11. října 2008 • 20:30

Brücknerovi hoši zklamali s outsiderem

Autor: ČTK
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

FOTOGALERIE - Trenér Karel Brückner po povedeném startu u rakouské fotbalové reprezentace zažil další neúspěch. Po prohře s Litvou jeho svěřenci nedokázali vyhrát v kvalifikaci MS na Faerských ostrovech.



Uhráli jen bod za remízu 1:1. Seveřané bodovali poprvé po sérii 21 porážek.

Bývalý kouč českého národního týmu chtěl po svých svěřencích, aby ostrovního soupeře od začátku zatlačili. Záměr se však nepovedl, když domácí dokázali ubránit největší rakouskou zbraň útočníka Janka.

Frank Lampard z Anglie (v bílém) je atakován Ruslanem Baltijevem z Kazachstánu.
Frank Lampard z Anglie (v bílém) je atakován Ruslanem Baltijevem z Kazachstánu.


Do kabin šly týmy za bezbrankového stavu, ale hned na začátku druhé půle poslal domácí do vedení Lokin. Vzápětí vyrovnal stoper Stranzl a zajistil Rakousku alespoň bod.

Brücknerovy hráče může těšit jen fakt, že jejich nepovedený zápas diváci v Rakousku neviděli. Rakouská televize nedokázala do Tórshavnu včas dopravit přenosovou techniku, a tak do alpské země putoval jen zvuk bez obrazu.

Fotbalisté Slovinska porazili díky povedenému závěru Severní Irsko 2:0 a dotáhli se v "české" skupině na vedoucí Poláky. Oba týmy mají sedm bodů a totožné skóre, o bod zpět je Slovensko.

Slovinci potvrdili dobrou formu z posledních týdnů a navázali na remízu v Polsku a výhru nad Slováky. Dnešní duel se Severním Irskem byl dlouho opatrný, vzruch přinesl hlavně souboj Bairda s Dedičem, po němž domácí hráč upadl v pokutovém území, ale penalta se nepískala.

Oba gólové údery si Slovinci schovali až do závěrečné desetiminutovky. Nejprve proměnil v 84. minutě povedený centr Novakovič a vzápětí zvýšil střídající Ljubijankič. Domácí tak získali ve třech zápasech sedm bodů a na český tým mají před středečním vzájemných duelem v Teplicích náskok šesti bodů.

Souboj medailistů z letošního evropského šampionátu ovládli Němci, kteří doma porazili Rusko 2:1. Finalistům Eura vyšel hlavně první poločas. Už v 9. minutě otevřel skóre Podolski a po půlhodině zvýšil nabíhající kapitán Ballack, který na začátku kvalifikace o postup na mistrovství světa kvůli zranění chyběl. S hosty mohlo být ještě hůř, kdyby v závěru úvodního dějství nevychytal Podolského Akinfejev.

Po pauze však Rusové ožili a brzy se vrátili do zápasu. V 51. minutě snižoval petrohradský ostrostřelec Aršavin a stadion v Dortmundu se rázem ponořil do nervozity, protože Němci začali svůj náskok zbytečně bránit. Málem se jim to nakonec vymstilo, ale aktivní Aršavin trefil čtyři minuty před koncem jen tyč Adlerovy branky.

"Povinné" výhry si připsali favorizovaní mistři Evropy Španělé, kteří s přehledem zvítězili v Estonsku, a Nizozemci. Do sestavy "tulipánů" se z reprezentačního důchodu vrátil brankář Van der Sar a mohl sledovat, jak si jeho spoluhráči v klidu poradili s Islandem. Výsledek 2:0 zařídili Mathijsen a Huntelaar.

Fotbalisté Anglii podle očekávání získali tři body proti Kazachstánu za výhru 5:1. Odpor soupeře však zlomili až v závěrečné patnáctiminutovce, ve které dali tři branky. Dvakrát skóroval útočník Wayne Rooney. Anglie tak vyhrála všechna tři dosavadní utkání v kvalifikaci.

Angličané se proti 131. týmu světa dlouho trápili. Až sedm minut po změně stran otevřel skóre stoper Ferdinand hlavičkou po rohovém kopu. O chvíli později si dal vlastní branku Kučma a zdálo se být rozhodnuto. Jenže hosté po hrubé chybě při rozehrávce v podání obránce Ashleyho Colea snížili a zápas na chvíli zdramatizovali. Rozhodl až Rooney.

Také další tým z Britských ostrovů Wales získal tři body díky výhře 2:0 nad Lichtenštejnskem. Na konci první půle zajistil domácím vedení Edwards. Vzápětí ještě mohl zvýšit Bellamy, ale neproměnil pokutový kop. Až deset minut před koncem definitivně rozhodl vlastní brankou Frick.

Fotbalisté Skotska a Norska spolu remizovali 0:0. Oba týmy měly řadu šancí zajistit si vítězství, ale v koncovce selhaly. Norové tak znovu jen remizovali, Skotsko v 9. skupině ze tří zápasů vyhrálo jediný.

Ve skotském dresu měl nejblíže k brance třicetiletý debutant v národním týmu Chris Iwelumo, který přišel do hry v 57. minutě a brzy nato nedokázal ze dvou metrů usměrnit míč do prázdné branky. Na druhé straně nejvíce zlobil kanonýr John Carew, ale ani on se svými šancemi nenaložil lépe.

Trápilo se i Finsko, které si výhru nad Ázerbájdžánem zajistilo až díky proměněné penaltě v podání útočného esa Michaela Forssella. Finsko si po remíze s Německem připsalo první výhru ve skupině.

Fotbalisté Ukrajiny udrželi v kvalifikaci neporazitelnost i proti Chorvatsku, když se spolufavoritem 6. skupiny uhráli bezbrankovou remízu. Ukrajinci proti čtvrtfinalistovi mistrovství Evropy předvedli kvalitní defenzivu a v tabulce jsou na druhém místě o dva body za stoprocentně úspěšnou Anglií. Chorvaté ze tří odehraných zápasů získali jen čtyři body.

Ani návrat hvězdného Cristiana Ronalda nepomohl portugalským fotbalistům k výhře na půdě Švédska. Čtvrtfinalisté uplynulého evropského šampionátu se museli ve Stockholmu spokojit s bezbrankovou remízou a po domácí porážce s Dánskem ztratili v kvalifikaci o postup na světový šampionát body i s druhým severským soupeřem v první skupině.

Do čela tabulky se dostali Dánové, kteří v Kodani nezaváhali proti Maltě. Svěřenci českého kouče Dušana Fitzela odolávali domácímu tlaku jen do desáté minuty, kdy se poprvé prosadil Larsen. Stejný hráč dvě minuty po pauze zvýšil už na 3:0, mezitím proměnil penaltu liverpoolský Agger. Dánové mají náskok dvou bodů na druhé Švédsko.

Blízko další bodové ztrátě z domácího hřišti byli Turci. Bronzoví medailisté z letošního Eura stejně jako před měsícem proti Belgii i v duelu s Bosnou a Hercegovinou brzy prohrávali, když se trefil exteplický kanonýr Edin Džeko. Šest minut po pauze však vyrovnal Sabri a na rozdíl od minulého utkání dokázali Turci vstřelil i vítězný gól. Istanbulský stadion rozjásal Erdinc.


Výsledky:

1. skupina:
Budapešť: Maďarsko - Albánie 2:0 (0:0)
Branky: 48. Torghelle, 82. Juhász. Rozhodčí: Circhetta (Švýc.).
Stockholm: Švédsko - Portugalsko 0:0
Rozhodčí: Rosetti (It.).
Kodaň: Dánsko - Malta 3:0 (2:0)

Branky: 10. a 47. Larsen, 29. Agger z pen. Rozhodčí: Paniašvili (Gruz.).
2. skupina:
St. Gallen: Švýcarsko - Lotyšsko 2:1 (0:0)
Branky: 63. Frei, 73. N'Kufo - 71. Ivanovs. Rozhodčí: Batista (Port.). ČK: 69. Laizans (Lot.). Diváci: 18.000.
Skupina 3:
Maribor: Slovinsko - Severní Irsko 2:0 (0:0)
Branky: 84. Novakovič, 85. Ljubijankič. Rozhodčí: Iturralde González (Šp.).
Slovinsko: Handanovič - Brečko, Komac, Šuler, Cesar - Šišič (81. Birsa), Koren, Novakovič, Dedič (69. Ljubijankič) - Kirm (90. Matič), Ilič.
S. Irsko: Taylor - McAuley, McCartney, Hughes, Evans - Gillespie, Davis, Baird, McCann (73. McGivern), Lafferty - Healy.

4. skupina:

Helsinky: Finsko - Ázerbájdžán 1:0 (0:0)
Branka: 62. Forssell z pen. Rozhodčí: Collum (Skot.).
Cardiff: Wales - Lichtenštejnsko 2:0 (1:0)
Branky: 43. Edwards, 80. vlastní Frick. Rozhodčí: Vejlgaard (Niz.).
Dortmund: Německo - Rusko 2:1 (1:0)
Branky: 9. Podolski, 28. Ballack - 51. Aršavin. Rozhodčí: Fröjdfeldt (Švéd.).

Skupina 5:
Istanbul: Turecko - Bosna a Hercegovina 2:1 (0:1)
Branky: 51. Sabri, 66. Erdinc - 26. Džeko. Rozhodčí: Baskakov (Rus.).
Brusel: Belgie - Arménie 2:0 (2:0)
Branky: 22. Sonck, 38. Fellaini. Rozhodčí: Rasmussen (Dán.).
Tallinn: Estonsko - Španělsko 0:3 (0:2)
Branky: 34. Juanito, 38. Villa, 69. Puyol. Rozhodčí: Eriksson (Švéd.).

6. skupina:
Londýn: Anglie - Kazachstán 5:1 (0:0)
Branky: 76. a 86. Rooney, 52. Ferdinand, 62. vlastní Kučma, 90. Defoe - 68. Kukejev. Rozhodčí: Allaerts (Belg.). Diváci: 89.107.
Charkov: Ukrajina - Chorvatsko 0:0
Rozhodčí: Braamhaar (Niz.).

7. skupina:
Tórshavn: Faerské ostrovy - Rakousko 1:1 (0:0)
Branky: 47. Lokin - 48. Stranzl. Rozhodčí: Ceferin (Slovin.). Diváci: 1900.
8. skupina:
Tbilisi: Gruzie - Kypr 1:1 (0:0)
Branky: 73. Kobiašvili - 66. Konstantinu. Rozhodčí: Matějek (ČR).

9. skupina:
Glasgow: Skotsko - Norsko 0:0
Rozhodčí: Busacca (Švýc.).
Rotterdam: Nizozemsko - Island 2:0 (1:0)
Branky: 14. Mathijsen, 64. Huntelaar. Rozhodčí: Trefoloni (It.).

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud