Pavel Janega
9. dubna 2009 • 23:00

Může Jarolím trénovat Slavii i nároďák?

Autor: Pavel Janega
Vstoupit do diskuse
3
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Trend „trénovat klub i reprezentaci zároveň“ se množí. Dalším takovým koučem může být Karel Jarolím ze Slavie. Je to reálné? „Proč by nebylo, podívejte na Růžičku,“ nabízí příklad Jiří Kotrba.



Současný lodivod pražské Slavie v online rozhovoru na deniksport.cz trénování obou mužstev nevyloučil. Naopak. „Všechno jde,“ prohlásil Jarolím.

Zároveň ale poukázal na fakt, že práce na dvou židlích by znamenala obětování veškerého volného času a mnohem větší pracovní nasazení. „Bylo by náročné neošidit jedno ani druhé,“ uvědomuje si.

Zda by tento způsob, který využil hokejový trenér Vladimír Růžička, šel aplikovat i do českého fotbalu, je ve hvězdách. „Já jsem raději opustil jednadvacítku a šel do Sparty. Chtěl jsem se věnovat jedné práci,“ řekl Vítězslav Lavička.

„Ale když chcete, tak to zvládnete. Jen se pak musí dostavit výsledky, jinak vám to všichni otlučou o hlavu,“ dívá se na věc z druhé stránky Jiří Kotrba, který koučoval národní tým do 21 let a zároveň zastával v Českých Budějovicích funkci sportovního ředitele.

„Pokud by Karel Jarolím do toho šel, musel by si k sobě vzít zodpovědné lidi, kteří by si mezi sebou rozdělili veškeré úlohy. Sám všechno nezvládne,“ upozornil Kotrba.

Pohár pro mistra ligy vybojoval trenér Karel Jarolím se Slavií po dlouhých dvanácti letech. U srdce ho ale hřeje nejen trofej, ale i tučná fi nanční odměna.Foto ČTK

Stejně to udělal Guus Hiddink, jenž trénuje Rusko a Chelsea najednou. Ale v jeho případě na určité období. V londýnském klubu se totiž dohodl na spolupráci do konce letošní sezony. Pak se opět bude věnovat pouze Rusku.

Proto se nabízí otázka, zda by Jarolím vedl reprezentaci jen do konce nynější kvalifikace? „V principu je trénování dvou týmů špatně. Bral bych to jako absolutně nouzové řešení. Pochopit by se to dalo pouze v přechodném období,“ uvedl Ladislav Valášek z technické komise.

„Trénovat dvě mužstva delší dobu by nebylo ideální, ale pokud se dostaví úspěchy, bude oslavován. V opačném gardu kritizován,“ myslí si Kotrba.

Hlavními protivníky Jarolíma jsou František Straka a Ivan Hašek. Co reprezentace potřebuje nejvíc: motivaci, či koncepci?

„Potřebuje oboje. Osobnost i nejlepšího trenéra v zemi,“ soudí Kotrba.

Lavička se do analýz pouštět nechtěl. Pouze doufá, že vedení svazu vybere takového trenéra, který dokáže s týmem postoupit na světový šampionát.

Vstoupit do diskuse
3

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud