16. června 2010 • 14:23

Dohled na stadionech v JAR převzala policie

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Slovácko - Sparta 2:4. Letenští jsou o krok blíž k titulu, zářil Kuchta
SESTŘIH: Plzeň - Mladá Boleslav 3:0. Jasná záležitost, hosté se zvedli až v závěru
VŠECHNA VIDEA ZDE

Po protestech pracovníků ostrahy na stadionech pro fotbalové mistrovství světa převzala veškerý dohled nad bezpečností turnaje jihoafrická policie. Ta už v minulých dnech musela nastoupit na místo stávkujících ochrankářů na čtyřech z deseti stadionů.



Členové ostrahy protestují od nedělního večera kvůli tomu, že údajně dostali mnohem nižší mzdy, než měli slíbeno. Organizační výbor MS ani FIFA nicméně nechtějí záležitost komentovat, neboť ochranku si najímala soukromá firma. Veškeré bezpečnostní otázky tak na dnešní tiskové konferenci směřovaly na policii. "Nemůžeme k tomuto tématu nic říct, je to záležitost policie," uvedl mluvčí pořadatelů Rich Mkhondo.

Policie už nahradila stávkující v Durbanu, Kapském Městě, Port Elizabeth a v johannesburském Ellis Parku. Zatím není jasné, zda bude hlídat také ve čtvrtek na hlavním stadionu pro MS Soccer City v Johannesburgu. Ochranku na všech těchto pěti stadionech si najímala společnost Stallion. Organizátoři MS neinformovali, jak vypadá situace v jiných městech, kde měla ochranku na starosti jiná firma.

Mezitím dnes v Durbanu, kde po nedělním utkání Německa s Austrálií "vzpoura" ochrankářů vypukla, znovu protestovalo proti pracovním podmínkám několik stovek lidí. Jednalo se především o bývalé členy ochranky, kteří byli po svém protestu propuštěni a nahrazeni policií. K nim se připojili místní rybáři a další lidé, kteří si stěžují na to, že mistrovství světa narušuje jejich každodenní život.

"Nejsme proti šampionátu. Chceme jen připomenout vládě, kde by měly být její priority," řekla agentuře AP organizátor protestu Trevor Ngwane. "Když žádáme o práci, lepší vzdělání a domy, říkají nám, že nejsou peníze. A najednou se najdou miliony randů na stavbu stadionů," dodal.

Demonstrace se nesla v poklidném duchu, její organizátoři dokonce vyzývali protestující, aby nedělali hluk svými vuvuzelami.

Jeden z účastníků Rajen Inderjeeth si stěžoval, že nemůže chytat ryby na svém obvyklém místě před luxusními hotely a vybudovanou zónou pro fanoušky. "Když tam jdeme, vyhánějí nás pryč. Berou nám naše živobytí," řekl rybář, jenž si vzal na demonstraci ceduli s ručně psaným nápisem "Budeme rybařit navzdory vašim zákazům".

Komunitní pracovník Pravin Nansook potvrdil, že většina obyvatelů Durbanu je z dění na šampionátu vyloučena. "Z centra města udělali Potěmkinovu vesnici pro turisty. Ale turisté by měli vidět, jak vypadá zbytek města a jaké tam jsou problémy," uvedl. "Lidé si nemohou dovolit jít na stadion. Šampionát je jen pro elitu," dodal.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud