Jiří Fejgl
1. června 2010 • 09:05

Beckham, Ballack a spol. aneb Kdo nepojede na MS

Autor: Jiří Fejgl
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Dvacet let od titulu Baníku. Získali jsme ho díky fanouškům, vzpomíná Laštůvka
První Čech, který prorazil Nadalovu antukovou auru: Lehečkův úžasný večer
VŠECHNA VIDEA ZDE

Bude to hostina, na které se budou podávat ty NEJ NEJ NEJ pochoutky. Pár šéfkuchařů, kteří by se tak rádi zúčastnili soutěže o hlavní cenu, však bude chybět. Nejen David Beckham, zraněná superstar světového fotbalu, se neukáže na letošním světovém šampionátu. Do Jihoafrické republiky nevyrazí i mnoho dalších hvězd nejkrásnější hry.



Na černé listině jich je (pohříchu) dost, jejichž umění by velký turnaj dozajista pozvedlo. Někteří budou scházet kvůli zranění, jiní kvůli propadáku v kvalifikaci. A za jednou absencí hledej – jak jinak – ženu. I to se ve fotbale stává…

ESSAM EL-HADARY (Egypt, brankář)
Že ho neznáte? Tak vězte, tenhle chlapík je považovaný za nejlepšího gólmana působícího mimo Evropu. Na Starém kontinentu se mihl pouze rok, zahrál si za podprůměrný švýcarský Sion.
Doma je však modla.
Ani tenhle muž, který pomohl ke třem titulům afrických šampionů v řadě, však nezařídil, aby Faraoni zvládli dodatečný zápas o postup proti Alžírsku. „Ale je lepší vyhrávat mistrovství Afriky než jet na světový šampionát a tam se jen zúčastnit,“ řekl sedmatřicetiletý brankář. Opravdu?

Petr ČechFoto Barbora Reichová SPORT
PETR ČECH (Česko, brankář)
Čech, Casillas, nebo Buffon? Kdo je nejlepší brankář světa. Toť letitá otázka, k jejímuž řešení mohl šampionát na jihu Afriky přispět. Jenže Čech, opora Chelsea, bude sedět doma. Nebo se slunit kdesi na dovolené.
Češi totiž v kvalifikaci zkrachovali a on ztratí možnost přesvědčit o své výjimečnosti na té nejsledovanější scéně. „Můžeme si za to sami,“ pronesl. I on má na zkáze podíl viny. V bojích o postup chytal slušně – jenže od něj se (vzhledem k jeho pověsti a kvalitě) čekají nadpozemské zákroky.

WAYNE BRIDGE (Anglie, obránce)
Nejpikantnější případ, to jednoznačně. Krajní bek Manchesteru City nechce hrát v jednom týmu s anglickým vůdcem Johnem Terrym. Ten mu totiž svedl ženu…
„Nebudu s ním sdílet jednu šatnu,“ řekl Bridge, když vysvětloval kouči Fabiu Capellovi, proč s ním nemůže na šampionátu v JAR počítat. Pro Itala, který kvůli aféře sebral Terrymu kapitánskou pásku, je to fakt nemilá zpráva. Bridge je sakra dobrý hráč – navíc další špičkový krajní bek Ashley Cole má nejistou formu kvůli dlouhodobému zranění, které prodělal.

Michael BallackFoto Archiv Sport
MICHAEL BALLACK (Německo, záložník)
To je opravdová superstar, kapitán jednoho z favoritů turnaje! Michaela Ballacka však připravil o mistrovství faul soupeře ve finále Anglického poháru. Záložníka Chelsea v něm sestřelil Kevin-Prince Boateng z Portsmouthu.
Byl to pikantní souboj. Boateng je reprezentant Ghany, s níž se Němci potkají v základní skupině. Ba co víc, vyrůstal v Německu, za jehož jedenadvacítku odkopal šest duelů.
„Říct, že to bylo neúmyslné, mohou jen jeho kamarádi,“ soptil na Boatengovu adresu Ballack.

Salomon Kalou (vlevo) slaví svůj gól do sítě Atletika s Michaelem EssienemFoto ČTK/AP
MICKAEL ESSIEN (Ghana, záložník)
Africký tým přišel o svůj symbol, elitního záložníka londýnské Chelsea. Bojovník zvaný Bizon přišel o šampionát kvůli zlobivému kolenu.
Kvůli uzdravení Michaela Essiena se přitom fanoušci modlili. „Dokonce i jeden můj kamarád,“ řekl hráč. „Vnímám to hodně osobně a za podporu jsem opravdu vděčný.“
Jenže to nebylo nic platné. Pochroumané koleno, které fotbalistu vyřadilo ze hry už v únoru, nebude v pořádku. „Do konce června se nedá dohromady,“ oznámila ghanská asociace.

MIROSLAV KARHAN (Slovensko, záložník)
Slovenské srdce, válečník ve středu pole, vůdce, kapitán. „Je jako náš otec,“ řekl o Miroslavu Karhanovi Martin Škrtel, jedna ze slovenských hvězd. „Na mistrovství budeme hrát za něj.“
Smutná slovo, jenže obránce Liverpoolu je musel říct, Karhan si totiž v Africe kvůli zraněné achilovce nezahraje. O účast na velkém turnaji přitom bojoval léta, za reprezentaci odehrál rekordních šestadevadesát utkání.
„Vyhrkly mi slzy. Ale někdo nahoře prostě chtěl, abych na šampionát nejel,“ pronesl hráč Mainzu.

Tomáš Rosický slaví gól ArsenaluFoto ČTK/AP
TOMÁŠ ROSICKÝ (Česko, záložník)
„Kdybych mohl hrát, tak na Slovensku vyhrajeme,“ prohodil záložník Arsenalu po klíčovém duelu kvalifikace, v němž Češi v Bratislavě pouze remízovali a prakticky definitivně přišli o postup na šampionát.
Vypadalo to jako slova furianta, jenže tenhle výjimečný hráč později (když se konečně vyhrabal z nekonečného zranění podkolenní šlachy) ukázal, jakou sílu v něm česká reprezentace má. Rosický je společně s Čechem jediný hráč světové třídy. To je bez debat.

David Beckham v duelu proti Manchesteru UnitedFoto ČTK/AP
DAVID BECKHAM (Anglie, záložník)
Ikona je ve sportu zprofanované slovo. Jenže v jeho případě je na místě: Beckham je ikona světového fotbalu. Nejen Anglie, AC Milán či Los Angeles Galaxy, jejichž je v současnosti kmenový hráč. Tohoto fotbalistu zná každý, každý, každý. I Vaše babička, vsaďte se!
Jenže David se zranil, utrhl si achilovku – a Anglie pláče. Královská básnířka o něm skládá verše, země se modlí za zázrak. Který, mimochodem, rozhodně nenastane. Nic na tom, že Beckham už je v národním mužstvu náhradník a tým podporuje spíše silou své aury.
Nakonec, přiznejte si, Beckham bude na šampionátu chybět i Vám!

Ruský záložník Andrej Aršavin.Foto archiv Sport
ANDREJ ARŠAVIN (Rusko, útočník)
Dvakrát po sobě byl vyhlášen králem sportovního Ruska. Nechal za sebou hokejového kanóna Ovečkina i atletickou carevnu Isinbajevovou. Přesto je Aršavin v reprezentační depresi. Rusko totiž nezvládlo baráž proti podceňovanému Slovinsku.
„Když se mě trenér Wenger ptal, jak se cítím, upřímně jsem mu odpověděl, že už nechci hrát fotbal,“ popisoval útočník první dny, kdy se vrátil z neúspěšné národní mise do klubu, kde působí, tedy do londýnského Arsenalu.
S fotbalem samozřejmě neskončil – ale na mistrovství si stejně nezahraje…

Edin DžekoFoto ČTK/AP
EDIN DŽEKO (Bosna a Hercegovina, útočník)
Koluje v něm trochu české krve – vždyť do pořádného fotbalu nakoukl v Teplicích. Jenže to bylo v poslední kvalifikaci nepříjemné stigma. Ani útočník Wolfsburgu, o jehož služby stojí Manchester United, Chelsea či AC Milán, nezařídil pro Bosnu úspěch v baráži s Portugalskem.
„Jsme smutní. Ale pozor na naše mladé mužstvo. V budoucnu můžeme hodně dokázat,“ pronesl kanonýr, který se společně s excelentním Francouzem Ribérym v minulém roce dostal jako jediný z německé bundesligy do elitní padesátky ankety Zlatý míč časopisu France Football.

RaúlFoto Archiv Sport
RAÚL GONZALES (Španělsko, útočník)
Legendy se mají uctívat, o tom žádná. Jenže ve Španělsku na toto přikázaní zapomněli – a vyplatilo se jim to. Od té doby, co není Raúl, hvězda hvězd, v reprezentaci, je národní mužstvo famózní.
Vyhrálo mistrovství Evropy a kvalifikací o MS 2010 prošlo bez ztráty bodu. Kouč Vicente del Bosque vynechával při nominaci slavného útočníka Realu stejně jako jeho předchůdce Luis Aragoňes.
„Třeba ještě jednou přijde šance,“ doufá Raúl, jemuž bylo vyčítáno, že ze své silné pozice chtěl v reprezentaci rozhodovat prakticky o všem. Nepřijde, pane Střelče!

Švédský útočník Zlatan IbrahimovicFoto ČTK/AP
ZLATAN IBRAHIMOVIČ (Švédsko, útočník)
Velký hráč – ale také velký sobec. Asi největší ve světovém fotbale. V Barceloně válí, Švédsku však nepomohl, mančaft skončil ve skupině na třetím místě za Portugalskem a Dánskem.
Ibrahimovič měl neshody s bývalým koučem Lagerbäckem i se spoluhráči. „Nemám takovou motivaci jako v klubu,“ postěžoval si kanonýr. Chtěl být opěvován a přemlouván, aby pomohl, jenže narazil. „Je to nejlepší švédský fotbalista, ale když mu bude chybět motivace, tak nám nepomůže,“ řekl stroze nový trenér Erik Hamrén.

Ukrajinský kanonýr Andrej Ševčenko se raduje z gólu.Foto ČTK/AP
ANDREJ ŠEVČENKO (Ukrajina, útočník)
Ukrajina zkrachovala v baráži a on brečel. Jako želva. Byla to jeho poslední šance zahrát si ještě jednou na mistrovství světa. Je mu pětatřicet, už zase kope za mateřské Dynamo Kyjev, a jeho kariéra uvadá, chýlí se ke konci.
Přesto má před sebou ještě jednu supervýzvu. V roce 2012 se bude na jeho Ukrajině (společně s Polskem) konat mistrovství Evropy. „Proto jsme potřebovali postoupit na světový šampionát. Zkušenosti z něj by se nám moc hodily,“ litoval slavný kanonýr.

Eduardo slaví gólFoto AP
EDUARDO (Chorvatsko, útočník)
Tenhle chlapík už zkusil mnohé. Drsnou zlomeninu nohy, roční pauzu a teď neúspěch v kvalifikaci.
Po něm ho mohly logicky napadat kacířské myšlenky. Vždyť před časem přijal chorvatské občanství, ať by nyní jako klíčový hráč Arsenalu měl velkou šanci nastupovat za rodnou Brazílii. „Ne, nikdy jsem toho nelitoval. Ani teď ne,“ přesvědčoval útočník. Litovat však může, světový šampionát bude bez něj. Stejně jako minulé EURO, kde scházel kvůli už zmiňované zlomenině.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud