10. září 2009 • 08:15

Český osud mají v rukou Slováci

Vstoupit do diskuse
14
TOP VIDEA
SESTŘIH: Slavia - Baník 5:0. Kanonáda na úvod nadstavby, zářili Schranz a Chytil
SESTŘIH: Arsenal - Bournemouth 3:0. Povinnost splněna, rozhodl Saka z penalty
VŠECHNA VIDEA ZDE

Středa = pořádně rozporuplný den pro český fotbal. Nejdřív radost v podobě odpolední sedmigólové kanonády proti San Marinu (7:0), jenže pak večerní smutek: výhry Slovenska a Slovinska postavily do cesty na mistrovství světa nepříjemné překážky.



Fotbal na Facebooku

Ty dvě překážky vypadají takhle: Severní Irsko-Slovensko 0:2, Slovinsko Polsko 3:0.

Čtěte více:
Baroš řídil kanonádu, Česko zvítězilo 7:0 »
Česká situace se komplikuje, Slovensko je krůček od postupu »

A co je na výhrách Slovenska a Slovinska nejhorší? Že je Češi z té cesty nebudou zvedat sami. O pomoc musí požádat kamarády ze Slovenska (viz rámeček).

Kudy na MS?
Česko už nemůže ve své skupině skončit na prvním místě, to bude patřit Slovensku nebo Slovinsku. Cesta na šampionát vede pouze z baráže, kterou zajistí druhé místo (a po včerejšku už je jisté, že stříbrný tým „české" skupiny do baráže určitě půjde, minimálně druhý tým z deváté skupiny, Norsko, na tom bude hůř).

Česko nyní především musí dvakrát vyhrát, proti Polsku i proti Severnímu Irsku. I když sice existuje teoretická možnost, že do Jihoafrické republiky povede cesta i v případě jedné české remízy, je velmi, velmi nepravděpodobná. Předpokládá totiž, že by Slovinsko nezvítězilo v San Marinu, a to je téměř nemožné.

Jenže ani dvě české výhry neposouvají mužstvo na světové klání. Polsko a Severní Irsko budou ze hry, ovšem Slovinsko má vše ve svých rukou. České naděje se tedy upínají k bývalému federálnímu bratrovi. Právě zápas Slovensko-Slovinsko (10. října) rozhodne, jestli má Haškova parta ještě naději. Jaké jsou varianty?

Slovensko - Slovinsko = výhra Slovenska. Pak Česko postupuje do baráže. Skončí na osmnácti bodech, Slovinsko jich získá sedmnáct.

Slovensko - Slovinsko = remíza. Oba týmy se potkají na osmnácti bodech a rozhodne celkové skóre. Česko i Slovinsko mají zatím bilanci +9. Po zbývajících dvou duelech by Češi měli nejméně +11 (každý zápas vyhrají minimálně o branku), jenže Slovinci si mohou díky reálné kanonádě proti San Marinu polepšit víc.

Pro Česko to není dobrá situace. Nahrává mu ovšem, že Slovensko se bude proti Slovinsku pořádně bít. Právě Slovinci jsou jediným týmem, který ho může ještě sesadit z prvního místa.

Jenom jejich spoluúčast totiž pomůže zastavit Slovince, jediné opravdové soupeře Česka v boji o druhé místo.

To po včerejšku najisto zaručuje účast v listopadové baráži. Zato na Slovensku už mohou nalít alespoň malé sklínky šampaňského.

Právě baráž už jim v žádném případě nemůže uniknout. První místo a přímý postup však ještě ano. A že se o to mohou postarat zrovna Slovinci, to je naděje Haškova týmu.

Říjnový duel Slovensko-Slovinsko proto východní sousedé v žádném případě nevypustí.

Ani večerní nepříjemnosti ale nesmí smazat důležitost vysoké výhry nad San Marinem.

V případě rovnosti bodů totiž rozhoduje skóre, počítá se každý gól. Proto stadion v Uherském Hradišti tolik tleskal Milanu Barošovi, největší hvězdě duelu.

Jak by ne, český forvard vstřelil čtyři branky a v historické tabulce kanonýrů se s 38 zásahy vyšvihl před Antonína Puče, hned za Jana Kollera.

Byl to prostě jeho zápas. Nejlepší střelec EURO 2004 zkrátka po šedivých letech opět vystoupil ze stínu.

Bylo to sice proti trpaslíkovi, přesto to stálo za to. Do půle stihl během dvaceti minut čistý hattrick, po ní střelecký koncert korunoval čtvrtou trefou. A mohl i pátou, kdyby mu Svěrkoš nechal v nastaveném čase exekuci penalty.

Takže si to shrňme: Baroš-San Marino 4:0, celkově Česko-San Marino 7:0. Do listiny střelců se ještě zapsali dvakrát Svěrkoš a jednou Necid.

„Je to pěkné, ale hlavní je, že v kvalifi kaci pořád žijeme," konstatoval Milan Baroš. Ta věta stále platí, i když ji večer trochu pozměnil.

Byl absolutním králem duelu. Jeho hvězda zastínila i velký návrat Tomáše Rosického po dvou letech do reprezentačního zápasu. I záložníkovi Arsenalu aplaudovalo vyprodané hlediště, když opouštěl plochu po 56 minutách. A dokonce mu tleskal u lajny i kouč hostí Mazza.

Ovšem Baroš společně s týmem sklidil potlesk vstoje. Kdyby lidé mohli, odnesli by útočníka Galatasaraye ze Slovácka do rodných Vigantic na ramenou. Jestli však jeho exhibice vylepšila skóre českého mužstva dostatečně, to se teprve ukáže.


Skupina 3
Z V R P SKÓRE B
1. Slovensko 8 6 1 1 21:8
19
2. Slovinsko 8 4 2 2 13:4 14
3. Severní Irsko 9 4 2 3 13:9 14
4. Česká republika 8 3 3 2 15:6 12
5. Polsko 8 3 2 3 19:11 11
6. San Marino 9 0 0 9 1:44 0

Meziúčet vyhlíží slušně. Poláci sice stejného soupeře doma rozdrtili 10:0, ale Slováci nad ním zvítězili na Tehelném poli také 7:0 a Slovinci ho zdolali jen 5:0. „Je to zajímavý výsledek," glosoval to stručně trenér Ivan Hašek.

Navzdory nepříjemným zprávám z večera pro jeho svěřence i nadále platí: v říjnovém domácím dvojutkání musí položit na lopatky Poláky i Severní Iry.

Tým požene do těchto klíčových bitev každopádně euforie. Včera tribunami útulného stadionku v Uherském Hradišti lomcovaly mexické vlny, vládlo všeobecné veselí a všichni směle vzhlíželi k jihoafrickým břehům.

Milan Baroš se rozčiluje na zdržujícího gólmana San Marina Simonciniho
Milan Baroš se rozčiluje na zdržujícího gólmana San Marina Simonciniho

Vstoupit do diskuse
14

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud