12. května 2009 • 14:33

Poborského volba Straky rozladila

Autor: ČTK, spo
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
Nejdojemnější rozhovor. Šampion Adámek propukl v pláč: Mně se splnila všechna přání
VŠECHNA VIDEA ZDE

Členové expertní komise, která doporučila vedení fotbalového svazu angažovat k reprezentaci Dušana Uhrina staršího, byli z volby Františka Straky zklamání. „Proč jsme jako expertní skupinu dělali? Ztratil jsem dva dny svého života,“ štvalo Karla Poborského.



Poborský přijal rozhodnutí výkonného výboru velmi nelibě. „Jsem rozladěný. Pánové nějak rozhodli, nevím, proč jsme tedy vůbec tu expertní skupinu dělali. Promrhal jsem tím svůj čas, ztratil jsem dva dny života,“ řekl českobudějovický šéf.

Volba nového reprezentačního trenéra podle něj ukazuje na stav českého fotbalu. „Není to náhoda. Fotbal nějak funguje a tohle je další krok. Myslím, že by se Dušanu Uhrinovi měl někdo omluvit. Místopředseda mu nabídne funkci trenéra a za týden ho pak nezvolí,“ divil se Poborský.

Další ze členů expertní skupiny zlínský činovník Ladislav Valášek prý počítal s variantou, že výkonný výbor doporučení expertů, kteří se jednohlasně shodli na dosazení Uhrina, nemusí respektovat. Tato skutečnost ho však stejně jako Poborského příliš nepotěšila.

„Tohle je zkrátka úděl poradních orgánů, které nemají rozhodovací moc jako výkonný výbor. Vzhledem k rozštěpenosti názorů uvnitř výkonného výboru se dalo čekat, že doporučení na jmenování Uhrina nebude respektovat. Výkonný výbor vzal alespoň naše doporučení, ať zvolí českého a ne zahraničního trenéra,“ řekl Valášek.

Proti Strakovi prý osobně nic nemá. „Spolupracovali jsme spolu v Plzni, vím, že je schopný tým nakopnout a věci kolem něj rozhýbat. Nemám vůči němu výhrady. Jen jsem proti té celé proceduře, jak zase volba probíhala,“ vysvětlil současný prezident zlínského klubu a zároveň šéf technické svazové komise.

O volbě rozhodlo až druhé kolo hlasování, v němž dostal Straka o dva hlasy více než Uhrin. O Strakovi se spekulovalo už po odvolání Petra Rady a dokonce se pro něj vyslovila i většina fanoušků v anketě deníku Sport.

ArchívFoto Archív

Jeho jméno prosazoval především příbramský šéf a člen výkonného výboru Jaroslav Starka, podle kterého mužstvo potřebuje motivátora, jakým je právě Straka.

Uhrin, který byl před dnešní volbou považován za jasného favorita, netajil, že jej rozhodnutí výkonného výboru zklamalo.

„Neberu to nijak tragicky, ale je mi to líto hlavně kvůli expertní skupině, která je fundovaným orgánem, složená z odborníků z různých fotbalových sfér a na něčem se shodla. Teď mám proto pocit, že ji výkonný výbor nerespektoval a osobně si říkám, proč se tedy vůbec scházela. Hlavně vůči ní (expertní skupině) mě rozhodnutí mrzí,“ řekl Uhrin.

Ten už u národního týmu působil v letech 1994-1997 a na mistrovství Evropy v Anglii v roce 1996 tým dovedl až do finále mistrovství Evropy v Anglii, kde Češi podlehli Německu.

Uhrin se prý už začínal těšit, že se k reprezentaci vrátí, byť by to mělo být na jediný zápas proti Maltě. „Kdo by se netěšil, že bude zase u nároďáku. Pro každého trenéra je to nejvyšší meta. Takže jsem trochu zklamaný a překvapený, ale také Frantovi (Strakovi) přeju, ať se mu daří,“ vzkázal.

Vstoupit do diskuse
1

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud