13. října 2009 • 17:30

Klopýtnutí? Na to zapomeňte, vzkazují Slovinci

Autor: Aleš Roll
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Češi spoléhají na jejich klopýtnutí. „Jenže to se nestane. Zapomeňte na to!" vzkazuje Nejc Pečnik, reprezentant Slovinska a někdejší útočník Sparty. On a jeho spoluhráči letí k zítřejšímu duelu v San Marinu pro očekávanou výhru. Nic jiného si nepřipouští.



Pokud si totiž Slovinci na trpaslíkovi z Apeninského poloostrova smlsnou a získají tři body, mohou se radovat dokonce i z přímého postupu na světový šampionát v JAR. Stačí, když v Polsku nezvítězí Slováci.

Čtěte více:
Kouč San Marina: Budeme se snažit. Jako vždycky! »
Šance na postup? Čtyři procenta »

„Postup, to by bylo něco překrásného..." zasní se třiadvacetiletý Pečnik, který v sobotním zápase v Bratislavě jako náhradník stvrdil vítězství Slovinska svým premiérovým gólem v národním týmu. „Bylo by to výborné pro celou zemi," dodává.

Duel v malém evropském státečku poblíž populárního letoviska Rimini budou kromě slovinských fandů zběsile sledovat i čeští nadšenci, kteří ještě neztratili víru v postup Haškova týmu na africký šampionát.

Smutní Slováci Ján Mucha (vlevo) a Ján Ďurica sledují slovinskou radost Smutní Slováci Ján Mucha (vlevo) a Ján Ďurica sledují slovinskou radostFoto ČTK

Pro tyto české příznivce má však Pečnik vzkaz. „Jestli je naše bodová ztráta jedinou českou šancí na postup, tak na ni zapomeňte. Tato šance totiž vůbec neexistuje!" říká útočník, jenž se loni na podzim neprosadil v kádru Sparty.

Poslední krok je vždy těžké udělat. Vyprávět by o tom mohli Slováci. Těm v sobotu stačil na domácí půdě bod právě se Slovinskem a letěli by na šampionát. Jenže situaci neustáli. Nesesype se před rozhodujícím bojem také výběr Matjaže Keka?

„Slováci to nedokázali, protože jsme proti nim nastoupili my. Ale my můžeme udělat poslední krok proti San Marinu. To je přeci rozdíl," přemítá Pečnik.

Na to, že budou Slovinci v zápase s naprostým outsiderem a 203. týmem žebříčku FIFA nervózní, se tedy zřejmě spoléhat nedá. „Z našeho zápasu určitě nervózní nejsme, San Marino musíme porazit kdykoliv! Jsme lepší tým, to je jasné. Nervózní jsme jen z toho, co se bude dít v Polsku," přibližuje Pečnik atmosféru v táboře Slovinců.

Jenže před partou okolo kouče Keka je historický okamžik. Když si totiž tento tým letenky do Jihoafrické republiky skutečně zajistí, napodobí postupem na světový šampionát slavnou generaci okolo legendárního Zlatka Zahoviče, které se tentýž kousek rovněž povedl. Ve hře je hodně, tlak na psychiku by měl být i při duelu s naprostým outsiderem velký.

Současný slovinský tým, který se včera připravoval v Ptuji, si však přesto tlak nepřipouští. Ze slov Pečnika to doslova sálá.

Nejc Pečnik Nejc PečnikFoto Jaroslav Legner SPORT


„Tlak necítíme vůbec žádný. Pod tlakem je jedině Slovensko, hraje v Polsku a musí vyhrát. My jsme v klidu. Skoro všichni hráči působí v zahraničí, v dobrých ligách. Jsme profesionálové. Víme, co musíme udělat, budeme dostatečně koncentrovaní. Aby nám San Marino sebralo body, to se stát nemůže. Rozdíl v kvalitě je přeci obrovský," prohlašuje forvard portugalského Nacionalu Funchal, za který nastupuje i v zápasech Evropské ligy.

Pro jasnou výhru hostů v San Marinu hovoří i jejich současná forma. Poláky zničili před měsícem v Mariboru 3:0, v sobotu si pošmákli 2:0 na Slovensku. Závěr kvalifikace vychází Slovincům famózně.

„Potřebovali jsme trochu více času, tento tým spolu není dlouho, třeba rok nebo dva. Zvykli jsme si na sebe, sehráli se a na výkonech je to vidět. Začali jsme hrát výborně," pochvaluje si pětinásobný reprezentant.

Postup na šampionát by možná Pečnik prožíval o chloupek víc než spoluhráči. Vnímal by to jako satisfakci za to, že ve Spartě nedostal příležitost. „Se Spartou nemám žádný problém, ale je jasné, že by to pro mě satisfakce byla, kdybych na světový šampionát jel a Češi ne," uzavírá.

 

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud