6. června 2010 • 19:08

Panika v JAR: Fanoušci se málem ušlapali!

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

AKTUALIZOVÁNO - Patnáct lidí včetně jednoho policisty bylo zraněno v tlačenici před stadionem v Johannesburgu před dnešním přípravným utkáním mezi fotbalisty Nigérie a KLDR.



Zápas dvou účastníků mistrovství světa, které začne v Jihoafrické republice v pátek, byl na začátku druhého poločasu kvůli problémům asi na pět minut přerušen. Nigérie nakonec zvítězila 3:1.

Stadion Makhulong na předměstí Johannesburgu pojme zhruba 10 tisíc diváků. První vlna fanoušků se do hlediště, kam byl volný vstup, začala valit, když byly poprvé otevřeny brány. Ty pak na chvíli policie zavřela, ale při opětovném uvolnění se lidé tlačili opět dovnitř. Někteří spadli na zem a ostatní po nich šlapali.

"Myslela jsem, že umírám. Byla jsem úplně dole, když po nás šlapali. Policie nic neříká, jen abychom šli a dívali se na fotbal. Ale jak, když jsme zranění a nikdo nám nepomáhá?" citovala agentura AP Princess Mbaliovou v zeleném jihoafrickém dresu.

Malý fanoušek vyvázl s tlačenice se šrámem v obličeji
Malý fanoušek vyvázl s tlačenice se šrámem v obličeji

Situace se po druhém uzavření bran uklidnila a krvácející lidé odcházeli pryč, zatímco fotbalisté na hřišti poslouchali hymny a netušili, co se děje před stadionem.

Další problémy nastaly na začátku druhé půle, kdy rozhodčí kvůli zraněným fanouškům a obavám o bezpečnost na přeplněné hlavní tribuně přibližně na pět minut zápas přerušil.

Podle policejních zdrojů byl vážně zraněn jeden policista a lehké zranění utrpělo čtrnáct fanoušků. Očitý svědek řekl agentuře Reuters, že mezi nimi jsou minimálně i dvě děti. Lékaři odvezli do nemocnice třináct lidí, někteří utrpěli jen drobné škrábance.

Policie se snaží uklidnit fanoušky před přípravným zápasem KLDR - Nigérie v JohanesburguFoto ČTK/AP

Jeden z policistů z incidentu obvinil FIFA, která prý vyžadovala na toto utkání volné vstupné. FIFA se ale od incidentu distancovala.

"Rádi bychom znovu zopakovali, že tento přípravný zápas nemá žádný vztah s pracovní organizací mistrovství světa 2010, které nadále plně důvěřujeme. Navíc FIFA nemohla dělat nic s lístky na tento zápas," stojí v prohlášení FIFA.

Při podobných tlačenicích zahynulo loni při kvalifikačním utkání v Pobřeží slonoviny 22 osob.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud