12. června 2011 • 17:56

Budoucí hvězdy fotbalu: Koho sledovat na EURU?

Autor: Sport
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Arsenal - Chelsea 5:0. Kanonáda v derby, dvakrát se trefil Havertz
SESTŘIH: Vancouver - Nashville 1:4. Hronkův tým tentokrát otočit nedokázal
VŠECHNA VIDEA ZDE

Turnaj jednadvacítek již dává tradiční prostor pro sledování nových fotbalových talentů. Letošní ročník není výjimkou. Podívejte se na předpokládané největší hvězdy šampionátu.



JACK RODWELL
(Anglie, záložník, 20 let)

Defenzivní záložník Evertonu patří v Premier League k nejatraktivnějšímu zboží. Ve dvaceti letech má za sebou už přes 70 startů v anglické nejvyšší soutěži a údajně po něm prahnou i Real Madrid, Manchester United nebo Arsenal. Hvězdu Evertonu si dobře pamatují i fanoušci Olomouce, byť na ni nevzpomínají v dobrém. Rodwell totiž předloni v předkole Evropské ligy přispěl jedním gólem k debaklu Sigmy 0:4.

JUAN MATA
(Španělsko, útočník, 23 let)

Říká se, že mládežnický fotbal už přerostl. Třiadvacetiletý útočník nebo záložník ostatně má doma už zlato z loňského mistrovství světa, na kterém si zahrál i dvacet minut ve finále proti Nizozemsku. Před pěti lety navíc vyhrál se španělskou devatenáctkou mistrovství Evropy a teď touží stejný úspěch zopakovat i s jednadvacítkou. Levé křídlo Valencie je už teď velkou hvězdou. Za španělský tým nastřílel ve 129 zápasech 33 gólů.

JEVGENIJ KONOPLJANKA
(Ukrajina, záložník, 21 let)

Dost možná největší talent v ukrajinském výběru. Záložník Dněpropetrovsku s obdivem vzhlíží k Lionelu Messimu a dokonce se argentinské hvězdě i částečně podobá – svou malou postavou i výjimečnou technikou a rychlostí. Je rozený pravák, přesto občas zaskakuje i na levém kraji zálohy a problém mu nedělá žádné role v ofenzivě. Kapitánskou pásku nosí v ukrajinské jednadvacítce Taras Stěpaněnko, na hřišti je však tahounem spíš Konopljanka.

CHRISTIAN ERIKSEN
(Dánsko, záložník, 19 let)

Skvělý tvůrce hry s perfektním přehledem, myšlenkou a technickými schopnostmi. Je mu teprve devatenáct let, ale už přes rok pravidelně nastupuje za dánský A-tým a premiéru ze jednadvacítku si dokonce odbude až na šampionátu. V šestnácti odešel z Odense do Ajaxu, v jehož slavné akademii dozrál v báječného špílmachra, jenž letos táhl Ajax za nizozemským titulem. Johan Cruijff ho označil za nového Michaela Laudrupa, a i proto si ho údajně Ajax cení na více než 400 milionů korun.

Xherdan Shaqiri
(Švýcarsko, záložník, 19 let)

Narodil se v Kosovu albánským rodičům, ale vyrůstal ve Švýcarsku. Devatenáctiletý fotbalista Basileje je považován za zázračné dítě a jednoho z nejnadanějších levonohých záložníků v Evropě. Poprvé na sebe upozornil loni v září v kvalifi kaci na seniorské EURO 2012, kdy parádní střelou zmírnil porážku Švýcarska 1:3 s Anglií. Právě po tomto gólu se o Shaqiriho začal zajímat i slavný Liverpool. V současnosti bývá švýcarská hvězda nejčastěji spojována s Bayernem Mnichov.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina 4
Články odjinud


Články odjinud