6. června 2011 • 13:35

Češi vyběhnou na Japonce s Feninem a Lafatou

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
3
TOP VIDEA
Dvacet let od titulu Baníku. Získali jsme ho díky fanouškům, vzpomíná Laštůvka
První Čech, který prorazil Nadalovu antukovou auru: Lehečkův úžasný večer
VŠECHNA VIDEA ZDE

Až třetí zápas fotbalového turnaje Kirin Cup rozhodne o jeho vítězi. Předchozí dva duely skončily shodně bez branek, a tak každý vstřelený gól v úterním utkání Japonsko - Česká republika bude mít klíčový význam pro konečné pořadí.



Zatím jsou ve hře o putovní pohár a sto tisíc dolarů všechna tři mužstva včetně Peru, které už z Japonska odcestovalo. Češi by v případě vítězství zopakovali svůj třináct let starý triumf, ale stát se může, že společným vítězem budou dvě, nebo dokonce tři mužstva. Pořadatelé totiž nemají další kritéria, jak určit nejlepší tým.

Česká reprezentace prochází generační výměnou a stejně jako před rokem poslední soutěžní zápas v jarní sezoně přinese test toho, s kterými hráči bude moci do budoucna počítat trenér Michal Bílek. Před rokem loučení vyšlo na výbornou, Češi porazili 4:2 USA na jeho půdě.



Do turnaje vstoupil český celek rozpačitě, remízu jen ubránil. "V prvním utkání se nám nedařil plán častěji držet míč. Proti Japonsku počítám s lepším výkonem, i když to asi bude jiný zápas. Soupeř není sice tak technicky vyspělý jako Peru, o to více má ve své hře disciplíny, výbušnosti a zarputilosti," prohlásil dnes trenér Bílek před podvečerním tréninkem.

Češi se přesunuli náročnou šestihodinovou cestou autobusem do Jokohamy už v neděli, dnes absolvovali jediný trénink na Nissan stadionu, kde se bude utkání hrát. V Jokohamě panuje velké dusno, teploty se přes den blíží třicetistupňovým hodnotám, ale večer se ochladilo a nižší teplota by měla být i v úterý.

Bílek stejně jako před prvním zápas s denním předstihem oznámil předběžnou sestavu, ale tentokrát tam mohou být změny. Kušnír hrát vůbec nemůže kvůli zranění kotníku. Otazník stále visí nad Sivokem (záda), který však už dnes trénoval, a také nad Kadlecem (stehenní sval), na jehož místě by případně nastoupil Gebre Selassie.

Čeští fotbalisté remizovali na úvod turnaje Kirin Cup s Peru 0:0.
Čeští fotbalisté remizovali na úvod turnaje Kirin Cup s Peru 0:0.


Také pro Japonce to je významná příprava na kvalifikační boje, další absolvují až v srpnu, kde se střetnou s Korejskou republikou. Původně měli jako host vyrazit i na červencový jihoamerický šampionát, jenže po březnovém zemětřesení cestu odvolali.

Evropské kluby nechtěly přijít během letní přípravy vedle jihoamerických hvězd ještě o asijské, navíc zdejší liga musela dohánět termínový skluz. Reprezentace tak přišla o další zápasy, v březnu byly odvolány zápasy proti Černé Hoře a Novému Zélandu.

I díky tomu tak trochu utichl boj o odměny pro hráče za přípravné zápasy, který se rozhořel v závěru loňského roku. Trenér Alberto Zaccheroni týmu "modrých samurajů" vládne pevnou rukou, od jeho říjnového příchodu se mu daří, vyhrál s ním počátkem roku i mistrovství Asie a věří, že také Kirin Cup zůstane znovu v japonském držení.

Otázkou je, zda bývalý kouč Juventusu Turín dá v úterý první šanci devatenáctiletému Takašimu Usamimu z Ósaky, který je považován za velký talent. Trenér ale přehnané pochvalné ódy na mladíkovu hlavu brzdí. "Nejdříve ho musíme poznat, jak dokáže pracovat pro tým. Talent neznamená všechno," mírnil japonská média, která tlačila Usamiho do týmu už pro březnovou neodehranou přípravu.

Po utkání s Peru nebyl Zaccheroni spokojen s bezbrankovou remízou, ale našel prý odpovědi na to, co se musí zlepšit před startem kvalifikace. "Zcela logicky ne všechno bylo perfektní, ale zápas nám přinesl důležité informace a to je v tuto chvíli klíčové," řekl domácí kouč, který si od turnaje sliboval, že si jeho hráči zvyknou na agresivnější způsob hry soupeřů.

Hráči se zatím špatně smiřují s tím, že i v úterý hodlá kouč zkoušet podobně jako proti Peru neobvyklé rozestavení 3-4-3. "Je to příprava, v té se musí zkoušet nové věci a asi chvíli potrvá, než si zvykneme," povzdechl si pro japonská média Keisuke Honda. Zaccheroni je však přesvědčen, že pokud si hráči budou plnit své úkoly, je systém vhodnou alternativou.

Zápas začne ve 12:30 SELČ, online přenos utkání budete moct sledovat na iSport.cz. Hlavním rozhodčím je Martin Atkinson z Anglie, stadion pro 72 tisíc diváků je beznadějně vyprodán.

Předpokládané sestavy:

Japonsko: Kawašima - Jošida, Konno, Inoha - Učida, Endo (Ienaga), Hasebe, Nagatomo - K. Honda, Lee, Okazaki.
ČR: Čech - R. Hubník, Sivok, Rajnoch, Kadlec - Petržela, Vacek, Kolář, Rezek - Fenin, Lafata.

Vstoupit do diskuse
3

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud