26. května 2011 • 10:15

První černoch v nároďáku. V nominaci je Selassie

Autor: Tomáš Koníček
Vstoupit do diskuse
11
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Kouči Bílkovi se z turnaje Kirin Cup v Japonsku omluvila řada opor (Rosický, Baroš) především kvůli zranění. Do týmu se tak dostalo šest nováčků, kteří jsou známí maximálně z české ligy, a dalších šest hráčů, kteří mají jeden, dva, maximálně tři starty. Dokonce bude za český nároďák kopat poprvé v historii hráč tmavé pleti - liberecký Theodor Gebre Selassie.



Jeho otec pochází z Etiopie a on má české občanství. „Byl jsem z toho hodně překvapený,“ uznal obránce.

„Nominace se rodila těžko,“ uznal trenér Michal Bílek, jemuž budou chybět opory Rosický, Baroš či Plašil. Jediné pozitivum turnaje s nešťastným termínem (konec sezony, kdy mají hráči dovolenou) je, že si svaz může vydělat nějakou tu korunu.



„Se samotnou kvalifikací to nemá nic společného. Neberu to jako generálku,“ souhlasí Michal Bílek s tím, že v září proti Skotsku a v říjnu proti Španělsku vyběhne naprosto jiný tým. Těžko totiž očekávat, že by hráli třeba Hruška, Trapp či Pilař.

„Překvapilo mě to. Je to hezký pocit, když víte, že si někdo cení vaší práce,“ radoval se záložník Václav Pilař, jenž letos debutoval v dresu Hradce v první lize.

Bílek prý nemá obavy, že by turnaj dopadl fiaskem. „Kdybychom se obávali, tak nikam nejedem. S omluvenkami jsem počítal,“ prohlásil Bílek v klidu.

Proč se tam tedy jede, když je minimální šance, aby se někdo z hráčů dostal do skutečného A-týmu? Možná kvůli prémiím. Svaz si přijde na slušné startovné, odhadem milion korun. „Přesnou částku vám neřeknu, ale pokryje to náklady na turnaj,“ řekl Blesku jeho šéf Ivan Hašek.



Češi si můžou něco i vydělat. To když neskončí poslední. Za 1. místo vypsali Japonci prémii 100 tisíc dolarů (1,75 milionu korun), za druhé polovinu a za třetí fl ek 10 tisíc dolarů (175 tisíc korun). Klasickou prémii si vydělají i hráči. „Za každý start dostanou standardně 10 tisíc korun,“ řekl manažer nároďáku Vladimír Šmicer.

Tým se sejde 31. května a hned večer odletí speciálem přes Vladikavkaz. 4. června hraje proti Peru, 7. června s Japonskem.

(Zleva) Tomáš Hübschman, David Lafata a Zdeněk Pospěch na tréninku před zápasem s Lichtenštejnskem
(Zleva) Tomáš Hübschman, David Lafata a Zdeněk Pospěch na tréninku před zápasem s Lichtenštejnskem

Vstoupit do diskuse
11

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud