15. června 2010 • 08:48

Fanoušci, bojte se! Šílené trubky míří do Česka

Autor: ČTK, spo
Vstoupit do diskuse
6

Máte už dost toho neustálého nesnesitelného bzučení na fotbalovém mistrovství světa? Tak vězte, že jihoafrické vuvuzely, jejichž troubení v hlasitosti trumfne i nízko letící letadlo, už se začínají bleskově prodávat i v Česku.



Plastovou napodobeninu tradičního rohu antilopy kudu zatím nabízí jen pár obchodníků, ale už jich stačili poslat mezi lidi stovky a vyprodat zásoby.

"Můžu říci, že od chvíle, kdy jsem nabídku vuvuzel umístil na stránky, tak se návštěvnost hned několikanásobně zvýšila. Poptávka je už nyní velmi silná a objednáno máme 500 kusů," řekl serveru sport.cz jeden z prodejců.


Trubky prý odebírá přímo z JAR. "Věřím, že dokážeme zájemce v krátké časové době uspokojit. Pokud bude velký zájem ze strany zákazníků, budeme na to ihned reagovat," uvedl Richard Kurta.

Obrovskou poptávku po pekelných trubkách hlásí i další prodejce Tomáš Zeman. "Nejdřív jsem objednal zkušebně jen 100 kousků. Po těch se ale doslova zaprášilo. Nyní mám objednáno dalších 500 kusů, ale předobjednávek na ně je neuvěřitelné množství," řekl sport.cz.

Vuvuzely dobývají Evropu

Stejný nápad rozjeli i dva němečtí podnikatelé, které chtějí vuvuzelami dobýt celou Evropu.plastiková trubka přinese zlato.

Frank Urbas a Gerd Kehrberg koupili práva na prodej vuvuzel v zemích Evropské unie a sázejí na ně navzdory kontroverzi, která je provází, napsala agentura AFP.
579832:gallery:true:true
Metr dlouhou trumpetu, která dokáže vytvořit ohlušující řev, zvlášť když se do ní opřou tisíce diváků, kritizují především vysílací společnosti, někteří fanoušci a dokonce i část hráčů.

To ale Urbase a Kehrberga neodradilo od koupě práv pro EU od jihoafrické firmy Masincedane Sport, která moderní, plastikovou verzi tradičního nástroje z rohů antilopy kudu vyrábí.

Práva si zajistili už v březnu loňského roku a v Německu, které zatím představuje 90 procent celého evropského trhu s vuvuzelami, jich stihli vyrobit už několik milionů.



Většina vuvuzel se v Evropě prodává u benzinových pump, v supermarketech, anebo je nakupují podniky, které je pak rozdávají jako originální dárky klientům. "Nemůžeme si stěžovat," odpovídá Urbas na dotaz, jak jdou obchody.

V Německu už byly vuvuzely zakázány na mnoha místech, kde se shromažďující fanoušci během nynějšího MS včetně Berlína či Dortmundu, a sdělovací prostředky se předhánějí ve varováních před ztrátou sluchu, který mohou způsobit.

Nedávná studie zjistila, že vuvuzela je schopná hluku dosahujícího 127 decibelů, což je víc než tradiční bubny - 122 decibelů - či hvizd píšťalky rozhodčího, která má jen 121,8 decibelu.

Organizátoři jihoafrického mistrovství světa ale v pondělí odmítli vuvuzely zakázat s odůvodněním, že jsou symbolem letošního šampionátu. A jejich potenciál v Evropě Urbas nadále vidí navzdory zákazům.

"Možná by se mohly rozšířit do sportů, které jsou už samy o sobě hodně hlučné, například závody formulí," dodává s optimismem.

Vstoupit do diskuse
6

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud