5. června 2009 • 20:30

Chtěl jsem Necida vystřídat, řekl Straka

Autor: pj
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
VŠECHNA VIDEA ZDE

Myslet si, že česká fotbalová reprezentace hladce přejede Maltu, byla chyba. Svěřenci Františka Straky vstřelili jediný gól, který dopomohl k hubené výhře. „S jednou věcí spokojený nejsem – a to je koncovka,“ zlobil se.



Malta se v Jablonci nezahanbila. Naopak ukázala, že umí být zdatným protivníkem. Nejzlobivějším mužem hostů byl v první půli vytáhlý útočník Daniel Bogdanovič. Na kopačce i na hlavě měl dvě slušné šance, které český brankář Grigar skvěle vykryl.

Ovšem hlavním klíčem fotbalistů z Malty byla početná podpora útoku. Do šestnáctky se hnali v pěti, šesti lidech, což v několika případech česká defenziva horko těžko bránila.

„První poločas byl hodně nervózní. Nechtěli jsme udělat chybu, a to nám svazovalo nohy,“ snažil se hájit své ovečky kouč Straka. Přesto se Češi dvou velkých chyb dopustili. Nejprve Šimůnek, a pak Klein nešikovně přihráli balon přímo na kopačky útočníků.

„Ale nebylo to jen o těchto chybách. Neplnila se zadaná taktika. Nehráli jsme po stranách. Navíc jsme spálili v úvodu dvě šance, které mohly změnit tempo utkání,“ poznamenal Straka. „Právě koncovka mě nejvíce rozčilovala. V ní jsme zklamali.“

Nejvíc se musel naštvat po sedmdesáti minutách hry, kdy Tomáš Necid v obrovské šanci a tváří v tvář ležícímu gólmanovi přestřelil z bezprostřední blízkosti. „Přiznávám, chtěl jsem ho vystřídat a dát tam Papadopulose,“ připustil Straka.

Ale neudělal to. Necid se o sedm minut později do míče opřel znovu. A zavěsil nekompromisně pod břevno. „Proč si to sakra neudělal?“ rozesmál Straku kouč Malty Dušan Fitzel.

„Nemohl jsem to vědět, navíc jsem už po zranění Brabce nemohl střídat,“ vysvětloval Straka.

„To je škoda, tak aspoň jste mohli víc chybovat, abychom se chytli. Vždyť ti naši fotbalisté jsou zvyklí na pohodičku, jednoduchý fotbálek. Taky se zlobím na sudí. Žádná odpískaná penalta, vůbec nám nepomáhal…“ pokračoval vtipnými glosy Fitzel.

Češi díky Necidově zásahu zvítězili o jediný gól, ale celkovým výkonem veřejnost nepřesvědčili. „Tým je spolu tři dny, je pochopitelné, že mu chybí sehranost. Ale do tohoto rizika jsem šel. A musím hráčům poděkovat za to, že šli do utkání na maximum. Nedá se jim až na koncovku nic vytknout. Vyhráli zaslouženě,“ uzavřel Straka.

Co bude dál, to nikdo netuší. František Straka mohl poprvé, ale i naposledy stanout na reprezentační lavičce. „Normálně pokračuji ve své práci, v dalších dnech mám určité povinnosti,“ řekl charismatický kouč.

„Svůj úkol, povolat opomíjené hráče jsem splnil. Ale jak bude národní tým vypadat v budoucnu, o tom může klidně rozhodovat někdo jiný,“ uvedl trochu překvapivě.

Znamená to, že už počítá s odvoláním? „S ničím nepočítám, ale vím, že působení u reprezentace není v mých rukou,“ dodal Straka.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud