11. června 2010 • 04:00

Škola pravidel před MS: Když ruka není ruka

Autor: fej
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Fantastický Priskeho trojzubec, nové Bazaly, nastoupí Preciado do derby?
SESTŘIH: Florida - Boston 1:5. Zacha dvěma asistencemi přispěl ke kanonádě, Pastrňák nahrával jednou
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jedna věc je jasná od nepaměti: fotbal se hraje nohama. Tedy s výjimkou brankáře, který může ve vlastním pokutovém území chytit míč do ruky. To ví každý… Jenže všechno není tak jednoduché – a ve fotbale občas ruka není ruka.



Další díl seriálu www.deniksport.cz o pravidlech, který vychází před mistrovstvím světa, se vám pokusí nastínit, podle čeho se vlastně rozhodčí v těchto často diskutabilních případech řídí.

Co je vlastně ruka? To je ve fotbalových zákonech jasně pospané. Jde o plochu od paty ramene po konečky prstů.

Také první přikázání je jednoznačné: když zahraje hráč rukou úmyslně, píská se volný kop či pokutový kop. Pokud hráč získá po ruce výhodu pro své mužstvo, je to ilegální počin. O tom se nikdo nepře, v tom má každý jasno.





„Obecně platí, že by se podle současného výkladu pravidel mělo posuzovat, zda ruka směřuje proti míči, nebo míč proti ruce. V prvním případě jde o přestupek, ve druhém ne,“ řekl Jiří Kureš, jeden z uznávaných expertů na fotbalová pravidla.

Toto posouzení není vždy jednoduché – spíše naopak. Vždyť arbitr musí také rozhodnout, zda hráč nezahrál rukou z neopatrnosti, nedbalosti či nedostatečné předvídavosti.

Jeden z nejdiskutovanějších gólů historie: "Boží ruka" Diega Maradony
Čtvrtfinále MS 1986: Argentina - Anglie 2:1
Video se připravuje ...


Při posuzování úmyslu má sudí využít jakýsi manuál. Má posoudit, zda fotbalistův pohyb byl přirozený, jestli se snažil zahrání rukou vyhnout.
„Řekla bych, že posouzení ruky je vůbec to nejsložitější, co musí rozhodčí při zápasech zvládnout,“ přiznala jediná žena mezi hlavními sudími v mužské nejvyšší soutěži Dagmar Damková.

I ona se dostala v nedávné době do ošemetné situace. Při duelu Bohemians 1905 – Slavia v září minulého roku pískla proti domácím penaltu poté, co záložník Dian zasáhl míč rukou, když se pokoušel skluzem zastavit soupeřův centr. „Neváhala jsem,“ pronesla. Tehdy rozhodla správně: Dian totiž svému týmu pomohl, navíc si počínal nedbale.

Kdy však ve fotbale platí, že ruka není ruka?
Když je hráč nastřelen a má ruku u těla. Když na míč upadne, nebo se při zvedání opře o zem a míč mu do ruky narazí. Když si reflexivně chrání choulostivá místa, tedy obličej, hrudník, genitálie.

Francie do JAR postoupila díky zapřené ruce kapitána Thiery Henryho

575105:gallery:true:true

A na konec nejdiskutabilnější bod: Když si sám při odkopu nastřelí vlastní ruku. „Tak je to dané ve výkladu nejnovějších pravidel,“ prohlásil šéf komise rozhodčích svazu Luděk Macela.

„Výklad však může být různý,“ připustila Damková.
Jak se budou chovat sudí na šampionátu?

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga * Program MS v hokeji

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud