroslav Drobný (Hamburk, 6/0), Tomáš Vaclík (Sparta, 1/0).

Obránci:
Michal Kadlec (Leverkusen, 46/8), Tomáš Sivok (Besiktas, 39/3), Theodor Gebre Selassie (Brémy, 22/1), Marek Suchý (Spartak Moskva, 10/0), Václav Procházka (Plzeň, 0/0), David Limberský (Plzeň 19/0), Tomáš Kalas (Arnhem 1/0).

Záložníci:
Tomáš Hübschman (Šachtar Doněck, 53/0), Tomáš Rosický (Arsenal 90/20), Vladimír Darida (Plzeň 12/0), Ladislav Krejčí (Sparta, 3/1), Jaroslav Plašil (Bordeaux 83/6), Petr Jiráček (Hamburk 20/3), Daniel Kolář (Plzeň 15/2).

Útočníci:
David Lafata (Sparta 25/6), Václav Kadlec (Sparta 2/1), Matěj Vydra (Watford 7/2), Libor Kozák (Lazio Řím 2/0).

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud