3. října 2008 • 13:10

Na Polsko a Slovinsko bez nováčků

Autor: ČTK
TOP VIDEA
SESTŘIH: Toronto - Boston 2:4. Bruins znovu vedou, Pastrňák asistoval
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
VŠECHNA VIDEA ZDE

Žádný nováček se neobjeví ve fotbalové reprezentaci v říjnových kvalifikačních zápasech v Polsku a se Slovinskem. Trenér Petr Rada vsadil na osvědčená jména.



Z opor chybí zraněný kapitán Tomáš Rosický a nově také další středopolař Jan Polák. V Polsku Češi hrají v sobotu 11. října v Chorzowě, o čtyři dny později se pak utkají se Slovinskem v Teplicích.

"Věřím mým hráčům, že zápasy zvládnou. Snad z toho vytěžíme maximum," řekl Rada, který hráče přivítá na úterním srazu v Praze. Do reprezentačního výběru se vrací ofenzivní záložník z Anderlechtu Brusel Stanislav Vlček, který jako jediný nebyl u zářijové kvalifikační premiéry a bezbrankové remízy v Severním Irsku.

BRANKÁŘI OBRÁNCI ZÁLOŽNÍCI ÚTOČNÍCI
Petr Čech
Daniel Zítka
Jaroslav Drobný
Zdeněk Grygera
Marek Jankulovski
Michal Kadlec
Zdeněk Pospěch
David Rozehnal
Tomáš Ujfaluši
David Jarolím
Radoslav Kováč
Jaroslav Plašil
Jiří Kladrubský
Jan Rajnoch
Radek Šírl
Stanislav Vlček
Libor Sionko
Milan Baroš
Martin Fenin
Miroslav Slepička
Václav Svěrkoš

V týmu vydržel i brankář Herthy Berlín Jaroslav Drobný, ten se na minulém srazu objevil poprvé v kariéře. Stejně jako sparťanský útočník Miroslav Slepička.

Trenér Rada na dnešní nominační tiskové konferenci připustil, že v říjnovém dvojzápase bude mít nejvíc starostí se složením středu zálohy. Tam se neobjeví dlouhodobě zraněný režisér a kapitán Rosický ani Polák, který si nedávno natrhl stehenní sval.

Naposledy v srpnu roku 2005 v přípravě ve Švédsku se českému národnímu stalo, aby v sestavě chyběli současně Rosický i Polák. Stále mimo hru je Marek Matějovský z Readingu.

Rada však nepochybuje, že si reprezentace poradí i bez nich. "Máme na ty pozice Plašila, Jarolíma, Rajnocha, Kladrubský je využitelný i na více místech. Anebo si můžeme pomoci i změnou rozestavení," naznačil Rada, že nelze vyloučit ani změnu tradičního herního schématu 4-5-1, s nímž Češi pod Radovým vedením vyrukovali do přípravného duelu v Anglii a také v úvodním kvalifikačním duelu v Severním Irsku.

V úvahu podle Rady přicházelo i povolání dalšího záložníka Jana Šimáka ze Stuttgartu. Jenže ten je také zraněný a navíc v minulých zápasech nehrál pravidelně. "Ale do budoucna se nad ním dá přemýšlet," naznačil Rada, že návrat někdejšího bouřliváka do reprezentace po šesti letech není vyloučen.

V Radově hledáčku se ale prý objevil i Jiří Jarošík ze Samary, který naposledy oblékl reprezentační dres před třemi lety. "Viděl jsem ho na videokazetách v některých zápasech, ale hraje spíš defenzivního záložníka," uvedl Rada, kterému momentálně chybí spíše útočněji laděné typy středopolařů. Naproti tomu prý neuvažuje o tom, že by v kritické chvíli mohl pomoci bývalý kapitán Pavel Nedvěd.

Na šanci zatím musí počkat třeba také aktuálně nejlepší ligový střelec Tomáš Necid ze Slavii, autor sedmi podzimních branek. Přednost dostali obrozený kanonýr Milan Baroš z Galatasaraye Istanbul, Martin Fenin z Frankfurtu, ostravský Václav Svěrkoš a sparťan Slepička.

"Jsem rád, že má Necid formu, ale teď potřebujeme hlavně zkušené hráče, kteří toho mají hodně za sebou. Ale když bude dál pokračovat v takovém stylu, je to pro nás každopádně k zamyšlení," vzkázal Necidovi Rada.

V budoucnu bude prý zvědavý i na formu Marka Heinze, navrátilce z francouzského Nantes a novou akvizici Brna. "Záleží jen na něm. Teď potřebuje hlavně hodně hrát," poznamenal Rada, který také netrpělivě vyhlíží návrat Rosického.

"Začíná s pozvolným tréninkem, po 14 dnech se uvidí, jestli bude moci přidat. Když to tak nebude, asi budou muset lékaři hledat další řešení. Ale jsem přesvědčený, že zase brzy naskočí a bude rozdávat radost," věří Rada.

Duely proti Polsku a Slovinsku mohou hodně napovědět o českých postupových šancích. Radův tým totiž změří síly se spolufavority skupiny. Po prvním odehraném zápase je zatím čtvrtý s jedním bodem, vedoucí Poláci a druzí Slovinci mají čtyři, ale jeden odehraný zápas navíc.

Na šampionát do Jižní Afriky postoupí vítězové devíti kvalifikačních skupin, osm týmů s nejlepší bilancí na druhém místě čeká baráž o zbývající čtyři místa.

Češi si vůbec nepřipouštějí, že by příští sobotu v Polsku nehráli. I když FIFA tamnímu svazu vyhrožuje kontumací nejbližších zápasů kvůli tomu, že polská vláda odvolala vedení fotbalového svazu, což se představitelům FIFA nelíbí.

V pondělí by se mělo rozhodnout, zda bude hrozba opravdu naplněna. "Tohle jde absolutně mimo mě. Počítám s tím, že se normálně bude hrát," tvrdil Rada.


EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud