21. listopadu 2022 • 11:40

Emoce na úvod MS. Ekvádorec vs. Katařan: Zaplacené... Drž hubu a seď

Autor: mas
Vstoupit do diskuse
3
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Hodně emotivní začátek fotbalového mistrovství světa prožili domácí Katařané. Domácí reprezentace nestíhala a mohla být ráda za prohru 0:2 s Ekvádorem. Její fanoušci tak ochozy stadionu zklamaně opouštěli ještě před koncem utkání. A leccos si možná vyslechli i v hledišti. Jako příklad uveďme video, které se velmi rychle stalo virálním. Ekvádorský příznivec naznačuje po neuznaném gólu těm domácím, že je zápas podplacený. Jeden z Katařanů reaguje gesty a slovy „sedni si a drž hubu.“ V této chvíli bylo možná dobře, že se na stadionech MS neprodává pivo. Konflikt totiž utichl a oba fanoušci si vše nakonec v klidu vyříkali. Podívejte se na video.



Fotbalový svátek v Kataru doprovází řada skandálů. Už od přiřazení pořadatelství v roce 2010. Členové FIFA, kteří rozhodli, čelili obvinění z podplácení. V zemi pak při stavbě stadionů měly zemřít tisícovky dělníků. 

Jedním z dalších kontroverzních rozhodnutí pak byla kudla do zad fanoušků těsně před startem Mundialu. Zákat prodeje alkoholu (tedy především piva) na stadionech i v jejich okolí. Původně Katar slíbil speciální zóny, v nichž si fanoušci budou moct vychutnat chlazený nápoj, který je pro mnohé s fotbalem naprosto spjatý, zůstala jediná. 

Fanoušci Ekvádoru v zahajovacím zápase s domácími nesli tenhle fakt nelibě a skandovali „Queremos cerveza.“ V překladu tedy „My chceme pivo.“

Samotný zápas pak přinesl vzrušení už ve 3. minutě, když se prosadil ekvádorský střelec a kapitán Enner Valencia. Jeho gól byl po chvíli odvolán kvůli těsnému ofsajdu. Ne všichni na stadionu měli o situaci v té chvíli jasný přehled a tak šlo pro některé o první kontroverzní moment ve prospěch domácích hned v úvodu.

Emoce tak dostaly i jednoho z ekvádorských příznivců, jehož výstup a hádka s domácím se stala na Twitteru virální. Začal totiž pomocí „šustení prstů“ naznačovat, že utkání (a na mysli měl možná celé pořadatelství MS) je zaplacené. Strhnout se nechal za ním sedící Katařan, který mu jasně naznačoval, aby se posadil a zmlknul.

K většímu vyostření konfliktu ale nedošlo. Oba se totiž usmířili a natočili společně reakci pod původní tweet. „Vášeň někdy lidi naštve, ale jsme tu společně kvůli sportu,“ vyprávěl Ekvádorec Peter zatímco si podával ruku s katarským divákem. „Sport nás lidi dává dohromady. Přeju Kataru jen to nejlepší. Zatím je to krásný šampionát,“ dodal.

Pivo jistě k fotbalovým zápasům patří, otázkou však je, zda by za jeho přítomnosti došlo k takovému usmíření. Ze strany hostí bylo navíc snažší díky vítězství 2:0, na němž se nakonec dvěma góly podílel právě kapitán Valencia.

Vstoupit do diskuse
3

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud