12. října 2008 • 10:33

Ujfaluši: Chybělo nám více odvahy

Autor: ČTK
TOP VIDEA
Birmančevič: Nejlepší hráč ligy. Ukazuje cestu pro velké transfery do Česka
Speciální Sport Magazín před MS v hokeji: program, soupisky i rozhovor s Rulíkem
VŠECHNA VIDEA ZDE

Dva zápasy a jeden bod; česká fotbalová reprezentace si váhavým vstupem do kvalifikace o mistrovství světa v roce 2010 už před prvním domácím soubojem proti Slovinsku na sebe upletla bič.



"Musíme stoprocentně vyhrát," uvědomil si po sobotní prohře v Polsku kapitán národního týmu Tomáš Ujfaluši.

Rada: Nezvládli jsme to! - čtěte zde ›››

Nevydařený úvod boje o světový šampionát podtrhl neúspěch v Chorzowě. Málokdo očekával, že ze dvou duelů národní mužstvo vytěží jediný bod. "Je to teprve druhý zápas, nechceme dělat unáhlené závěry. Nemůžeme ale očekávat víc, když si vytvoříme čtyři pět šancí a dáme jeden gól. Více šancí si prostě v takových zápasech nevytvoříme. Chyběl tomu první gól," mínil Ujfaluši.

Češi měli v sobotu nad soupeřem opticky navrch jen v úvodu. "Prvních patnáct minut vypadalo dobře. Byli jsme v obraně dobře zatáhlí a využili prostorů, o kterých jsme se bavili před zápasem. To znamená, že jejich stopeři nejsou tak rychlostně vybaveni jako naši útočníci. Bary (Milan Baroš) tam měl velice dobré momenty. Jen chyběl gól a lepší zakončení," konstatoval Ujfaluši.

Od počáteční převahy však výběr kouče Petra Rady odstřihl Brožkův gól ze 27. minuty. Ujfaluši uznal, že byl dílem špatné spolupráce jednotlivců. "Měli jsme být líp postavení, vyřešit to taktickým faulem. Ten hráč se dostal se štěstím přes Kovyho (Radoslava Kováče) a Plášu (Jaroslava Plašila) a nahrál tomu dalšímu útočníkovi, který skóroval," řekl Ujfaluši.

Utkání jsme sledovali online ›››

Připustil, že tehdy už ale mužstvo neplnilo taktické záměry. "Měli jsme hrát více presink a více donutit polské obránce kopat delší balony, protože oni si tu druhou fázi prvního poločasu odehráli velice lehce. Lehce se dostávali na naši půlku a z toho jsme dostali i první gól," podotkl střední obránce Atlétika Madrid.

Výkon českého celku však nenabral vzestupný směr ani po přestávce. Disharmonii v jeho hře Poláci naopak potrestali druhým gólem. "Zbytečně jsme ztráceli balony v rozehrávce a málo pomáhali našim útočníkům. Z většiny přihrávek do těla byly nebezpečné brejky a padl po tom i druhý gól, kterému předcházela špatná přihrávka na stojícího hráče. Oni jednoduchou přihrávkou vysunuli pravého halva, mně chybělo malinko, abych balon zasáhl špičkou, ale ten hráč to v koncovce udělal asi nejlíp, jak mohl," popsal Ujfaluši zásah Blaszczykowského.

Přestože po změnách v sestavě se Češi v závěru dostali na kontakt a vytvořili si i pár nebezpečných situací, museli by mít velký kus štěstí, aby v závěrečných sekundách Polákům sebrali vítězství. "Chybělo tam možná trochu více odvahy, abychom zůstali na jejich půlce. Presovat je po každé ztrátě a dostat více pod tlak, protože pod tlakem se dělají chyby," podotkl Ujfaluši.

Fotbalisty po dvou utkáních bez vítězství ve středu čeká zápas naděje. V něm však na Ujfalušiho a spol. dolehne tlak nutnosti vyhrát.

"Na ten tlak bychom měli být připraveni, protože všichni hrajeme v klubech, kde je vyvíjen. Nesmíme tomu podlehnout. Ba naopak věřím, že nás to posílí a doma tři body získáme. Škoda je, že nám vypadl střední záložník a zase se bude muset měnit sestava," připomenul Ujfaluši absenci Kováče, který v Polsku obdržel druhou žlutou kartu.

Podle Ujfalušiho tým do středy musí zapracovat na souhře a komunikaci. "Musíme se líp posouvat a zajišťovat," dodal.

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga * Program MS v hokeji

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud