24. září 2009 • 09:14

Zíka: Stříbro z dvacítky mohli hráči využít víc

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Už více než dva roky uplynuly od spanilého tažení české fotbalové dvacítky světovým šampionátem v Kanadě, kde mladíci vybojovali senzační stříbro. Svěřenci Miroslava Soukupa se tehdy ocitli v hledáčku předních klubů.



Jenže , ale v kvalitnějším celku se dokázala prosadit jen hrstka z nich. Především ti, kteří zvolili německou bundesligu - útočník Martin Fenin a bek Jan Šimůnek. Mnoho talentů z kanadské party však neuspělo.

Podle hráčského agenta Pavla Zíky ze společnosti Sport Invest International mohli mladíci ze svého úspěchu vytěžit víc.

"Všeobecně byla chyba, že se nevyužilo, když přijde nabídka ze zahraničí. Je to prostě o tom, že se musí využít správný moment k přestupu. U některých se to povedlo, u některých ne," řekl Zíka.

MS dvacítek: Šance pro nové superstar »

Gratulovat si mohou především Fenin a Šimůnek. Oba si vybrali německou ligu a nemusejí litovat. Prvně jmenovaný se zabydlel v sestavě Frankfurtu, druhý dokonce letos na jaře slavil s Wolfsburgem mistrovský titul. A navíc už oba nastupují v seniorské reprezentaci.

Soukup: Chci finále Egypt - Česko! »

"Ti dva využili toho momentu. Šli do zahraničí těsně po mistrovství v Kanadě za obrovské peníze, Martin Fenin za tehdy nejvyšší částku v historii klubu, a oba se dokázali prosadit. Dneska je Martinova cena dvojnásobná," tvrdí Zíka. Z Teplic do Frankfurtu odešel Fenin zhruba za 100 milionů korun.

Velkou roli hraje, do jaké země fotbalisté přestupují. Právě v Německu se podle agenta prosazuje nejsnáze. "Ti dva přišli do dobré soutěže, pro české hráče téměř ideální. V podstatě nikdo z Čechů tam nezklamal, kluby mají pozitivní reference na české hráče. Navíc mají kluci blízko domů a rychle se naučí německy," vysvětlil Zíka.

Mazuch: Stříbro z MS? V Itálii nezájem! »

Z těchto důvodů se Fenin s Šimůnkem uchytili v Německu mnohem snadněji než třeba brněnský Ondřej Mazuch v italské Fiorentině, odkud nedávno odešel na hostování do Anderlechtu Brusel.

"Itálie je komplikovaná, hodně takticky svázaná. Tam to trvá déle. Nejkratší dobu na aklimatizaci má z těch pěti elitních soutěží jednoznačně bundesliga," uvedl Zíka.

Někteří čeští mladíci zřejmě přecenili své síly. Záložník Luboš Kalouda se vinou zranění a silné konkurence neprosadil v CSKA Moskva, gólmanský hrdina z Kanady Radek Petr zase neuspěl v italské Parmě a nyní působí v druhé belgické lize.

"Možná odešel do té Parmy předčasně, neměl tolik odchytáno. U brankářů je to trochu jiné než u hráčů," mínil Zíka.

Zpátky mi pomohl i léčitel, prozrazuje uzdravený Pekhart »

Další členové Soukupovy party zůstali v Čechách. Někteří postupně upadají v zapomnění, jiní se vypracovali na týmové opory. Především zadák Marek Suchý patří k nejlepším ligovým stoperům a Slavia v zimě už jen těžko odolá lákavým nabídkám ze zahraničí.

"Pro kluky, kteří zůstali doma, jako Marek Suchý, Jakub Mareš, nebo Marcel Gecov je nejvyšší čas se posunout dál," řekl Zíka.

K pohaslým kanadským hvězdám patří Marek Střeštík. Loni sice nakoukl do reprezentace, ale v Brně postupně ztrácel motivaci, kterou se v létě vydal hledat do Sparty.

"Marek měl v té době, kdy Ondra Mazuch odešel do Itálie, nabídku z Panathinaikosu Atény. V Brně ale chtěli odchody více rozložit. Nevyužil se ten moment, kdy přišla nabídka," komentoval Zíka možný důvod pozdějšího poklesu Střeštíkových výkonů.

Stejně tak bek Lukáš Kubáň nakonec neodešel do Španělska. "Vím, že hlavně starší trenéři to kritizují, ale já upřednostňuji, aby šli hráči do zahraničí, když mají nabídku. Speciálně ve 20 letech, těm klukům už není šestnáct, sedmnáct. Nemají po těch dvacítkách co ztratit, jen získají. Hodně jim to dá lidsky, naučí se jazyk, žít v cizině," prohlásil Zíka.

Fotbal na Facebooku

Vstoupit do diskuse
1

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina 4
Články odjinud


Články odjinud